Festival Colours of Ostrava preskúšalo počasie. Testom prešiel

Fráze „skúška ohňom“ by v prípade festivalu Colours of Ostrava sedela skôr vhodnejšia obmena – skúška dažďom. Posledný deň „ostravských farieb“, ktoré počas štyroch dní pozmenili ráz priemyselného areálu Dolných Vítkovic, sa však nakoniec tešil príjemnému počasiu bez väčších prehánok.

18.07.2016 18:23
Colours of Ostrava Foto:
Napriek počasiu vydržala na festivale dobrá nálada až do posledného dňa.
debata

Maratón nedeľných diskusií, posledných „ďakovačiek“ a výborných koncertov skupín ako Songhoy Blues, De Staat či The Unthanks ukončil koncert posledného headlinera – britského dua Underworld.

Tancovať musel aj ten, kto mal pôvodne v pláne sledovať koncert len z diaľky. Karl Hyde má 59 rokov, no stále sa dokáže hýbať a „vlniť“ ako mladík. Jeho tanečné kreácie v obligátnom pruhovanom svetríku si neraz vynútili úsmevy na perách a ľudí popohnali k väčšej aktivite, rovnako ako pútavá svetelná šou a hlavne tanečná elektronika, ktorej sa napokon poddal každý. Underworld si davy získal už prvými piesňami. Ich kultový hit Born Slippy preto bol už iba čerešničkou na záver koncertu, ale aj celého festivalu.

Činili sa všetci

„Myslím, že festival obstál a ľudia tiež,“ povedala v nedeľu popoludní na tlačovej konferencii riaditeľka festivalu Zlata Holušová. Podľa jej slov im štvrtkový a sobotňajší celodenný dážď pripravil naozaj krušné chvíle, ktoré dokázali zvládnuť len s obetavosťou festivalového tímu a s pomocou hasičov, ktorí po nociach odčerpávali vodu z kaluží a ukladali nové prístupové cesty. Osvedčil sa aj majestátny industriálny areál, ktorý okrem estetickej funkcie poskytol hlavne množstvo spevnených plôch či úkrytov na čele s luxusným priestorom multifunkčnej haly Gong.

Ľudia si koncerty užívali aj v daždi. Foto: Matyáš Theuer
Colours of Ostrava Ľudia si koncerty užívali aj v daždi.

Kto mal pršiplášť a gumáky, mohol si program nerušene užívať aj pokropený dažďovými kvapkami. V sobotu určite stálo za to navštíviť Full Moon stage (skrytý poklad festivalu), kde sa podvečer predstavila slovenská kapela Ospalý pohyb na čele s Martinom Burlasom. Vytrvalý dážď ani výpadok zvuku na atmosfére koncertu neubral, dokonca naopak. Možno by však stálo zato do budúcnosti spevniť celú plochu pred pódiom, aby si „náročnejšie“ koncerty pod hlavičkou českého časopisu Full Moon mohlo aj v nepriaznivom počasí užiť čo najviac fanúšikov.

Čas na diskusiu

„Taviaci kotlík“, tak znie preklad názvu medzinárodného diskusného fóra Meltingpot, ktoré malo na festivale svoju premiéru. Toto pomenovanie výstižne odkazuje aj na industriálnu stavbu budovy Gongu, kde sa okrem komornejších koncertov koncentrovali aj veľké osobnosti súčasného diania. Komu sa Gong pre plnú kapacitu nepodarilo navštíviť, mal možnosť diskusie zhliadnuť aj na menších scénach. Napriek prevažujúcej angličtine sa nikto nemusel báť, že nebude rozumieť. Český preklad sa objavoval na plátne v reálnom čase, čo si okrem skúseného prekladateľa vyžadovalo aj zdatného „rýchlopisca". Diskusnú scénu sa určite oplatilo navštíviť nielen ako úkryt pred živlami.

Profesor histórie na Univerzite Yale Timothy Snyder opísal tri nebezpečné spôsoby, akým nazeráme na vlastnú históriu. Zaujal aj ruský historik a politológ Andrej Borisovič Zubov, ktorý je za svoje „protiputinovské“ názory v domovskej krajine skôr persona non grata. Na tému posledných udalostí v Turecku diskutoval aj novinár a publicista, nositeľ Pulitzerovej ceny Chris Hedges, ktorý sa špecializuje na problematiku Blízkeho východu. Podľa Zlaty Holušovej je práve Meltingpot akousi neplánovanou reakciou na udalosti, ktoré počas festivalu otriasli svetom.

Horolezec Jamie Andrew svojím životným príbehom... Foto: Matyáš Theuer
jamie andrew Horolezec Jamie Andrew svojím životným príbehom mnohých inšpiroval.

Okrem vedcov, novinárov či politikov zaujal aj inšpirujúci životný príbeh horolezca Jamieho Andrewa, ktorý pri expedícii na Mont Blanc prišiel okrem svojho priateľa aj o všetky končatiny. To mu však nezabránilo, aby sa na osudové miesto po rokoch vrátil. Veselý Škót tiež prezradil, že v súčasnosti pokukuje aj po hore Matterhorn, ktorej vrchol nedávno takmer dosiahol. Najväčší záujem bol určite o amerického spisovateľa Roberta Fulghuma, ktorý nedávno prišiel aj do Bratislavy. Všetky scény, kde sa v programe vyskytovalo meno Fulghum, boli v čase jeho príchodu beznádejne obsadené.

Priestor s potenciálom

Priemyselný areál Dolných Vítkovic je miestom, kde sa jednoducho chcete na štyri dni stratiť, túlať sa v tieni kovových gigantov a objavovať stále nové a nové miesta. Vďaka festivalu Colours of Ostrava v neprebádaných kútoch okrem vizuálneho potešenia vždy čaká aj zmysluplný program. Keď sa areál v noci ponorí do farieb reflektorov, festival získava celkom nový rozmer a nikomu sa v tej chvíli nechce bývalé železiarne opustiť. Jedinečný genius loci dotvorili aj koncerty s výborným zvukom, no najmä ľudia, ktorí napriek počasiu zostali festivalu verní.

Nočný areál Dolných Vítkovic. Foto: Matyáš Theuer
Colours of Ostrava Nočný areál Dolných Vítkovic.

Zlata Holušová stihla posledný deň prezradiť aj pár noviniek o budúcom ročníku, ktorý sa v týždni posunie o jeden deň a začne sa už v stredu. Colours of Ostrava 2017 sa bude konať 19. až 22. júla, čím si organizátori sľubujú nielen viac ľudí aj počas posledného dňa, ale hlavne silnejší program.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Colours of Ostrava #Dolné Vítkovice #Underworld #Ospalý pohyb #Robert Fulghum #Zlata Holušová #Meltingpot #Timothy Snyder #Andrej Borisovič Zubov #Jamie Andrew