Vrbovské vetry si z humoru neuťahujú

Mikroutópia pod vedením Pána preccedu Húpacého kóna, laickej verejnosti známa skôr ako festival Vrbovské vetry, po roku opäť otvorí svoje brány.

12.07.2018 07:00
Mňága a Žďorp Foto:
Mňága a Žďorp nebude chýbať na festivale Vrbovské vetry.
debata

Podujatie plné humoru, poriadnej dávky nadhľadu a v neposlednom rade koncertov popredných kapiel slovenskej a českej scény štartuje na miestnom štadióne vo Vrbovom už 14. júla. Ako po minulé roky, aj tentoraz platí pre návštevníkov jedno základné pravidlo: Zlým ľuďom je vstup prísne zakázaný.

Kto si do internetového vyhľadávača zadá spojenie "Stred sveta a vesmíru“, zrejme ho prekvapí výsledok, ktorý ukazuje na slovenské mestečko Vrbové vzdialené len pár kilometrov od Piešťan. Dôvod je celkom prostý – centrum zemegule nemusí vždy súvisieť len s geografickou polohou či merateľnými veličinami. Svoje o tom vie aj Branislav Jobus, otec festivalu Vrbovské vetry, ktorý kedysi povestný stred sveta spoločne s bratom Andrejom vytýčil.

"Ako malí sme na tom mieste vybetónovali asi 5-metrový monument. Zakopali sme tam tiež figúrku z hry Človeče, nehnevaj sa, ktorú pravidelne na Vianoce vykopávame, zdobíme a potom opäť zakopávame. V detstve sme tam s bratom lovili aj rôzne endemity – v podobe nafukovacích zvierat – a táto hravosť sa prostredníctvom festivalu Vrbovské vetry prejavuje doteraz,“ približuje filozofiu podujatia Branislav Jobus.

Návštevníci festivalu sa podľa jeho slov budú môcť opäť tešiť na preteky Formula nula, počas ktorých sa – kvôli zvýšenej bezpečnosti – pilot nachádza mimo kokpitu, streľbu z poplašnej pištole, kde nikto netrafí do cieľa, či povestné preteky na "húpacích“ koňoch na počesť Pána preccedu. Novinkami budú prvý živý jukebox na svete, stavanie latríny či Veľká prestávka.

Napriek tomu, že festival Vrbovské vetry berie humor mimoriadne vážne, podľa Jobusa zďaleka nejde len o úsmevnú recesiu. "Jedno pódium počas jedného dňa neznamená, že tam večer dáme nejakú hviezdu a zvyšok oblepíme vatou. Už o štvrtej hodine napríklad zahrá kapela Mňága a Žďorp a program nepoľaví ani po nej,“ vyzdvihol Jobus tohtoročných účinkujúcich, medzi ktorými okrem domácich stálic ako Karpatské Chrbáty a Vrbovskí Víťazi nebudú chýbať aj kapely ako La3no Cubano, Chiki Liki Tu-a, Korben Dallas, Progres 2 či Para.

"Vždy sa snažím, aby bol program popri kvalite hudobnej produkcie aj o priateľstve, aby sme si s kapelami boli navzájom sympatickí. Festival sa tak robí ďaleko lepšie,“ prízvukuje Jobus, podľa ktorého si hudobní hostia atmosféru festivalu nesmierne užívajú, "preteky Formula nula raz napríklad vyhral Michael Kocáb z Pražského výběru. Vždy je to o slobode a uvoľnenosti a verím, že tento ročník nebude výnimkou.“

Organizátori majú pripravené aj špeciálne spojenia. Kapela Mňága a Žďorp zahrá na pódiu skladbu Vrbovských víťazov Hroch Karol na bicykli uháňa a pokrstí tak novú knihu Branislava Jobusa Muflón Ancijáš a mimozemšťan a knižný debut Whiskyho z kapely Slobodná Európa – Tretia planéta. Na festival podľa Jobusa srdečne pozýva aj sám Pán precceda Húpací kón, s ktorým sa budú môcť vybraní šťastlivci aj odfotiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #humor #Vrbovské vetry #Branislav Jobus #Karpatské Chrbáty #La3no Cubano