Pribinova Nitrawa ukazuje život vo včasnom stredoveku

Priestor pred bránou do Nitrianskeho hradu sa 4. a 5. júna symbolicky presúva do obdobia včasného stredoveku. V rámci festivalu Pribinova Nitrawa patrí víkend historickým remeselníkom, bojovým družinám a dobovým táborom.

04.07.2020 17:39
SR Nitra Pribinova Nitrawa Festival NRX Foto: ,
Priestor pred bránou do Nitrianskeho hradu sa počas víkendu symbolicky presunl do obdobia včasného stredoveku.
debata

V poradí ôsmy ročník podujatia otvára už tradične sprievod účastníkov v dobových kostýmoch. Ďalší program budú tvoriť vystúpenia dobových spolkov, program pre deti i koncerty historických hudobných skupín. Som veľmi rád, že festival tento rok vôbec robíme, pretože ešte pred pár mesiacmi situácia nevyzerala tak, že by sa to podarilo. Takže aj príprava prebiehala v oveľa kratšom čase, ako sme zvyknutí. Ale vieme, že ľudia sú hladní po takýchto podujatiach, máme pozitívne ohlasy, že sú radi, že podujatie organizujeme. Ide vlastne o prvú takúto historickú akciu v rámci sezóny, takže by bola veľká škoda nezrealizovať ju, skonštatoval nitriansky viceprimátor a spoluorganizátor festivalu Daniel Balko.

Aj historická Pribinova Nitrawa sa musela prispôsobiť hygienickým usmerneniam zameraným proti šíreniu nového koronavírusu. Museli sa zrušiť interaktívne prvky, ktoré patrili k najlákavejším, hlavne pre deti. Takže tento rok nebudú rôzne kolbištia, workshopy a ďalšie podobné aktivity. O túto časť sme prišli. Ale pre detského diváka bude pripravený Rozprávkarov stan, vystúpenie Šaška Fjodora i divadelné predstavenie od Sama po Štefana, ktoré je takou odľahčenou osvetovou podobou dejín včasného stredoveku, vysvetlil Balko.

Súčasťou programu bude aj vystúpenie skupín Strigôň a Musicantica Slovaca, tanečné vystúpenia, ukážky historického šermu a vyvrcholením bude turnaj lukostrelcov a turnaj bojovníkov. Tento rok bol obrovský záujem historických remeselníkov, pretože sa doteraz žiadne podobné akcie nekonali. Museli sme dokonca niektorých aj odmietnuť, aby sme dodržali rozstupy medzi stánkami. Návštevníci sa môžu tešiť na výrobcov kožených topánok, dreveného riadu, bylinkárku, výrobcov ovocných vín a ďalších. Celkovo bude približne 60 účinkujúcich v historických kostýmoch, dodal Balko.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra