Trnavská župa ponúka stotisíc eur na pomoc nezávislej kultúre

Okrem dotácií pre nezávislú kultúru podporí župa aj výtvarníkov alebo malé knižné vydavateľstvá, svojim organizáciám poskytne peniaze na nákup ich produkcie.

14.07.2020 14:00
Trnava, bábkové divadlo Foto:
V Trnave od roku 2018 sídli aj priestor súčasnej kultúry Nádvorie. Na snímke predstavenie Batolárium, ktoré uviedli pre najmenšie deti ako jedno z prvých.
debata

Trnavský samosprávny kraj vyhlásil výzvu, prostredníctvom ktorej pomôže profesionálnym subjektom z oblasti kultúry čiastkou 100 tisíc eur. O podporu môžu požiadať do 14. augusta. „Prvú pomoc“ dostane kultúra napriek tomu, že aj samotná župa prijíma úsporné opatrenia.

„Tak ako sme avizovali, poskytujeme prvú pomoc kultúre v kraji. Z celkového záchranného balíka 165 tisíc eur je rovných 100 tisíc vyčlenených pre subjekty nezriaďovanej kultúry. Úspešní žiadatelia budú môcť získané prostriedky použiť na úhradu personálnych a prevádzkových nákladov, akými sú mzdy, prenájom priestorov alebo energie,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.

Okrem dotácií pre nezávislú kultúru podporí župa aj ďalších umelcov. Župné galérie dostanú 40 tisíc eur na nákup výtvarných diel slovenských umelcov, župné knižnice nakúpia knihy od malých vydavateľstiev za 10 tisíc eur a Divadlo Jána Palárika v Trnave podporí divadelníkov na voľnej nohe angažovaním do pripravovaných inscenácií. Jednou z prvých bude divadelná hra o histórii trnavského futbalu Bílí andel v pekle.

Trnavská župa podľa Viskupiča podporí nezávislú kultúru, pretože chce zachovať pestrosť kultúrnej ponuky aj v ťažkých časoch, ktoré spôsobila pandémia ochorenia COVID-19

debata chyba
Viac na túto tému: #podpora kultúry