Zvyky a tradície Poľska predstavia v skanzene vo Vychylovke

Kysucké múzeum v Čadci pripravuje medzinárodnú prezentáciu ovčiarstva, kultúrnych zvykov a tradícií Poľska. Podujatie s názvom Pozdrav od susedov sa uskutoční v nedeľu 16. augusta v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke.

12.08.2020 16:00
zespol-smotra-folklora-19072018-02 Foto:
Folklórny súbor Zespól regionalny "Istebna" funguje od roku 1901 a je najstarším svojho druhu v Poľsku.
debata

Na podujatí vystúpi folklórny súbor Zespól regionalny „Istebna“. Ide o najstarší poľský regionálny súbor. Začiatky jeho účinkovania sa datujú na rok 1901.

„Od roku 2016 je vedúcou súboru Mária Motyka a tanečným inštruktorom Jozef Lupiezowiec. Zúčastnili sa na mnohých slávnych folklórnych festivaloch doma i v zahraničí, kde získali najvyššie ocenenia v oblasti ľudovej kultúry a odznak cti za zásluhy pre Sliezske vojvodstvo,“ priblížila hovorkyňa Kysuckého múzea Alexandra Janigová.

Pri dospelom folklórnom súbore pracuje aj detský folklórny súbor Malá Istebna. Vystúpia o 13.00 h na pódiu pri objekte Krčma z Korne a zahrajú aj o 14.30 h počas jazdy vláčikom na historickej lesnej úvraťovej železnici.

V rámci medzinárodnej prezentácie ovčiarstva prídu aj remeselníci, ktorí predvedú ukážky spracovania vlny. „Nebude chýbať tradičná poľská kuchyňa v podobe ovčích syrových špecialít. Milovníkov folklóru zaiste poteší ukážka a predaj krpcov či unikátnych výšiviek z Istebnej. Svoje remeslo predvedie aj košikár,“ dodala Janigová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #folklór #Kysucké múzeum