Kremnické gagy: do Uličky slávnych nosov pribudne nos Milana Lasicu

Festival humoru a satiry Kremnické gagy prinesie od 26. do 28. augusta viac ako sto divadelných vystúpení, koncertov a ďalších sprievodných podujatí. Návštevníci si užijú pouličné divadlo, nový cirkus aj vystúpenia kamenných divadiel. Uvidíte talianske divadlo, ktoré sa hrá iba nohami. Naučíte sa kresliť a tvoriť komiksy. Argentínsky cirkus privezie pouličnú klauniádu z Latinskej Ameriky, objaví sa ohňovú šou, rozprávky, ale aj menej idylické debaty. Podrobnosti prezradil riaditeľ festivalu Pavol Kelley.

24.08.2022 11:00
debata
Kremnické gagy: Na čom sa nasmejete tento víkend?

Na festivale vystúpia zahraniční aj domáci umelci v viac ako sto programoch.

Fotogaléria
Predstavenie Balaton 1982 prináša More...
Filharmonici z Orthemis Orchestra predstavia...
+4Štúdio L + S prinesie komédiu Môj dobrý kamarát.

Akú tému má tohtoročný festival?

Celý tento ročník bude v znamení témy Susedia – vystúpia umelci zo všetkých krajín, s ktorými Slovensko susedí, a to v rôznych žánroch: od divadla cez kreslený humor, koncerty až po pouličné divadlá a cirkusy. Druhou témou je vzdanie holdu Milanovi Lasicovi. V programe Zlaté časy Milana Lasicu, ktorý pripravujeme s Elenou Vacvalovou a Magdou Vášáryovou, diváci spoznajú veľa archívnych záberov, herci budú čítať úryvky z jeho textov a zároveň v Uličke slávnych nosov odhalíme nos Milana Lasicu, ktorý bol pravidelným hosťom Kremnických gagov. Žiaľ, už nepríde.

Tohtoročný festival Kremnické gagy vzdá úctu... Foto: Kremnické gagy
kremnické gagy -zlate Casy Milana Lasicu Tohtoročný festival Kremnické gagy vzdá úctu Milanovi Lasicovi.

Na ktorý zahraničný súbor by ste špeciálne upozornili?

Dva covidové roky bol festival ochudobnený o zahraničných hostí, o to viac teraz privítame jednu z hlavných hviezd Orthemis orchestra zo Španielska. Je to pätnásť skvelých hudobníkov zo siedmich krajín, zo španielskej filharmónie, ktorí vedia spojiť kvalitný hudobný zážitok s množstvom originálnych gagov. Ich program búra predsudky voči vážnej hudbe, ponúka vážnu hudbu nevážnym spôsobom.

Filharmonici z Orthemis Orchestra predstavia... Foto: Kremnické gagy
Kremnické gagy Orthemis orchestra cartell umore fons blanc Filharmonici z Orthemis Orchestra predstavia vážnu hudbu nevážne.

Ktorí „Susedia“ nás prekvapia?

Osobne sa teším na predstavenie Balaton 1982, čo je interaktívne nonverbálne pouličné divadlo na vodnom bicykli. Zavítate na jazero Balaton a s trochou nostalgie a satiry spoznáte dovolenkový raj pre obyvateľov krajín východného bloku. Užijete si uniformné 80. roky, ich hudbu aj módu – a More socializmu – tak sa volá diskusia, ktorá bude nasledovať po predstavení. Tam už nebudú dovolenkári, ale sociológ, etnologička a dokumentarista.

Predstavenie Balaton 1982 prinesie More... Foto: Michal Svitok
kremnické gagy - Balaton 1982 Predstavenie Balaton 1982 prinesie More socializmu - a more zábavy.

Prídu aj domáce festivalové stálice?

Áno, budú to naši pravidelní hostia ako Divadlo Astorka Korzo '90, Divadlo L plus S a veľa ďalších súborov zo Slovenska aj z Čiech. Dokopy diváci uvidia 110 predstavení za jeden víkend – toľko, ako odohrajú kamenné divadlá za jeden rok. Polovica vystúpení je bez vstupného, vďaka partnerom, mestu aj kraju, sa aj v ťažkých časoch môže kultúra dostať k ľuďom. Po rokoch vraciame do programu Pohár improvizácie, teraz v podobe súboja českých a slovenských improvizátorov – bude to prvá slovensko-česká improshow s názvom SKeCZ.

Ako je program rozdelený počas dňa?

Festival je určený pre všetky vekové kategórie, ráno začíname rozprávkami, popoludní pokračujú rodinné programy a večery venujeme skôr vážnejším témam pre náročnejšieho diváka, programy sa končia koncertmi a stand-up vystúpeniami na nádvorí Čierna veža, niektoré predstavenia sú na námestí a vytvorili sme aj novú festivalovú cirkusovú scénu aj sprievodné podujatia. Diváci si užijú pestrý program – a veľa zábavy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kremnické gagy