Cinematik ponúkne divákom počas šiestich dní takmer sto filmov z 26 krajín sveta

Medzinárodný filmový festival Cinematik potrvá od 12. do 17. septembra. Udelia na ňom aj ocenenie pre najlepší európsky celovečerný film uplynulého roka.

11.09.2023 06:00
PHOTOPHOBIA Foto:
Snímka z filmu Photophobia.
debata

Medzinárodný filmový festival Cinematik otvorí svoje brány v Piešťanoch v utorok 12. septembra. Počas šiestich festivalových dní sa jeho návštevníci môžu tešiť na bezmála 100 filmov z 26 krajín sveta. V rámci slávnostného otváracieho ceremoniálu to bude napríklad česko-slovenská dráma Úsvit režiséra Matěja Chlupáčka. Film sa stal diváckym hitom festivalu v Karlových Varoch, slovenskí diváci ho budú môcť v domácej premiére vidieť práve na Cinematiku.

V bezmála týždňovom programe Cinematiku však podľa organizátorov festivalu návštevníkov čaká aj množstvo ďalších premiér. Ako prví na Slovensku budú môcť vidieť napríklad aj film Club Zero (2023), novinku rakúskej režisérky Jessicy Hausner. Atraktívne filmy budú aj v hlavnej festivalovej súťaží Meeting Point Europe, v rámci ktorej porota pod záštitou Medzinárodnej federácie filmových kritikov FIPRESCI udelí ocenenie pre najlepší európsky celovečerný film uplynulého roka.

cinematik Čítajte viac Na Cinematiku bude mať premiéru Photophobia, Umelohmotné nebo aj Citlivý človek

Milovníci kvalitnej zahraničnej kinematografie si na svoje prídu aj v sekcii Výber umeleckého riaditeľa, ktorá ponúkne novinku Wima Wendersa Dokonalé dni (2023) aj komédiu Klub zázrakov (2023) írskeho režiséra Thaddeusa O‘Sullivana so skvelou Kathy Bates v hlavnej úlohe.

Sekcia Cesty slávy, ktorá prináša pestrý výber noviniek ocenených na prestížnych zahraničných festivaloch, láka na aktuálneho víťaza Zlatej palmy z Cannes – film Anatómia pádu (2023) francúzskej režisérky Justine Triet, ale aj na víťaza Karlovarského festivalu – Blažine lekcie (2023).

To najlepšie z novej domácej filmovej tvorby ponúka sekcia Čo dom dal, v rámci ktorej bude mať slovenskú premiéru aj novinka Ivana Ostrochovského a Pavla Pekarčíka Svetloplachosť (Photophobia, 2023), ktorá bola na festivale v Benátkach ocenená Cenou Europa Cinemas Label.

Medzinárodný filmový festival Cinematik potrvá od 12. do 17. septembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Cinematik #film