Televízie prídu s reality šou aj nostalgiou

Televízne prázdniny sa pomaly končia a predstava o tom, čo sa objaví na obrazovkách v jesenných mesiacoch, postupne nadobúda konkrétne obrysy. RTVS, Markíza aj JOJ prichádzajú s novinkami, medzi ktorými nebudú chýbať ani vynovené reality šou, ďalšie romantické príbehy či nostalgické návraty.

15.08.2013 09:00
Zuzana Fialová a Milan Lasica sa na jeseň... Foto:
Zuzana Fialová a Milan Lasica sa na jeseň objavia v pokračovaní Kriminálky Staré mesto.
debata (3)

Návrat bratislavských pondelkov

Na obrazovky verejnoprávnej televízie sa po viac ako tridsiatich rokoch vráti Sanitka režírovaná Filipom Renčom. Trinásťdielne pokračovanie, ktoré je prerozprávané ako úplne nový a uzavretý príbeh, napísal syn pôvodného scenáristu Jiřího Hubača Ivan. V novej sérii si opäť zahrajú Jaromír Hanzlík či Pavel Zedníček.

Z vlastnej produkcie pripravuje RTVS pokračovanie seriálu Kriminálka Staré Mesto 2, ktoré bude mať šesť dielov. „Tentoraz nejde o prípady uzavreté v každej časti, ale o jeden veľký zločin prekračujúci hranice a o spoločné pátranie po jeho páchateľoch na Slovensku i v Čechách,“ vysvetľuje hovorca televízie Juraj Kadáš. V kriminálke diváci opäť uvidia známe tváre ako Zuzanu Fialovú, Sašu Rašilova, Milana Lasicu alebo Borisa Farkaša.

Už 31. augusta má premiéru nová relácia Pravdivé príbehy s Katkou Brychtovou, pokračuje aj šou Milujem Slovensko. Naopak, v jesennej sezóne sa na RTVS neobjaví sitkom Hlavne, že sa máme radi. Ďalšie návraty hlási aj Dvojka, vďaka ktorej si diváci môžu zaspomínať na legendárne bratislavské pondelky v cykle inscenácií z archívu a aktuálnymi rozhovormi s protagonistami. „Každej hereckej legende bude patriť jeden z nedeľných podvečerov, usilujeme sa o sprítomnenie histórie, ktorá je stále atraktívna nielen pre staršieho diváka. Hostiteľom našich najvýznamnejších televíznych osobností bude Emil Horváth, medzi hosťami budú Mária Kráľovičová, Ladislav Chudík, Leopold Haverl, Eva Kristínová či Štefan Kvietik,“ dodáva Kadáš.

Známe tváre aj neherci

Markíza stavila primárne na overené formáty. S príchodom jesene sa začne podľa hovorkyne Tatiany Tóthovej vysielať len jedna výrazná novinka a tou je seriál V dobrom aj zlom. Príbeh „komplikovanej lásky a dvoch príliš rozdielnych bratov“ nadväzuje na overené večerné seriály nielen typovo, ale aj hereckým zastúpením. Bratov Pollnerovcov si zahrajú Tomáš Maštalír a Alexander Bárta, Dominika Kavaschová, ktorá vystupovala napríklad v Paneláku alebo Dr. Ludskom, vystúpi v role slobodnej matky.

Nových častí sa dočká aj Búrlivé víno a ako hovorí Tóthová, počas jesennej sezóny z obrazoviek nezmiznú ani markizácke stálice ako Modré z neba alebo Zámena manželiek. Ďalšej série sa dočká tiež reality šou Farma.

Konkurenčná JOJ spúšťa vynovenú reality šou Vyvolení, už v auguste. „Radi by sme diváka zachytili ešte pred začatím jesennej sezóny,“ vysvetľuje PR manažérka Katarína Nosková a dodáva, že nepôjde o klasických Vyvolených, na akých si diváci už zvykli. „V tretej sérii budú mať účastníci náplň práce, budú stavať dom a pri riešení množstva problémov s tým spojených vzniknú situácie, ktorým budú musieť čeliť.“

Jedným z ťažiskových projektov JOJky je nová séria talentovej šou Česko Slovensko má talent, kde do poroty okrem známych členov Jara Slavíka a Lucie Bílej zasadne aj Leoš Mareš.

Okrem toho televízia predstaví dennú telenovelu Klan a projekt Dedičstvo. Pôjde o nový seriál z prostredia dediny a podpísaní sú na ňom tvorcovia Profesionálov alebo Mafstory. Príbeh o Slovenke žijúcej v Amerike, ktorá sa pre dedičstvo vráti ku svojim koreňom, je zaujímavý aj tým, že si v ňom zahrajú najmä nehereci. „Hlavné úlohy dostali Dano Juhás a Zuzana Slamková, postavené to však bude na nehercoch, z ktorých sa však už mnohí objavili napríklad v Súdnej sieni alebo v Rodinných záležitostiach,“ vysvetľuje Nosková.

Zmena nastane vo vysielacom čase obľúbeného Paneláka, po štyroch rokoch sa seriál vráti k pôvodnému začiatku o pol desiatej večer. „Nový vysielací slot Paneláka reflektuje na sezónnosť dovolenkového obdobia. Divákom však ponúkame aj alternatívu v podobe exkluzívnej predpremiéry o 16.50 h na JOJ PLUS,“ hovorí Michal Pilip, PR manažér televízie.

3 debata chyba