Paul Newman: Herec, otec, pretekár

Stal sa jedným z najvýraznejších amerických hercov všetkých čias, pokojne sa ním však dnes mohla pýšiť aj slovenská, poľská či maďarská kinematografia. Práve v týchto krajinách totiž mali korene jeho rodičia. Paul Newman zomrel 26. septembra presne pred piatimi rokmi.

05.10.2013 10:00
Paul Newman a Robert Redford Foto:
Paul Newman spolu s Robertom Redfordom.
debata (20)

Šarmantný, charizmatický a zároveň hĺbavý. Ak treba, tak tiež riadne šialený. Paul Newman, ktorého si azda najviac pamätáme z filmov Frajer Luke (1967), Butch Cassidy a Sundance Kid (1969), Sklenené peklo (1974) či Cesta do zatratenia (2002), mal v sebe všetko, čo patrí k hereckej osobnosti svetového formátu. A vlastne ešte oveľa viac – bol tiež úspešným športovcom, automobilovým pretekárom a vojnovým veteránom. A v neposlednom rade aj manželom a otcom šiestich potomkov.

Ako mnohí herci aj Paul Newman začínal menšími rolami v televíznych seriáloch. Meno, ktoré sa nezabúda, si však vydobyl už svojím druhým celovečerným filmom Niekto tam hore ma má rád (1956), kde stvárnil boxera Rockyho Graziana. Nasledovali úlohy v dráme Dlhé, horúce leto (1958), v slávnej adaptácii klasiky Tennesseeho Williamsa Mačka na rozpálenej plechovej streche (1958) po boku Elizabeth Taylorovej či vo vojnovej dráme Exodus (1960). Z prvých rokov jeho kariéry si ho môžeme pamätať ako tvrdohlavého hráča biliardu z filmu Hazardný hráč (1961) alebo problematického syna vo filme Hud (1963).

Výpočet Newmanovej kinematografie by bol nekonečný – v 60. a 70. rokoch patril k najobsadzova­nejším hollywoodskym hercom, za jediný rok niekedy nakrútil aj štyri celovečerné filmy. A jeden úspešnejší ako druhý. Newman je dodnes rekordérom v počte nominácií na Oscara – vyslúžil si ich až 10, z toho jednu ako producent. Jedinú zlatú sošku však od americkej filmovej akadémie získal za stvárnenie hazardného hráča v dráme Martina Scorceseho Farba peňazí (1986). Narodil sa v roku 1925 v Clevelande rodáčke z Humenného Terézii Feckovej a Arthurovi Sigmundovi Newmanovi poľsko-maďarského pôvodu. V divadle hral už ako dieťa, neskôr túžil stať sa pilotom, čo mu však prekazila jeho farbosleposť. Počas druhej svetovej vojny napriek tomu narukoval a takmer prišiel aj o život, keď jeho najbližších spolubojovníkov Japonci nad Pacifikom zostrelili.

K herectvu sa opäť dostal na univerzite, absolvoval tiež slávne štúdiá v newyorskom Actor's Studio Leeho Strasberga. Keď v 50. rokoch začínal na Broadwayi, bol už ženatý s Jackie Wittovou. Mal s ňou dve dcéry a jediného syna Allana Scotta, ktorý sa stal hercom a kaskadérom. Vo veku 28 rokov zomrel na predávkovanie drogami a Newman si tragédiu nikdy neprestal vyčítať. S druhou manželkou, herečkou Joanne Woodwardovou sa spoznal na pľaci. Ich manželstvo, z ktorého vzišli tri dcéry, vydržalo až do Newmanovej smrti. Vášnivého fajčiara v roku 2008 porazila rakovina pľúc.

3× Paul Newman:

  • Na oscarových nomináciách jeho meno zaznelo až 10-krát. Trofej však získal len raz, v roku 1987
  • Bol otcom šiestich detí. Najstarší syn tragicky zahynul vo veku 28 rokov.
  • Pre farbosleposť sa nestal pilotom, zato ako automobilový pretekár získal v Le Mans v roku 1979 striebro
20 debata chyba
Viac na túto tému: #Paul Newman #Frajer Luke #Butch Cassidy a Sundance Kid