Harry Potter a Každý dolár navyše

Ochutnať pravý maslový ležiak či tekvicový džús, zviezť sa na hipogrifovi Hrdozobcovi alebo nakúpiť v Zonkovom obchode s čarovnými predmetmi už budú môcť aj obyčajní muklovia. Zázračný svet Harryho Pottera im otvorí svoje brány 18. júna.

13.04.2010 07:00
Harry Potter a Polovičný princ Foto:
Filmový Harry Potter
debata

Zábavné parky majú v USA dlhú tradíciu a sú známe tým, že ponúkajú zábavu pre celú rodinu. Nie každému tento spôsob zábavy vyhovuje a je ťažké rozhodnúť, či sa priživujú na sláve filmových a knižných diel, alebo nie. Pravda bude asi niekde uprostred, je však isté, že sa stále nájdu ľudia, ktorí za to radi zaplatia.

Potterománia pokračuje na Floride
Fanúšikovia siedmich pokračovaní príbehov čarodejníckeho učňa z pera Joanne K. Rowlingovej, ktorých sa po celom svete predalo vyše 400 miliónov výtlačkov, sa dočkali zábavného parku. Bude sa rozkladať na ôsmich hektároch v meste Orlando v americkom štáte Florida a návštevníkom ponúkne atrakcie inšpirované knižným svetom Harryho Pottera a jeho priateľov.

Joanne K. Rowlingová už ďalšiu knihu o Potterovi nenapíše a čoskoro sa skončí aj filmovanie poslednej, siedmej časti Harry Potter a dary smrti, filmové štúdiá sa tak zrejme snažia využiť neutíchajúcu potteromániu a získať z nej všetko, čo sa dá. Prvým dôkazom je to, že podľa posledného dielu Harryho Pottera nakrútia až dva filmy. Druhým je avizovaný zábavný park.

Podľa vyjadrenia spoločnosti Universal Orlando Resort, ktorá park stavia, ponúka The Wizardig world of Harry Potter tie najlepšie atrakcie, ktoré čitatelia poznajú nielen z kníh, ale aj z filmov, ktoré sa tak ako knihy tešia veľkej obľube. Podľa zverejnených plánov a vizualizácií spoločnosti vyzerá park grandiózne.

Grandiózna bude aj cena, dospelý zaplatí za štvordňový pobyt aj s ubytovaním 645 dolárov (vyše 480 eur), dieťa do deväť rokov 130 dolárov (viac ako 97 eur), štvorčlennú rodinu vyjde pobyt na 1¤548 dolárov (necelých 1¤160 eur). Za letenky pre dvoch dospelých a dve deti zaplatí slovenská rodina ďalších najmenej 530 eur.

Konkurenica pre Disneyland
Napriek tomu čaká 18. júna Harry Potter veľkú návštevu. A nielen on, deti aj dospelých privíta vo svojej pracovni aj riaditeľ čarodejníckej akadémie v hrade Rokfort – pán Albus Dumbledore. Hrad však ponúkne oveľa viac atrakcií, pohyblivé schody, tajné komnaty a vďaka videotechnike budú na stenách visieť aj pohyblivé obrazy, známe z kníh aj filmových spracovaní.

Po mestečku pod hradom sa budú môcť návštevníci povoziť na Hrdozobcovi. Hipogrif s týmto menom sa objavil v treťom diele Harryho dobrodružstiev s podtitulom Väzeň z Azkabanu. Jazda na Hipogrofovi je aj húsenicová dráha, na ktorej sa v parku bude dať prevážať. Pre odvážnejších je určená Dračia výzva, horská dráha s dvomi rýchlosťami, vysokými stúpaniam, strmými klesaniami a zákrutami, v ktorých bude tuhnúť krv v žilách.

Dobroty zo Šikmej uličky
Obľúbenou postavou je dobrácky obor Hagrid, v ktorého chatrči sa budú môcť fanúšikovia Harryho Pottera stretnúť s rozprávkovými bytosťami. V obchodíkoch známych zo Šikmej uličky zas nájdu zábavné a zázračné predmety, najznámejší je obchod Vydarené výmysly Weasleyovcov, ktorý založili starší bratia Rona Weasleyho, ryšavé dvojčatá Greg a Fred. V knihe v ňom ponúkajú napríklad jedlé temné znamenia, z ktorých je každému zle, cloniace klobúky, zázračné plášte či rukavice, ktoré ochránia od drobnejších prekliatí, či peruánsky prášok okamžitej tmy. Uvidíme, či budú na predaj aj v Orlande.

Kto však má rád svoj žalúdok a napriek tomu si chce pochutiť na jedlách a nápojoch z knižnej série, môže v Šikmej uličke navštíviť známy hostinec, v ktorom bude môcť ochutnať pravý maslový ležiak, tekvicový džús alebo hrachovú polievku. V plánoch Zázračného sveta Harryho Pottera však chýba tajomný les, ktorý Rowlingová oživila ďalšími tajomnými bytosťami. Zrejme boli pre tvorcov parku až príliš náročnou výzvou.

debata chyba