Igrica dostal režisér Hranice a kameraman Nedodržaného sľubu

O najstaršiu filmovú cenu - Igrica - sa uchádzalo rekordných sedemdesiat filmov, ktoré nakrútili slovenskí tvorcovia minulý rok. Celovečerné, krátke, dokumentárne, televízne aj animované. Rozhodnutie poroty sa filmári dozvedeli v utorok podvečer v bratislavskom Klube spisovateľov.

16.06.2010 17:02
Režisér Jaro Vojtek s cenou Igric, ktorú mu... Foto:
Režisér Jaro Vojtek s cenou Igric, ktorú mu odovzdal Dušan Trančík.
debata

Začiatok oznámil predseda Slovenského fimového zväzu Štefan Vraštiak klopkaním noža o stenu pohára. „Nemáme gong, nemáme zvučku, nebudeme premietať ukážky z ocenených filmov, stretávame sa v komornom prostredí. Dôvod? Komisia Audiovizuálneho fondu nám z požadovanej sumy 7 675 eur schválila len 3-tisíc,“ vysvetlil Vraštiak.

Predsedom poroty bol režisér Dušan Trančík, ktorý získal Igrica minulý rok za dokument Optimista. „Nebudem zdržiavať a rozvádzať svoje osobné názory. Rád by som však povedal, že sme hodnotili veľa kvalitných filmov. Z toho vidno, že slovenská kinematografia má dnes čo ukázať aj vo svete,“ skonštatoval Trančík.

Igrica za hraný film získal kameraman Ján Ďuriš za film Nedodržaný sľub. „Teší ma najmä to, že ešte viem nakrútiť celkom slušný film,“ vtipkoval šesťdesiatpätročný renomovaný kameraman. K soške Igrica patrí aj finančná odmena 2-tisíc eur. Odniesol si ich aj Jaroslav Vojtek. Porota mu udelila Igrica za námet, scenár a réžiu celovečerného dokumentu Hranica. Pred štyrmi rokmi dostal tú istú cenu za dokumentárny film My zdes.

Herecký výkon vo filme Pokoj v duši vyniesol Igrica Attilovi Mokosovi za stvárnenie postavy Tóna Pánika. V kategóriách televízna dramatická tvorba a animovaný film sa porota rozhodla Igrica neudeliť.

Na komornej slávnosti odovzdali aj osemnásť tvorivých prémií. Jednu z nich si prevzal aj Samuel Spišák za stvárnenie postavy židovského chlapca Martina Friedmana – Petráška vo filme Nedodržaný sľub. „Je dobré, že takéto ocenenia získavajú aj mladí ľudia. Nám sa to vždy hodí,“ okomentoval osemnásťročný študent fakt, že cena mu okrem diplomu vyniesla aj 350 eur.

Autorkou sošky Igrica je sochárka Erna Masarovičová. „Dovoľte mi pár slov o tejto soške. Jej výška je 33,8 centimetra, váži 2,4 kilogramu a je z bronzovej zliatiny. Výrobná cena Igrica je 340 eur. Výroba sošky Oscara len päť eur,“ povedal na záver Štefan Vraštiak.

debata chyba