Nickyho rodina uzavrie Mináčovu sériu o hrdinovi holokaustu

Už čoskoro sa aj do našich kín dostane pokračovanie "wintonovskej" série Mateja Mináča, ktorá vzbudila vo svete mimoriadne reakcie a svojmu tvorcovi priniesla medzinárodnú cenu Emmy. Celovečerný dokument s hranými sekvenciami Nickyho rodina má vo štvrtok 20. januára premiéru v Prahe, herecky sa v ňom predstavia aj Klára Issová a Jana Kepková.

20.01.2011 08:36
Klára Issová Foto:
Vo filme Nickyho rodina si zahrala aj Klára Issová
debata

Po prvýkrát režisér a scenárista Matej Mináč príbeh Nicholasa Wintona, záchrancu takmer sedemsto židovských detí, načrtol v snímke Všetci moji blízki. Jeho nasledujúci dokument o Wintonovi Sila ľudskosti z roku 2002 vyvolal doslova reťazovú reakciu.

Vtedajší britský premiér Tony Blair odporučil kráľovnej Alžbete II., aby dovtedy takmer neznámeho Wintona povýšila do šľachtického stavu a významné ocenenie mu udelil napríklad aj americký Kongres. Ešte lepšie reakcie však snímka vzbudila medzi mládežou. „Mladí ľudia po celom svete pod vplyvom tohto príbehu začali konať dobré skutky, začali sa objavovať novodobí Wintonovia, ale aj ďalšie z jeho zachránených detí,“ vraví Mináč o impulzoch, ktoré ho priviedli k tretiemu návratu k tejto téme. „Nickyho rodinou chcem cyklus uzavrieť a podať ucelený obraz všetkého, čo sa stalo.“

Wintonov akt ľudskosti počas 2. svetovej vojny nemal význam len pre samotné zachránené deti. Z detí vyrástli dospelí ľudia a mnohí z nich sa v menšej či väčšej miere zapísali do histórie ľudstva. Do „Nickyho rodiny“ detí, ktoré by bez neho zrejme vojnu neprežili, patrili napríklad aj spoluzakladateľ Reader's Digest Tom Schrecker, bývalý člen anglického parlamentu lord Alfred Dubs či americký raketový inžinier Ben Abeles.

debata chyba