Snímka mala slovenskú premiéru 19. februára 2009. Odvtedy dokument mohli v kinách vidieť diváci v Španielsku, Českej republike, v Poľsku, v Chorvátsku a v USA v rámci putovného festivalu Margaret Mead Film & Video Festival.
Dlhometrážny dokument otvára dimenziu európskej histórie, aká sa nenájde v učebniciach ani v archívoch. Deväť vojenských kuchárov, ktorí boli v šiestich rôznych európskych vojnách, sprostredkúva dejiny prostredníctvom anekdot o zmysle života či smrti a osobných príbehov – príbehov o stratégii prežitia uprostred skazy a beznádeje.
V 11 receptoch je 11 spomienok ľudí. Od druhej svetovej vojny až po vojnu v Čečensku, od Francúzska cez Balkán až po Rusko. Tisícky ozbrojených žalúdkov všade ovplyvňovali víťazstvá a prehry štátnikov. Poľná kuchyňa sa stala modelom sveta, kde je príprava jedla taktikou boja o veľké ideály, ktoré stoja na pevných nohách kuchynského stola.
Film Ako sa varia dejiny, ktorý Peter Kerekes tvoril štyri roky, nominovali na Cenu Európskej filmovej akadémie a získal niekoľko významných ocenení – Zlatý Hugo v Chicagu, Cena Memorimage za najlepšiu produkciu v Španielsku či Viedenská filmová cena.