Filmové premiéry: Mináčov film Očami fotografky aj vražedý Labyrint

V slovenských kinách sa od štvrtka 17. septembra premieta novinka Mateja Mináča aj animovaný film Muno: Strážca mesiaca.

17.09.2015 15:48
Labyrint: Zhorenisko Foto:
Labyrint: Zhorenisko
debata

Labyrint: Zhorenisko

Keď Thomas a jeho kamaráti dokázali uniknúť z vražedného labyrintu, dúfali, že sa opäť vrátia k svojim starým životom. Nemohli sa však viac mýliť. Miesto slobody ich čakal len postup do druhej fázy skúšok, ktoré pripravila organizácia Z.L.S.N. Pre Thomasa a jeho kamarátov tak behanie ani zďaleka nekončí. Ich ďalší útek ich zavedie na Spálenisko, najviac vysušenú časť planéty plnú nepredstaviteľných prekážok. Slnečné erupcie vysušili Zem na popol a premenili ju na púšť. Svetové vlády sa zrútili a s nimi aj právo. Rozpadajúcimi sa troskami miest teraz blúdia takzvaní "raplovia“, ľudia pokrytí hnisajúcimi ranami, ktorých nákazlivý vírus dohnal za hranicu príčetnosti. Thomas a jeho priatelia musia rýchlo nájsť bezpečné útočisko a organizácia Z.L.S.N. sa stará hlavne o to, aby ich šance na prežitie boli minimálne.

Straight Outta Compton

Ulice kalifornského Comptonu boli jedným z najnebezpeč­nejších miest v Amerike. Práve tu, v mieste, ktorého život riadili drogové gangy a pravidelné policajné razie, sa narodila pätica chlapcov, ktorí odtiaľ dokázali vypadnúť. Svoju frustráciu a nenávisť a sa rozhodli vyjadriť spevom. Vytvorili žáner nazývaný "gangsta rap“ a skupinu N.W.A., ktorá patrí k najkontrover­znejším hudobným zostavám histórie. Režisér F. Gary Gray o nej natočil nekompromisnú životopisnú drámu plnú skvelej muziky a ostrých textov. Kto sa v osemdesiatych rokoch minulého storočia potuloval po Comptone a mal čiernu farbu kože, bol policajtom automaticky podozrivý. Začínajúceho rappera, ktorý sa prezývam Eazy- E, to neskutočne štvalo. Aj keď ani on nebol baránok, keďže si privyrábal predajom drog. A aj vďaka tomu mal zdroje na rozbehnutie svojej kariéry. Hneď sa k nemu pridal jeho kamoš, comptonský DJ Dr. Dre, a ďalší muzikanti DJ Yella a Mc Ren. Dosť zásadným sa stal piaty člen zoskupenia Ice Cube, ktorý vytváral texty plné brutálnej lyriky a neobvyklých rýmov.

Aferim!

Príbeh filmu sa odohráva vo Valašsku na začiatku 19. storočia, teda v čase, keď sa Rumunské kniežatstvo vydalo na cestu pomalej modernizácie, ale ešte stále existovali sociálne javy súvisiace so starými časmi a zastaranou mentalitou. Jedným z nich bolo rómske otroctvo, ktoré pretrvávalo od 13. až do konca 19. storočia. Dnes sa o tomto fenoméne vie veľmi málo a vo verejnom diskurze takmer neexistuje, hoci jeho vplyv na sociálny život Rumunska stále pretrváva.

Muno: Strážca mesiaca

Malý faun Mune bol menovaný strážcom mesiaca, ale keďže má málo skúseností, spôsobí nehodu, ktorá ohrozí nielen Mesiac, ale i Slnko. Aby napravil svoju chybu, musí sa spolu so svojim priateľmi postaviť nebezpečnému Titánovi a vrátiť nebeským telesám ich miesto na oblohe.

Očami fotografky

Filmy celosvetovo uznávaného režiséra Mateja Mináča preslávili príbeh záchrany detí sira Nicholasa Wintona behom 2. svetovej vojny. Teraz režisér Mináč natočil osud jedného z detí, ktoré nemali to šťastie dostať sa včas do bezpečia Wintonovým vlakom. Je to osud jeho vlastnej matky, energickej 84-ročnej Zuzany Mináčovej, ktorá patrí k najväčším osobnostiam slovenskej i českej fotografie. Vystavovala v 30 krajinách a jej fotografie svetových filmových hviezd z festivalov sú legendárne. A predsa túto úspešnú, optimistickú ženu prenasleduje desivé tajomstvo z detstva, ktoré jej nedovoľovalo celý život spať. Jedinou možnosťou, ako sa zmieriť s minulosťou, je celý príbeh svojej veľkej detskej lásky vyrozprávať. Vydá sa na najťažšiu cestu, na miesto, kde ako 13-ročná zažila najdesivejšie momenty svojho života.

1001 gramov

V novom filme 1001 gramov sa Bent Hamer po prvýkrát zameriava výhradne na krehký emocionálny život ženskej postavy, nórskej vedkyne Marie (Ane Dahl Torp), ktorý korešponduje s jej odborným zameraním. Marie je jedným z poverených strážcov prototypu národného kilogramu, predmetu tvoreného z 90% platiny a z 10% irídia. V podobne krehkej rovnováhe sa nachádza i Mariin citový život, ktorý vo filme prejde hneď niekoľkými skúškami. 1001 gramov v duchu typického Hamerovho minimalizmu skúma komorné nuancy osamelej a príliš organizovanej postavy. Opäť sa tu ozýva nenápadný refrén Hamerovej tvorby: práve najvšednejšie udalosti majú často tu najväčšiu váhu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pravda #premiéry #filmové novinky