Vášáryová: Aj veľké hviezdy sa môžu prepadnúť

Celovečerný hraný debut dokumentaristu Marka Škopa Eva Nová, ktorý mal v týchto dňoch celosvetovú premiéru na 40.¤ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Toronte, ešte nestihol poriadne "vychladnúť" a už zabodoval na plnej čiare. V sekcii Discovery (Objavy) získal cenu kritiky FIPRESCI a porazil tak tridsať ďalších diel.

22.09.2015 09:01
Emília Vášáryová Foto:
Hraný debut Marka Škopa Eva Nová mal svetovú premiéru na festivale v Toronte 11. septembra.
debata

"Moje poďakovanie patrí na prvom mieste Emílii Vášáryovej, jej hlavnému hereckému partnerovi Milanovi Ondríkovi a všetkým ďalším hercom. Film by nevznikol bez kľúčových spolupracovníkov Jána Meliša, Františka Krähenbiela a Zuzany Liovej. Cenu si veľmi vážime, pritiahne pre Evu Novú väčšiu pozornosť a veríme, že aj divákov do slovenských kín,“ vyjadril sa režisér a scenárista filmu Eva Nová Marko Škop po úspechu v Toronte.

"Eva Nová je príbehom človeka, ktorý v živote pochybil. Je o snahe ženy celý život bojujúcej so závislosťou dať dokopy vzťah so svojím synom a s jeho rodinou. Je to film o druhej šanci, o tom, či si ju zaslúžime a či niekedy nie je neskoro odpúšťať. Ukazuje, ako nedoriešené rodinné vzťahy časom nabobtnajú a ako vplýva dusno zablokovanej minulosti na každého zo zúčastnených,“ priblížil hlavnú ideu filmu režisér v rozhovore pre Pravdu.

Hlavnú hrdinku Evu vo filme stvárnila Emília Vášáryová. „Keď som dostala scenár, tej roly som sa preľakla, pretože kamera sa sústredí predovšetkým na Evu Novú. Dosť dlho som sa rozhodovala, či do toho ísť. Sama som film ešte nevidela. V každom prípade sa teším z jeho úspechu. Práve som sa dostala k veľmi podrobnej kritike filmu, ktorá vyšla v prestížnom časopise Variety a je pozitívna. Priznám sa, že sa z toho musím trošku spamätať,“ reagovala úprimne Vášáryová.

Herečku úspech prekvapil, aj keď podľa jej slov režisérske kvality Škopa pozná z predošlých prác. „Dôverovala som mu naozaj vo všetkom. Na natáčanie budeme dlho spomínať. Všetko bolo veľmi poctivo pripravené a pocítila som, že každý si uvedomuje, že ťarcha príbehu leží na mne. Bez ich pomoci by som to určite nezvládla.“

Vášáryovú scenár osobne zaujal. „Je to príbeh ženy, starnúcej herečky, ktorá sa snaží vyhrabať, vymaniť z marazmu, do ktorého sa dostala. V našom povolaní sa bežne stáva, že niekto zmizne, padá na dno, k čomu sa často pridajú rôzne iné veci. Marko Škop v Toronte povedal, že sa čiastočne inšpiroval osudom herečky Annie Girardotovej. Sú prípady, keď sa aj veľké hviezdy prepadnú. Hrali vo filmoch a odrazu sa stratia a nik nevie prečo ani kam.“

Vášáryová sa stále teší pracovným ponukám. „Môžem byť vďačná, že mňa niečo podobné zatiaľ nepostihlo. No ja už vlastne nič nečakám, stále pracujem, dostávam ponuky a príležitosti, za čo som vďačná, ale život je krutý, na človeka sa ľahko zabudne a prestane existovať. Mala som možnosť vidieť to na osudoch niektorých kolegýň.“

Téma filmu Eva Nová je podľa nej univerzálna. „Nejde len o osud herečky, ale o príbeh ženy, ktorá sa snaží nejakým spôsobom vrátiť, čo bolo. Vo filme sme sa snažili ukázať, aké je to ťažké,“ uzatvára Vášáryová.

Film Eva Nová sa dostane do slovenských kín 19. novembra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Emília Vášáryová #Eva Nová #MFF Toronto #Marko Škop