Igrica za hraný film neudelili

Filmová cena Igric má u nás najdlhšiu tradíciu a odborná porota už po 26. raz odmenila diela, ktoré vznikli v uplynulom roku. Sedemdesiatsedem prihlásených filmov predstavovali dokumenty, hrané snímky, animáky, ale i televízna tvorba rôznych žánrov a minutáží.

25.09.2015 16:53
14-16 vojtek 4x Foto:
Jaro Vojtek (1968), režisér, dokumentarista.
debata

Igricov rozdávali v šiestich kategóriách. Okrem hlavných cien potešili autorov aj tvorivými prémiami. Igrica za hranú tvorbu pre kiná si neodniesol žiadny film, porota sa totiž rozhodla cenu neudeliť. „Hranú tvorbu pre kiná v tomto roku reprezentovali štyri filmy. Žiadny z nich nebol vysloveným neúspechom, ale popri nesporných kladných stránkach každý obsahoval isté chyby či nedôslednosti,“ vyjadril sa predseda poroty Juraj Lihosit na stránke igric.sk.

Tvorivé prémie v tejto kategórii získal Miloslav Luther za scenár a réžiu retro melodrámy Krok do tmy a Ivan Finta za kameru v rozprávke Láska na vlásku.

Igrica za filmovú a televíznu dokumentárnu tvorbu dostal Jaro Vojtek za snímku o autistických deťoch a ich rodičoch Tak ďaleko, tak blízko. Tvorivé prémie putovali Martinovi Šulíkovi za portrét Milana Čorbu a Patrikovi Lančaričovi za filmovú poctu zosnulému hudobníkovi Marekovi Brezovskému Hrana: 4 filmy o Marekovi Brezovskom. Film Fongopolis zabodoval ako najlepšie animované dielo a Joana Kozuch dostala Igrica za jeho animáciu, scenár i réžiu.

Najlepší ženský a mužský herecký výkon vo filmovom alebo televíznom diele predviedli Zuzana Mauréry ako riaditeľka azylového domu Eva v seriáli Tajné životy a Milan Lasica alias dedo Achberger, ktorý vychováva svojho vnuka Petra vo filme Juraja Nvotu Rukojemník.

Igrica za celoživotný prínos slovenskej kinematografii získal režsiér Vido Horňák.

Kompletný zoznam odmenených autorov nájdete na stránke www.igric.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Martin Šulík #Miloslav Luther #Igric #filmová cena #Vido Horňák