Seriálová sezóna vrcholí Pustinou a Mladým pápežom

Starostka severočeskej baníckej dediny Hana Sikorová (Zuzana Stivínová) je v poriadne háklivej situácii - zatiaľ čo sa zubami-nechtami snaží udržať dedinskú komunitu nad vodou a odvrátiť referendum, ktoré by znamenalo zánik obce, stratí sa jej štrnásťročná dcéra Míša, po ktorej vyhlásia pátranie.

29.10.2016 12:00
Pustina Foto:
Hlavnú hrdinku, starostku Hanu Sikorovú stvárnila v seriáli Pustina Zuzana Stivínová (vľavo). Jej dcéru si zahrala mladá talentovaná česká herečka Eliška Křenková.
debata

Okrem polície hľadajú dievča aj krušnohorskí obyvatelia. Kontinuita dediny však vonkoncom nie je jediné, čo sa Sikorovej vymyká spod kontroly. Vypätá situácia a pátranie po nezvestnom dievčati odhaľuje trhliny v jej rozpadajúcej sa rodine a zamotávajú sa aj vzťahy v komunite, kde sa každý bráni nepriestrelným klamstvom.

Nový osemdielny seriál z dielne českého HBO Pustina má premiéru v nedeľu 30. októbra na HBO a v rovnaký deň si ho budú môcť pozrieť užívatelia registrovaní na internetovej doméne HBO GO.  Vedenie televízie vie, že základom je pútavý príbeh, preto dalo po úspechu trojdielnej historickej drámy Horiaci ker, odvíjajúcej sa od udalostí po verejnom upálení českého študenta Jana Palacha, opäť priestor scenáristovi Štepánovi Hulíkovi. Horiaci ker pozbieral v roku 2014 jedenásť Českých levov a z neznámeho Hulíka sa stala scenáristická hviezda. Na scenári pôvodného seriálu Pustina pracoval v kreatívnom kolektíve, takzvanej scenáristickej izbe, tri roky a výsledkom je prepracovaný príbeh na pomedzí detektívky a sociálnej drámy.

Britský herec Jude Law sa v novom seriáli... Foto: HBO
Jude Law The Young Pope Britský herec Jude Law sa v novom seriáli predstaví ako fiktívny pápež Pius XIII.

Pustina je síce televízny seriál, úrovňou však prekračuje tento rámec. Stojí na premyslených charakteroch a inteligentných dejových zvratoch, pri ktorých bude divák zatajovať dych. V zahraničí úspešný režisér reklamných spotov Ivan Zachariáš a filmárka Alice Nellis si podelili jednotlivé epizódy rovným dielom a postavy stvárnili „neokukaní“ českí herci a mladí neherci. Majiteľa hnedouhoľnej bane Kwiatkowského, s ktorým vedie Sikorová zápas o dedinu, si zahral Slovák Richard Stanke.

Tvorcovia išli do projektu s cieľom urobiť to čo najlepšie a vyrovnať sa medzinárodnej konkurencii bez kompromisov a prázdnych gest, čo sa na výsledku odrazilo. Pustina už od premiéry na festivale v Karlových Varoch, kde premietli prvé štyri diely, zbiera priaznivé kritiky a diváci sa rozhodne majú na čo tešiť.

Jednotlivé epizódy sú dramaturgicky premyslené tak, aby záhada doznievala v závere a diváka drží príbeh v nedočkavom napätí, ako sa ďalej vyvinie. Ak sa teda do Pustiny rozhodnete „zahryznúť“, pripravte sa na prudko návykovú záležitosť, ktorá sa rozhodne nekončí pri zážitkovej detektívke. Ponúka presah a núti diváka zamyslieť sa nad tým, do akej miery sám pozná nielen svojich blízkych, ale predovšetkým svoje vlastné limity.

Na záver mesiaca si televízia HBO pripravila ďalšiu očakávanú chuťovku – desaťdielny seriál Mladý pápež, na ktorom sa koproducentsky podieľala. Odštartoval už včera a jeho autorom je režisér filmov Veľká nádhera či Mladosť, oscarový Paolo Sorrentino. Ako mladý nevyrovnaný pápež Pius XIII., práve zvolený do funkcie, bude vatikánskymi chodbami blúdiť a odolávať neistote a mocenským machináciám hollywoodsky herec Jude Law.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alice Nellis #seriál #HBO #HBO Go #Pustina #Ivan Zachariáš #Mladý pápež