Mladý pápež valcuje vatikánske dogmy

Oscarový Talian Paolo Sorrentino (Veľká nádhera, Mladosť) je jeden z najbizarnejších súčasných filmárov, jeho rukopis rozpoznáte okamžite s nástupom prvého filmového záberu. Sorrentinovská „okázalá“ estetika a nedostihnuteľný rozprávačský štýl plný symbolov sú prítomné aj v jeho novom desaťdielnom seriáli Mladý pápež, ktorý mal v piatok premiéru v televízii HBO. Tá spolu s televíziami Chanel + a Sky mini seriál o vatikánskych trampotách s čerstvo zvoleným, prvým americkým pápežom Piom XIII. produkovala.

31.10.2016 16:00
Jude Law Mladý pápež Foto:
Mladý americký pápež (Jude Law) má problém s autoritami, no kým je najvyššou hlavou cirkvi on, môže mu to byť ukradnuté.
debata

Mladý pápež je Sorrentinovým seriálovým debutom a hviezdia v ňom „Hollywooďania“ Jude Law, Diane Keatonová a James Cromwell, no v dvojjazyčnom „dlhom filme“ dostalo priestor aj množstvo talianskych hercov, jednu z ústredných postáv stvárnil Silvio Orlando. Okrem bezkonkurenčného obsadenia už v prvej scéne udrie do uší skvelá hudba Lele Marchitelliho, ktorý sa postaral aj o soundtrack k filmu Veľká nádhera, a neopakovateľnú atmosféru dotvára už tradične hypnoticky kĺzavá kamera Luca Bigazziho – Sorrentinovho dvorného kameramana.

Sorrentino Mladého pápeža sám napísal a jeho epizodický naratívny štýl je ako stvorený pre pozvoľna rozvíjaný seriálový príbeh. Filmár sa tak môže do sýta nabažiť odbočkami k menším postavám a vatikánsku komunitu ukázať v tých najuštipačnejších pózach. Režisér sa s divákom predovšetkým hrá a ak na jeho cynickú loď po rozvláčnejšej prvej epizóde nasadne, rozhodne z nej už nevystúpi. Aj keď je hlavný hrdina pápež, oplýva skôr zápornými vlastnosťami a je viac ako pravdepodobné, že hľadajúc vlastné hranice zájde ďalej, ako by sme čakali…

Pochybnosťami a maniérmi zmietaný egocentrik blúdi sám v sebe a snaží sa zahnať úvahy o tom, či skutočne verí v existenciu toho, komu slúži. Síce zastupuje božiu vôľu na tej najvyššej cirkevnej pozícii, Sorrentino ho zobrazuje ako manieristu s rozorvaným vnútrom, pohnutou minulosťou a mizantropickým vzťahom k okoliu.

Jeho Pius XIII. nosí v súkromí mikinu, pije čerešňovú kolu bez cukru, je len veľmi málo a s radosťou si vychutná privilégium zapáliť si, aj keď je to vo Vatikáne prísne zakázané. Mladý Američan má problém s autoritami, no kým je najvyššou hlavou cirkvi on, môže mu to byť ukradnuté. Sorrentino už v druhej epizóde porozhadzuje pešiakov a hráčom dá do rúk poriadne zhúžvané karty. Jeho ostrovtipu neujde ani pápež, ba práve naopak, zdá sa, že jeho sympatický maniak bude za svoje hriechy poriadne pykať.

Sorrentino sa stavia na hlavu, je mu ukradnuté, čo si bigotný taliansky národ či kresťanská komunita o jeho excentrickom pápežovi povie. Rovnako je jeho rozhnevanému mladému Piovi XIII. jedno, čo si o ňom pomyslí Boh aj zvedavé masy. Hľadajúc dôkaz a odpoveď na otázku, či vyššia sila skutočne existuje, kráti si chvíle „renesanciou“ Vatikánu, čo tam po tom, že kope do zadku dlhoročné tradície.

Prichádza so svojským konceptom, v ktorom vystupuje ako „rocková hviezda,“ a keď kontroverzným príhovorom znepokojí nielen verejnosť, ale aj cirkev, Vatikán vytuší škandál a pochopí, že pred nevyspytateľným mladíkom sa bude musieť zachrániť. A rozhodne bude zaujímavé sledovať, kam nás Paolo Sorrentino zavedie, aj keď to robí najradšej za nos… Ďalšie dve série si môžete pozrieť na HBO a HBO GO už koncom tohto týždňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriál #Jude Law #Paolo Sorrentino #HBO #Mladý pápež #Pius XIII.