Tvorcovia psychologickej drámy Pivnica sľubujú silný príbeh

V pondelok 8. mája sa začne nakrúcanie slovensko-rusko-českej psychologickej drámy Pivnica. Snímka vznikne pod režisérskou taktovkou ruského filmára Igora Vološina, ktorý na filmové plátna prinesie scenár slovenského spisovateľa Richarda Pupalu.

05.05.2017 07:00
Igor Vološin Foto:
Režisér Igor Vološin počas aktuálnych príprav na nakrúcanie filmu Pivnica.
debata

Predstaví príbeh bývalého rockera Milana a jeho manželky Táne, ktorí sa popri manželskej kríze budú musieť vysporiadať so stratou svojho dieťaťa. V hlavných úlohách sa predstavia francúzsko-americký herec a filmár Jean-Marc Barr a jeho ruská kolegyňa Oľga Simonova. Ako sa na dnešnej tlačovej konferencii vyjadrila producentka snímky Lívia Filusová, medzinárodný tím ponúkne divákom a diváčkam silný film, ktorý sa bude odlišovať od slovenskej produkcie.

„Keď ma Igor a Lívia oslovili a dali mi scenár, zaujal ma. Zdal sa mi súčasný a ľudský. Hneď som súhlasil,“ vyjadril sa Barr, ktorý sa do povedomia divákov dostal ako potápač Jacques Mayol vo filme Magická hlbočina (1988) Luca Bessona alebo účinkovaním vo viacerých snímkach dánskeho filmára Larsa von Triera. Herec verí, že Pivnica bude európskym filmom, odlišným od tradičnej hollywoodskej produkcie. „V posledných rokoch som pracoval na filmoch z východnej Európy, Turecka a teraz Slovenska. A podľa mňa najzaujímavejšie snímky za posledných päť – desať rokov pochádzali z Rumunska, Grécka či Turecka. A zistil som, že tu existuje ešte taká nevinnosť, ktorú sme na Západe úplne stratili. A to chcem využiť, podporiť túto bohatú kultúru a nevinnosť,“ uviedol na margo svojej účasti vo filme. V snímke stvárni neverného manžela žijúceho s rodinou na vidieku. Po tom, ako sa mu stratí dcéra, sa ju aj napriek policajnému pátraniu rozhodne hľadať sám.

Ako sa vyjadril režisér Pivnice, Igor Vološin, počas produkcie všetci komunikujú v štyroch jazykoch – v slovenčine, ruštine, češtine a angličtine. „Musím povedať, čo sa týka jazykov, je to taký mišmaš, ale to je zaujímavé. Práve cez jazyk sa vieme podeliť o naše kultúry, vnímanie sveta a sociálnych otázok. Preto sa cez tie jazyky vieme podeliť o a obohatiť našu kultúru a vnímanie. Je to ako keď robíme umenie. A náš film je kúskom umenia. Je to príklad toho ako umenie vie zbúrať bariéry, ktoré medzi nami stoja,“ uviedol filmár. „Je to skutočne unikátny projekt, v ktorom sa spájajú ľudia z absolútne odlišných krajín. A Líviino rozhodnutie zavolať ruského režiséra do tohto projektu – je to pre mňa veľká zodpovednosť, ktorú by som chcel naplniť,“ dodal. Samotné nakrúcanie sa tiež uskutoční v spomínaných jazykoch a finálny počin bude mať slovenskú, anglickú a ruskú verziu.

Snímka bude ďalšou spoluprácou spomínaného Vološina a Simonovej, ktorí spolu nakrútili aj film Beduín (2011). „S Igorom je každá spolupráca zaujímavá vec. Je to cesta životom. Vždy idem len do toho, čo je pre mňa zaujímavé ako pre herečku,“ vyjadrila sa predstaviteľka Táne o ich spoločnom nakrúcaní. Pre Oľgu Simonovu pritom pôjde o jej prvý medzinárodný film. Pre slovenského rappera Dalyba bude zase znamenať herecký debut. Okrem spomínaných si v snímke zahrajú aj Jana Oľhová, Ján Mistrík, Csongor Kassai, Noël Czuczor, Roman Skamene či Zuzana Vejvodová.

Na novinke sa podieľajú aj kameraman Martin Žiaran, kostýmová výtvarníčka Erika Gadus, umelecká maskérka Eva Ungrová alebo architekt Miro Kráľ. Nakrúcanie sa uskutoční v lokalitách na Slovensku, a to v Novej Lehote, Starej Turej, Topoľčiankach a centre Bratislavy. Tvorcovia celkovo naplánovali 34 nakrúcacích dní. Slovensko má pri tvorbe filmu pozíciu majoritnej produkcie. Ako dnes uviedla Filusová, snímku plánujú uviesť na trh v septembri 2018.

debata chyba
Viac na túto tému: #pivnica #Igor Voloshin