Keď si Luc Besson plní sen

Do kín nedávno prišiel najdrahší európsky film s rozpočtom 180 miliónov eur - Valerian a mesto tisícich planét.

06.08.2017 16:00
Valerian a mesto tisícich planét Foto:
Valerian a mesto tisícich planét Luca Bessona je ukážkou, že sci-fi žáner môže vzniknúť aj mimo veľkých hollywoodskych štúdií.
debata (1)

Pre Luca Bessona, režiséra filmov ako Brutálna Nikita, Leon, Piaty element či Lucy, je to splnený sen. Už ako desaťročný sa totiž Besson zamiloval do komiksu o vesmírnych agentoch Valerianovi a Laureline.

Komiks vyšiel po prvýkrát v časopise Pilot v roku 1967 a ovplyvnil vraj generácie umelcov, spisovateľov a filmárov. Odohráva sa v galaktickom impériu, ktoré v 28. storočí chráni všetok čas a priestor. Agenti Valerian a Laureline sa stretávajú s mimozemskými národmi a čelia rôznym nebezpečenstvám. Besson túžil komiks sfilmovať už dávno, no podľa vlastných slov čakal, kým technológia dobehne jeho predstavivosť.

"Jean-Claude Mézières, tvorca komiksu Valerian, so mnou spolupracoval na filme Piaty element a stále sa ma pýtal, prečo nesfilmujem Valeriana. Vždy som mu odpovedal, že nemôžem, pretože v celom komikse je približne desať ľudských postáv, všetci ostatní sú mimozemšťania. Ako vytvorím svet plný mimozemšťanov? Všetko sa však zmenilo po tom, čo ma James Cameron pozval na projekciu Avatara. Vtedy som si uvedomil, že svoju predstavu môžem začať realizovať. Jediným limitom mohla byť iba moja predstavivosť.“

Besson namiešal akúsi bláznivú vesmírnu rozprávku, kde majora Valeriana hrá Dane DeHaan a seržantku Laureline modelka Cara Delevingne, ich veliteľa Clive Owen a v úlohe tanečnice Bubble, uväznenej v mimozemskom kabarete, sa objaví aj hviezdna Rihanna. Pravoverných fanúšikov sci-fi síce Bessonova novinka sklamala, vraj už neposúva hranice európskeho filmu ako napríklad Piaty element (1997), vyčítajú mu málo humoru a slabý scenár, iných však farebné vesmírne panoptikum potešilo. A mnohí dali palec hore aj za Caru, krásku Delevigne, ktorá si veľa scén kradne pre seba.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Luc Besson #Valerian a mesto tisícich planét