Televízne tipy Pravdy: Kramerová verzus Kramer aj Kráľ Belgičanov

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 15. do 22. marca. Televízne tipy pre vás vybrala Katarína Sedláková, redaktorka Magazínu Pravdy.

15.03.2018 09:00
Kramerová verzus Kramer Foto:
Dustin Hoffman a Meryl Streepová vo filme Kramerová verzus Kramer.
debata

Sobota 17. 3.

Mária, kráľovná Škótska, ČT1, 21.15
Na sklonku 16. storočia proti sebe v Británii povstali dve veľké ženy, Alžbeta I. a Mária Stuartová. A ktosi z divákov tohto britského filmu z roku 1971 napísal: „Hovorí sa, že dvaja kohúti na jednom smetisku sa neznesú. A keď sa stretnú dve sliepky – pardon, panovníčky – na jednom ostrove, to len nastane mela.“ A pokračuje ďalej, že film pôsobí poctivo historicky, nie je to vraj žiadna melodramaticky uslzená romantika, kde sem-tam uletí nejaká hlava, no ani sterilná kostýmovka, v ktorej kráľovnú ťaží nielen koruna, ale aj pol tony mejkapu. Mária aj Alžbeta vraj pôsobia ľudsky, občas sú obe sympatické, občas na zabitie, niekedy silné, niekedy slabé, vedia byť kráľovnami aj ženami. A keď je v obsadení Vanessa Redgraveová a Glenda Jacksonová a Timothy Dalton, asi netreba váhať.

Nedeľa 18. 3.

Kramerová verzus Kramer, Jednotka, 21.30
Aj toto je starý film – z roku 1979, na smutnú tému o rozvode, no hodný opätovného pozretia. Hrajú v ňom skvelí herci Dustin Hoffman a Meryl Streepová. Film získal päť Oscarov – pre Meryl Streepovú to bol jej prvý Oscar a vraj ho ešte v ten večer zabudla na toalete. Našla som tiež informáciu, že Meryl si sama napísala svoju reč na súde, keď nebola spokojná s tým, čo bolo pôvodne v scenári.

Pondelok 19. 3.

Elle, Cinemax, 21.30
Tento francúzsky film z roku 2016 mimoriadne odporúčam. Hlavnú rolu stvárnila fantastická Isabelle Huppertová – hrá Michele, šéfku firmy vyvíjajúcu videohry. Život úspešnej ženy sa obráti hore nohami, keď ju doma sexuálne napadne neznámy muž. Všetko sa odvíja inak, ako by človek očakával. Namiesto toho, aby zločin nahlásila na polícii, neotrasiteľná Michele sa vydáva po stopách násilníka na vlastnú päsť. Film je napínavý a prekvapujúci až do konca. Pozrite si to.

Utorok 20. 3.

1918 – 2018 TOTO STOROČIE: 1948: Vojnové nevesty, ČT2, 20.55
Anotácia tohto českého dokumentu znie: Pohnuté životné príbehy Angličaniek, ktoré sa počas 2. svetovej vojny vydali za československých vojakov v Británii a po príchode do Československa prežívali so svojimi mužmi nehorázne perzekúcie komunistického režimu. Inšpiráciou pre vznik filmu bola kniha Rosemary Kavanovej Cena slobody s podtitulom Život Angličanky v Prahe. Anglických manželiek prišlo z Británie do Česka v prvých povojnových rokoch okolo 900. Ich ideály o sociálne spravodlivej spoločnosti a túžba po dobrodružstve ich priviedli do neznámej, exotickej krajiny, kde si s manželmi, veteránmi druhej svetovej vojny, založili rodiny a dúfali v šťastný život. Prišli však stalinské 50. roky, reformná Pražská jar, potom sovietska okupácia a normalizácia. Mnohé vojnové nevesty strácali ilúzie a vracali sa domov. V Čechách, na Morave a na Slovensku ich zostala len polovica z pôvodného počtu a dnes už skoro žiadna vraj nežije. Film vznikal v rokoch 2010 – 2017 a v tom čase sa autorom podarilo zaznamenať zážitky a skúsenosti piatich „vojnových neviest“.

Streda 21. 3.

Kráľ Belgičanov, Cinemax, 18.25
A aby celý týždeň nebol taký smutný a vážny, je tu aj jedna belgická komédia. Aj v tej síce dej odštartuje tragédia: belgický kráľ sa na návšteve v Turecku dozvie, že sa mu rozpadla krajina. Rozhodne sa čím skôr vrátiť domov, ale to nie je jednoduché. Turci ho nechcú pustiť, a tak on uniká v rôznych prestrojeniach. Čo zažije na svojej ceste cez Balkán, je občas smutné, občas veselé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Elle #Kráľ Belgičanov #Kramerová verzus Kramer