Televízne tipy Pravdy: Kate Winslet v snímke Predčítač aj Paríž počká

Nenechajte si ujsť to najlepšie z televíznych programov od 12. do 19. apríla. Televízne tipy pre vás vybrala Jana Kollárová, redaktorka Magazínu Pravdy.

12.04.2018 09:00
Kate Winslet, David Kross Foto:
Kate Winslet a David Kross vo filme Predčítač.
debata

Sobota: 14. 4.

Rasisti, ČT2, 22.20
Perzský majiteľ obchodu. Dvaja policajní detektívi, ktorí sú zároveň milencami. Riaditeľ televízie tmavej pleti a jeho manželka. Mexický zámočník. Policajný nováčik. Kórejský pár v strednom veku. Tí všetci žijú v Los Angeles. A počas nasledujúcich 36 hodín sa stretnú. Príbehy ľudí, ktorých rozdeľuje nedôvera, strach i rasové predsudky, sa odohrávajú počas celkom obyčajného decembrového dňa v uliciach mesta, kde tisíce ľudí prežívajú svoje všedné každodenné starosti. Mladý policajt Ryan zastupuje v meste zákon. Svoju frustráciu si vybíja šikanovaním černochov. Jeho mladému parťákovi Tommymu sa takéto prejavy rasizmu nepáčia, ale nikdy nezasiahne. Snímka Rasisti je provokačným a nebojácnym pohľadom na rasový problém v USA. Zároveň provokuje a odhaľuje predsudky diváka. Zatiaľ čo postavy vzájomne vstupujú do svojich životov a zase ich opúšťajú, film skúma strach a bigotnosť z mnohých rôznych perspektív. V hlavných úlohách scenáristu a producenta Paula Haggisa sa predstaví Sandra Bullock, Don Cheadle, Matt Dillon či Terrence Howard.

Paríž počká, HBO, 20.00
V scenáristickom a režisérskom debute osemdesiatročnej Eleanor Coppoly (manželky majiteľa piatich Oscarov Francisa Forda Coppolu) hrá Diane Lane hlavnú rolu. Anne, ženu hollywoodskeho producenta, ktorá sa nečakane vydá na výlet do Francúzska. Anne sa totiž vo svojom živote ocitla na križovatke. Dlhé roky je manželkou úspešného, ale nevšímavého producenta (Alec Baldwin). Na cestu autom z Cannes do Paríža sa vydáva s manželovým obchodným partnerom (Arnaud Viard). Plánovaná sedemhodinová jazda sa však zmení na dvojdňové dobrodružstvo plné nečakaných odbočiek, humoru a romantiky, ktoré Anne dodajú novú energiu a radosť zo života. Jazda totiž spojí dva svety – zasneného francúzskeho hedonistu s praktickou Američankou, ktorá sa len chce premiestniť z bodu A do bodu B. Každý divák dostane to, po čom túži. Gurmán dobré jedlo a víno, romantik náznaky flirtovania. Je veľká pravdepodobnosť, že po zhliadnutí tejto road movie dostanete navyše aj chuť vyraziť do Francúzska.

Utorok: 17.4.

Predčítač, Film+, 22:00
Najskôr bol román Bernharda Schlinka, potom čakanie s obavami na film, ktorý príbeh povýši alebo aj nie. To prvé je pravda a snímka režiséra Stephena Daldryho je mrazivým príbehom o pravde, odpustení aj o tom, ako sa jedna generácia vyrovnáva so zločinmi tej predošlej. Film začína v povojnovom Nemecku. Tínedžerovi Michaelovi Bergovi (David Kross a Ralph Fiennes) príde nevoľno a dostať sa domov mu pomôže neznáma tridsiatnička Hanna (Kate Winslet). Po uzdravení Michael Hannu vyhľadá, aby sa jej poďakoval. Vznikne medzi nimi vášnivý, ale samozrejme, utajený vzťah, počas ktorého Michael pravidelne Hanne číta knihy. Jedného dňa však Hanna záhadne zmizne. O osem rokov neskôr sa Michael, už ako študent práva prizerá súdu s vojnovými zločincami. Neverí vlastným očiam, keď sa opäť stretáva s Hannou, ale tentoraz na lavici obžalovaných. Tu sa dozvedá o jej minulosti, o práci dozorkyne v nacistickom koncentračnom tábore. Pravdu, ktorá zmení ich životy. Snímka zabodovala aj u filmovej akadémie a britská herečka Kate Winsletová si odniesla za svoju postavu Hanny vytúženú sošku po piatich nepremenených nomináciách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rasisti #Predčítač #Paríž počká