Cenu Petra Mihálika získal Pavel Branko

Cenu Petra Mihálika za celoživotný prínos v oblasti slovenskej filmovej vedy získal filmový kritik, historik, publicista, teoretik dokumentárneho filmu a prekladateľ Pavel Branko.

11.04.2018 08:33
Pavel Branko Foto:
Pavel Branko pri preberaní ceny Petra Mihálika od filmového historika Václava Maceka.
debata (3)

Udelili mu ju na slávnostnom otvorení Týždňa slovenského filmu v bratislavskom kine Lumière.

"Svojimi textami dokázal vystihnúť trend, rozlíšiť zaujímavý autorský rukopis, pomenovať dôvody stagnácie. Stal sa majstrom formovania kritickej pozície – či už sa to týka jeho mikrodramaturgie dokumentárnej tvorby 60. rokov, alebo hodnotenia nástupu mladej generácie dokumentaristov v 90. rokoch,“ povedal počas večera člen poroty Ceny Petra Mihálika, šéfredaktor časopisu Kino-Ikon Martin Kaňuch. "Jeho texty spája obdivuhodná súdržnosť myslenia, slovníka, vyjadrovania. Unikátna nepretržitá kontinuita premýšľania o filme sa radí k tomu najcennejšiemu, na čo sa v našej filmovej kultúre môžeme odvolávať. Je jediným žijúcim a stále aktívnym kritikom, ktorý zažil a komentuje našu kinematografiu od jej povojnového reštartu po súčasnosť,“ dodal Kaňuch.

Pavel Branko bol počas vojny väznený a odvlečený do koncentračného tábora Mauthausen. „Po roku 1948 spolupracoval ako filmový kritik s viacerými slovenskými denníkmi a slovenskými a českými filmovými časopismi, v rokoch 1957 až 1970 bol redaktorom časopisu Film a divadlo a v rokoch 1971 až 1972 pracoval v Slovenskom filmovom ústave. V ďalšej činnosti mu zabránil publikačný zákaz a do roku 1989 sa preto venoval prekladu. K filmovej kritike sa vrátil až po novembri 1989, v 90. rokoch pôsobil ako stály spolupracovník Rádia Slobodná Európa v Bratislave,“ zosumarizovali Brankove dlhoročné kultúrne pôsobenie organizátori.

Týždeň slovenského filmu, v rámci ktorého sa cena udeľuje, má vo svojom programe až 39 slovenských a koprodukčných filmov, ktoré mali vlani premiéru. Medzi sprievodnými podujatiami je aj viacero zaujímavých diskusií. O slovenskom hranom filme z roku 2017 budú v kine Lumière v stredu o 13. h s filmovou a literárnou historičkou Jelenou Paštékovou diskutovať publicista Radovan Holub a Zuzana Mojžišová z Katedry audiovizuálnych štúdií FTF VŠMU. Jelena Paštéková bude moderovať aj diskusie o domácom animovanom a dokumentárnom filme. Súčasťou panelu o slovenských kreslených snímkach, o ktorých porozprávajú režisér a producent Juraj Krasnohorský a pedagogička VŠMU Eva Šošková, bude vo štvrtok o 13. h aj 34-minútové filmové pásmo. O slovenskom dokumente porozprávajú v piatok filmová bádateľka a poetka Mária Ferenčuhová a dokumentaristka a filmová teoretička Andrea Slováková.

Po filmoch Všetko alebo nič a Čiara bude vo štvrtok o 20.30 diskusia o tom, čo robí divácky film diváckym. Moderátorke debaty Mariane Jaremkovej o tom porozprávajú Peter Konečný a Juraj Malíček. O deň neskôr v rovnakom čase čaká návštevníkov kina Lumiere diskusia po filmoch Mečiar a Únos o tom, na čo z 90. rokov sme už zabudli a na čo chceme zabudnú.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Pavel Branko #Cena Petra Mihálika