V Plzni zaujali Bebjakove filmy aj Piata loď

Cenu Zlatý ledňáček za najlepší celovečerný hraný alebo animovaný film získal v utorok na festivale Finále Plzeň film Čiara režiséra Petra Bebjaka.

25.04.2018 16:03
Adamík Hrycová,  Peter Balko Foto:
Ocenená delegácia k filmu Čiara - herec Filip Kaňkovský, producentka Wanda Adamík Hrycová, scenárista Peter Balko a herec Andrej Hryc.
debata

Členov porôt na festivale, ktorý už vyše tridsať rokov prezentuje a oceňuje české a slovenské filmy, zaujali aj ďalšie snímky slovenských filmárov.

O festivalových víťazoch rozhodovali štyri medzinárodné poroty, ktoré hodnotili spolu 51 súťažných snímok. Hlavnú porotu celovečerných hraných a animovaných filmov viedol poľský scenárista a režisér Tomasz Wasilewski. So svojím filmom Spojené štáty lásky získal v roku 2016 Strieborného medveďa na festivale v Berlíne a členkou poroty bola aj prvá slovenská držiteľka ceny pre európsku herečku roka Alexandra Borbély. Film O tele a duši, v ktorom stvárnila hlavnú úlohu, získal vlani v Berlíne Zlatého medveďa. „Hodnotiť filmy na festivale je pre každú porotu veľmi neľahká úloha. Každý autor má jedinečnú víziu a porotca také vízie môže len ťažko porovnať,“ povedal predseda poroty Wasilewski. Porota pod jeho vedením vybrala za víťaza Bebjakovu Čiaru. Konkurovali jej snímky ako Baba z ľadu Bohdana Slámu, Zahradnictví – Dezertér Jana Hřebejka, Po strništi bos Jana Svěráka či Piata loď Ivety Grófovej.

Peter Bebjak zaujal aj porotu v kategórii necyklických televíznych a internetových formátov, v ktorej si cenu odniesla prvá epizóda jeho minisérie Spravodlivosť. Bebjak a jeho spolupracovníci už za tento projekt získali aj Českého leva a práva na jeho sfilmovanie kúpila produkčná spoločnosť, ktorú vlastnia Ben Affleck a Matt Damon. Najlepším cyklickým televíznym programom sa podľa poroty stal Trpaslík režiséra Jana Prušinovského. Medzi dokumentmi zvíťazil pohľad do života tínedžerov, ktorí musia predčasne dospieť, Nic jako dřív režisérskeho tandemu Klára Tasovská a Lukáš Kokeš.

Štyri neštatutárne ceny udelila v Plzni aj študentská porota Západočeskej univerzity a všetky putovali na Slovensko. Najlepším hraným filmom bola na 31. ročníku festivalu Finále podľa študentov Piata loď Ivety Grófovej, najlepším dokumentom Ťažká duša Mareka Šulíka, medzi seriálmi študenti ocenili výpravnú historickú detektívku Petra Begányiho z dielne televízie JOJ 1890 a medzi necyklickými televíznymi formátmi aj Spravodlivosť Petra Bebjaka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Plzeň #Ciara #Zlatý ledňáček