Projekt 100 opäť naservíruje filmové lahôdky

Sériový vrah, básnik spomínajúci na svoju lásku, milenci z čias totalitného Poľska, bývalý policajt snažiaci sa zachrániť unesenú ženu. Tieto a mnohé ďalšie filmové postavy sa predstavia na plátne počas najväčšej putovnej prehliadky na Slovensku - Projektu 100. Bude opäť krásne rozmanitá a aj tento rok prinesie všetkým filmovým nadšencom výber toho najlepšieho z významných európskych festivalov, starých klasík či nových slovenských filmov. Prehliadka, ktorú každoročne prináša Asociácia slovenských filmových klubov v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom, sa začína už dnes a ponúkne 11 celovečerných a jeden krátky film. Zapojí sa do nej viac než 80 klubov a kín po celom Slovensku.

05.09.2018 11:00
Posledný autoportrét Foto:
Dokumentarista Marek Kuboš vo svojom najnovšom filme Posledný autoportrét.
debata

Aj tento rok otvorí prehliadku slovenský film. Tentoraz ním bude úprimná, intímna dokumentárna spoveď Posledný autoportrét dokumentaristu Generácie 90 Mareka Kuboša (Hlas 98, Taká malá propaganda). Jeho novinka rozpráva aj o tom, prečo sa na dlhých 16 rokov autorsky odmlčal. Film získal na Art Film Feste v Košiciach Zvláštnu cenu poroty. „Už dlho som cítil, že ako autorovi dokumentárnych filmov sa mi ťažko vyjadruje. Ľudia sa dnes veľmi uzatvárajú, chcú sa vyjadriť maximálne tak na diktafón, na kameru už nie. Dlho som tak tápal a nič netočil. V tomto filme som sa snažil nájsť odpoveď, prečo to tak je. Prečo som tie filmy nedokázal nakrútiť,“ povedal režisér pri uvedení svojho najnovšieho filmu na festivale v Košiciach. Pred dokumentom sa bude premietať krátky animovaný film Martina Snopeka Monštrum, zaoberajúci sa manipuláciou obyčajných ľudí mocnými.

Trojicu hlavných lákadiel filmovej prehliadky predstavujú už dlho očakávané diela Jack stavia dom, dánskeho provokatéra Larsa von Triera, Climax Argentínčana Gaspara Noého (Zvrátený, Vojdi do prázdna) a dráma Studená vojna Pawla Pawlikowského (Ida). „Je celkom dôležité, aby som nebol milovaný každým, pretože potom by som zlyhal. Ak bude môj film príliš populárny, budem mať problém,“ odpovedal podľa portálu Indiewire režisér Lars von Trier na adresu svojho posledného filmu o sériovom vrahovi, ktorý odpremiéroval v Cannes, kde mal sedem rokov zákaz vstupu. "Trier má veľmi chladný humor, ale veľmi sa mi to páčilo. Je to temné ako filmy Todda Solondza a všetky sadistické scény boli také smiešne, že ľudia na mňa stále hľadeli, pretože som sa nemohol prestať smiať, " prezradil po zhliadnutí filmu podľa Indiewire práve Gaspar Noé, ktorý tiež odpremiéroval svoj film Climax v Cannes.

V Climaxe Noé sleduje skupinu dvadsiatich tanečníkov, ktorých čaká trojdňové skúšanie v starej škole uprostred lesa. Nácvik sa však mení na jednu veľkú párty, ktorá sa pomaly zvrháva a každý si ju užíva po svojom. Film zožal pomerne veľký úspech u filmovej kritiky. Pawlikovski si zase z Cannes odniesol cenu za réžiu. Jeho Studená vojna zobrazuje príbeh vášnivej, no sebadeštrukčnej lásky speváčky Zuly a skladateľa Wiktora. Ako to už býva zvykom, Projekt 100 ponúkne návštevníkom aj niekoľko filmov zo zlatého fondu svetovej kinematografie. Medzi nimi muzikál Vlasy (1979) s nesmierne silnou výpoveďou. Diváci sa vďaka nemu na chvíľu vrátia do éry hippies a pripomenú si tvorbu jedného z najlepších českých režisérov Miloša Formana, ktorý zomrel v apríli tohto roka. Prehliadka ponúkne ešte jeden muzikál. Je ním Moulin Rouge (2001) Baza Luhrmanna, v hlavných úlohách s Ewanom McGregorom a Nicole Kidmanovou. Príbeh nešťastnej lásky rozcíti nejednu citlivú dušu. Na druhej strane zase pobaví nestarnúca klasika Byt (1960) legendárneho Billyho Wildera (Niekto to rád horúce).

Filmy z tohtoročného Projektu 100:

Posledný autoportrét, r. Marek Kuboš premiéra: 6. 9.

Monštrum, r. Martin Snopek premiéra: 6. 9.

Moulin Rouge, r. Baz Luhrmann premiéra: 13. 9.

Vlasy, r. Miloš Forman premiéra: 13. 9.

Manifesto, r. Julian Rosefeldt premiéra: 20. 9.

Nico, 1988, r. Susanna Nicchiarelli premiéra: 27. 9.

Studená vojna, r. Pawel Pawlikowski premiéra: 4. 10.

Tiesňové volanie, r. Gustav Möller premiéra: 18. 10.

Byt, r. Billy Wilder premiéra: 25. 10.

Foxtrot, r. Samuel Maoz premiéra: 1. 11.

Climax, r. Gaspar Noé premiéra: 8. 11.

Jack stavia dom, r. Lars von Trier premiéra: január 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Projekt 100 #filmová prehliadka #Miloš Forman #Lars von Trier #Gaspar Noé #Marek Kuboš #Pawel Pawlikowski