Muž v tesných legínach

Do slovenských kín s veľkou slávou dorazila autobiografická dráma o živote frontmana rockovej skupiny Queen Freddieho Mercuryho Bohemian Rhapsody. Nespochybniteľne skvelý filmový zážitok je síce aj kritizovaný - vraj pre historické nepresnosti - herecký výkon amerického Egypťana Ramiho Maleka je však hodný Oscara!

18.11.2018 12:00
Rami Malek Freddie Mercury Foto:
Rami Malek ako rocková ikona Freddie Mercury.
debata

„Je toto realita? Či je to len predstava? Is this the real life? Is this just fantasy?“ Týmito slovami sa začína asi najznámejší, šesť minút trvajúci song autora Freddieho Mercuryho a skupiny Queen. Táto fenomenálna, hudobne veľmi ťažká skladba, v ktorej sa prelína rock, hardrock aj opera, asi najlepšie vystihuje skupinu Queen – ich hudobné majstrovstvo, ale aj tvrdohlavosť. Netradičné spojenie hudobných štýlov aj dĺžka skladby trvajúca dvojnásobok času štandardných „songov“, ktoré sa hrali v 70. rokoch – bolo to nové, bláznivé, bol to vzdor voči všetkým štandardným stereotypom. Freddie si poznámky k tejto skladbe napísal na zadnú stranu telefónneho zoznamu a jej nahrávanie trvalo tri týždne, čo je doba, za ktorú je možné nahrať aj celý album.

Nečakajte „iba“ muzikál ani filmovú biografiu plnú faktografie. Bohemian Rhapsody je strhujúce päťhviezdičkové filmovo-hudobné divadlo, pri ktorom si pre jeho rýchly spád ani neuvedomíte, ako ubehli dve hodiny a pätnásť minút. Treba ho vidieť v kine (napriek začínajúcej chrípkovej sezóne), kde je veľké plátno a vynikajúci zvuk. A užijú si ho aj tí, ktorí v skutočnosti nie sú veľkými „queenistami“ – po pozretí filmu sa nimi možno stanú. Samozrejme, treba sa pripraviť aj na scény, počas ktorých „muž v tesných legínach“ (tak Freddieho pomenoval David Bowie) prejavuje svoju lásku mužom.

Ani 37-ročný Rami Malek, ktorý je najznámejší z drámy Mr. Robot, toho pôvodne o skupine Queen veľa nevedel. Musel si Freddieho, jeho grimasy, správanie či pohyby do posledného detailu naštudovať a naučiť sa hovoriť aj spievať s protézou, aby získal jeho typický predhryz. Pripustil, že keď sa dozvedel, že dostal rolu kultovej hviezdy, pociťoval úzkosť. „Každá časť môjho ja bola vystrašená. Bola to však životná šanca, ktorú som si nemohol nechať ujsť,“ povedal. Určite to nebude ľutovať. Ak aj k filmu má niekto výhrady a Malekov „ksicht“ spočiatku nie každému „sadol“ – dnes dáva stvárneniu Mercuryho týmto hercom väčšina kritikov päť hviezdičiek.

Filmová snímka sa začína aj končí scénou svetoznámeho koncertu Live Aid, ktorý sa konal v roku 1985 na londýnskom štadióne vo Wembley. V priamom prenose ho sledovalo odhadom 1,9 miliardy divákov po celom svete. Je to doslova vrcholná scéna, ktorú sa podarilo skvele nakrútiť „do posledného gesta“. Divákom behajú po tele zimomriavky, keď kamera preletí ponad hlavy obrovského publika tlieskajúceho pri pesničke Radio Ga Ga. Tisícky rúk sú nad hlavami. Alebo pri scéne, keď Freddie pošle od klavíra počas spievania Bohemian Rhapsody bozk pre svoju mamu. Pozrite si originál vystúpenia, naozaj to urobil! „We are the champions, my friends!“ Sme šampióni, priatelia! Účinkovanie skupiny Queen na Live Aid bolo v roku 2005 zvolené za najlepšie živé vystúpenie v dejinách hudby. „V danom momente bolo všetko, čo robil, spontánne. Bol to niekto, kto žije každý okamih, akoby bol jeho posledný,“ tvrdí Rami. „Aj ja som chcel byť autentický, takže som sa na javisku nesnažil len kopírovať jeho pohyby. Chcel som, aby zo mňa vytryskli, akoby som bol ním.“
Eeo! Eeeeeeo!

Mercuryho dom v Stone Towne pôsobí ako obyčajná... Foto: Jana Kollárová, Pravda
Freddie Mercury Mercuryho dom v Stone Towne pôsobí ako obyčajná bytovka so zlatým nápisom Mercury House.

Dom, kde sa Freddie narodil?

Ak sa vyberiete na Zanzibar aj kvôli frontmanovi skupiny Queen Freddiemu Mercurymu, pravdepodobne budete trochu sklamaní. Dom v Stone Towne nesúci jeho meno vyzerá ako obyčajná bytovka so zlatým nápisom Mercury House na vchode a s jeho portrétom na schodisku. Po bokoch vstupnej brány sú vitríny s fotkami speváka a textom, ktorý hovorí: „Táto budova pozostáva zo štyroch plne zariadených apartmánov, ktoré sú súčasťou hotela Tembo House. Rocková hviezda Freddie Mercury tu žil so svojimi rodičmi a s mladšou sestrou Kashmirou. V roku 1954 sa rodičia Bomi a Jer Bulsarovci perzského pôvodu rozhodli svojho osemročného syna Farrokha zapísať do anglickej chlapčenskej internátnej školy sv. Petra v indickom Bombaji. Práve tu si vymyslel prezývku Freddie. Po revolúcii a boji za nezávislosť Zanzibaru v roku 1964, tak ako iní arabskí a indickí prisťahovalci, aj Bulsarovci opustili ostrov a presťahovali sa do Anglicka. Už ako rocková hviezda Freddie pravidelne navštevoval svojich priateľov a príbuzných na Zanzibare a vždy sa ubytoval v tomto dome.“

O tom, či sa Freddie v tomto dome narodil, sa však v texte nič nehovorí a žiaden sprievodca to nepotvrdí na sto percent. S najväčšou pravdepodobnosťou rodný dom speváka už dávno nestojí a v hlavnom meste nie je ani žiadna pamätná tabuľa pripomínajúca legendu. Spevákova homosexualita skrátka v krajine, kde za pohlavný styk medzi mužmi hrozí väzenie, nemá miesto. Napriek tomu je Mercury House a reštaurácia nesúca Freddieho meno skvelou udičkou pre turistov, ktorí uvažujú nad prehliadkou hlavného mesta Stone Townu. (jan)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Freddie Mercury #Queen #Rami Malek #Bohemian Rhapsody