Rozprávka Vianočné želanie nesie univerzálne posolstvo

Nová slovenská televízna rozprávka Vianočné želanie režiséra Petra Bebjaka prinesie na obrazovky RTVS počas Štedrého večera veľa čarov, napätia a tajomstiev.

12.12.2018 09:00
Vianočné želanie Simona Kollárová Richard Autner Foto:
Vo filme Vianočné želanie sa predstavia aj Simona Kollárová a Richard Autner.
debata

V hlavnej dejovej línii sa v novinke predstavia Simona Kollárová ako odvážna princezná Michaela a Richard Autner v role slepého kováča Martina. Kráľa si v rozprávke zahral Ján Gallovič a ústredného zloducha stvárnil Tomáš Maštalír. Okrem nich sa v príbehu objaví aj český herec Lukáš Vaculík ako kráľ Svarog a zákernú ježibabu si diváci a diváčky vychutnajú v podaní Csongora Kassaia.

Vianočné želanie vyrozpráva príbeh princeznej Michaely, ktorej otec je ťažko chorý. Michaela sa však dozvedá dávnu legendu o zázračnej korune kráľa Svaroga, ktorá by mohla kráľa uzdraviť, a tak sa rozhodne nájsť stratené kráľovstvo. Po ceste pritom stretne dobrosrdečného slepého kováča Martina, ktorý jej pomôže podkuť koňa a nabrúsiť meč a ktorý sa neskôr v obave o jej život vydáva v sprievode priateľského škriatka do nehostinného kráľovstva za ňou. Mladý kováč síce nevidí, no napriek tomu si dokáže poradiť so všetkými prekážkami – zákernou ježibabou aj mocným čarodejníkom Vlkanom, pôvodcom všetkého zla, a jeho hendikep sa mu napokon stane veľkým pomocníkom. Zakliaty kráľ Svarog ho totiž pre jeho slepotu nemôže zmeniť na kameň.

„Myšlienka, že náš hlavný hrdina je slepý, sa nám hneď na začiatku páčila. Znamená to, že v spoločnosti síce má nejaký hendikep, ale v tom rozprávkovom príbehu napokon pochopíme, že je to preňho vlastne dar, prostredníctvom ktorého pomôže veľmi veľa ľuďom. Chceli by sme tým tak trochu komunikovať myšlienku, že hendikepovaní ľudia nemajú byť odstrkovaní, pretože sú rovnocenní so všetkými a často majú na tomto svete práve pozitívnu úlohu a dávajú nám do života určitú pridanú hodnotu,“ povedal pre agentúru SITA koproducent snímky Rasťo Šesták.

Rozprávka podľa neho zároveň upúta všetky vekové kategórie. „Je to veľmi tradičná rozprávka, s tradičným spôsobom rozprávania a tradičným jazykom a myslím si, že zaujme všetkých, od najmenších až po dospelých. Je to univerzálna klasická rozprávka so slovenskými prvkami,“ uviedol.

Hudobne novinku tvorcovia oživili špeciálnou verziou skladby Holubička Adama Ďuricu a Simy Martausovej, ktorá k nej pre vyznenie v rozprávke napísala celkom nový text v slovenčine aj v češtine a zaspievala si v nej po Ďuricovom boku i jednu slohu. Hudbu piesne zaranžoval Aďo Harvan a dvojica interpretov ju nahrala so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozprávka #Tomáš Maštalír #Lukáš Vaculík #Peter Bebjak #Vianočné želanie