Recenzia: Keď je radosť báť sa

Mnohopočetná rodina a dom, v ktorom straší. Podobný motív využíva dnes už hádam každý druhý horor. Prvá otázka, ktorá sa tak tlačí na jazyk, znie - dokáže ešte niečo podobné vôbec zaujať, vydesiť a uspokojiť aj náročnejšieho diváka?

06.01.2019 09:00
The Haunting of Hill House Foto:
Violet McGrawová a Henry Thomas v seriáli The Haunting of Hill House z dielne Netflixu.
debata

Nasleduje však protiotázka – čo sa stane, ak sa spomínaný motív natiahne na desať seriálových častí a dostane sa do správnych rúk? Diváka zrazu čaká príjemné prekvapenie. The Haunting of Hill House z dielne Netflixu, pod ktorým sa ako tvorca aj režisér podpísal Mike Flanagan, rozhodne takýmto prekvapením je. Už skúsený tvorca nezávislých hororov ako Oculus (2013) či Zlo nikdy nespí (2016) tentoraz adaptoval gotickú novelu Shirley Jacksonovej z roku 1959.

Tá sa dočkala dvakrát aj filmovej podoby, najskôr v roku 1963 a následne v roku 1999, snímky s rovnakým názvom The Haunting nakrútili Robert Wise a Jan de Bont, pričom neskoršia verzia sa od predlohy mierne odkláňa. Flanagan sa však už spolu so štyrmi scenáristami Scottom Kosarom, Jeffom Howardom, Meredith Averillovou a Elizabeth Ann Phangovou, postaral o maximálne svojskú, samostatnú verziu rafinovane dotvárajúcu predlohu. A to, čím sa seriál odlišuje od množstva klišéovitých a otrepaných strašidelných príbehov, je jeho enormne silná psychologická rovina a scenáristická vyzretosť.

The Haunting of Hill House ponúka plejádu postáv s absolútne bravúrne napísanými charaktermi. Nechýba žiaden detail, všetky motivácie fungujú na maximum a sú uveriteľné. Vďaka tejto výhode si divák môže nájsť svoju obľúbenú postavu alebo tú, s ktorou sa najviac stotožní, teda sa v nej určitým spôsobom nájde. Celkovo však príbeh piatich úplne rozdielnych súrodencov Luka, Nell, Theodory, Stevena, Shirley Crainovcov a ich rodičov skrývajúcich tajomstvá takmer okamžite chytí a už nepustí. Je vyrozprávaný pomocou dvoch časových línií. Súčasnosť, v ktorej každá z postáv už žije vlastný život, strieda minulosť, keď všetci, ešte ako deti, pokope žili v obrovskom záhadnom dome na okraji lesa.

Vďaka pomalšiemu tempu či zamlčiavaniu a, naopak, postupnému dávkovaniu informácií tvorcovia skvele pracujú s napätím, pohrávajú sa s diváckymi očakávaniami aj so žánrovým klišé. No najviac charakteristickým prvkom Flanaganovho najnovšieho diela je miestami až dychberúca znepokojivá, desivá, temná až depresívna atmosféra. A i keď seriál miestami balansuje na hranici medzi pátosom a prefíkanosťou či medzi gýčom a cielenou hyperbolizáciou, darí sa mu skvele gradovať k údernému, emocionálne silnému záveru. Aj vďaka nemu je The Haunting of Hill House maximálne komplexnou štúdiou strachu a ľudskej psychiky so sympatickým posolstvom. Ide vskutku o žánrovú lahôdku so skvelým a presvedčivým hereckým ansámblom, ktorá sa zaryje do pamäti ešte na nemalú chvíľu.

Hodnotenie Pravdy:

5 hviezdičiek z 5

  • The Haunting of Hill House / USA, 2018 / réžia: Mike Flanagan / scenár: Scott Kosar, Jeff Howard, Meredith Averill a Elizabeth Ann Phang / kamera: Michael Fimognari / hudba: The Newton Brothers / hrajú: Carla Gugino, Michiel Huisman, Elizabeth Reaser, Henry Thomas, Paxton Singleton, Victoria Pedretti a i.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #The Haunting of Hill House