Starý zámok navštívi Dracula. Na Slovensku nakrúca Netflix

V prvej polovici marca budú v priestoroch banskoštiavnického Starého zámku nakrúcať trojdielny celovečerný televízny film s pracovným názvom Dracula (Dracula, the Rules of the Beast). Z tohto dôvodu bude Starý zámok počas prázdninového týždňa od 4. do 10. marca zatvorený a najbližšie bude verejnosti prístupný podľa platných otváracích hodín až v stredu 13. marca.

04.03.2019 09:00
Claes Bang Foto:
Herec Claes Bang na snímke z filmu Dievča v pavúčej sieti.
debata

Okrem priestorov Starého zámku, ktoré sú v správe SBM, sa vo filme objavia aj pohľady do ulíc historického centra Banskej Štiavnice. Z ďalších lokalít na Slovensku bude nakrúcanie prebiehať na Oravskom hrade a v Zuberci. Mimo spomenutých miest budú filmári pracovať vo filmových štúdiách a na niektorých ďalších reálnych miestach vo Veľkej Británii. „Filmový štáb, ktorý bude nakrúcať na Slovensku, je zložený z britských a to slovenských filmárov. Po ukončení nakrúcania bude materiál postprodukčne spracovaný vo Veľkej Británii, kde vznikne aj film o filme,“ uviedol historik SBM Daniel Harvan.

Film je projektom britskej BBC 1 a Netflixu a jeho producentom je spoločnosť Hartswood Films (podieľala sa aj na vzniku seriálu Sherlock). Vzniká v kooperácii umelcov z Veľkej Británie a spolupracuje na ňom aj slovenská spoločnosť Spectral. „Za slovenskú stranu sa do výroby filmu zapojili viacerí profesionáli z oblasti produkcie, špeciálnych efektov, osvetľovacej techniky, gripu, kamerového štábu, výpravy, kaskadérov a epizódno-komparzného obsadenia,“ doplnil Harvan.

Scenár filmu – žánrovo trileru vznikol na motívy známeho románu Brama Stokera z roku 1897. Autormi scenára sú Steven Moffat a Mark Gatiss. Režisérom je Jonny Campbell a kameramanom Tony Slater Ling. V hlavnej úlohe grófa Draculu sa predstaví Claes Bang, známy z filmu Štvorec či zo snímky Dievča v pavúčej sieti. Okrem neho v projekte účinkujú Dolly Wells, Morfydd Clark, John Heffernan, Lujza Richter, Joanna Scanlan. Premiéra je naplánovaná na rok 2020.

Starý zámok sa nachádza nad Námestím sv. Trojice v Banskej Štiavnici pod úpätím vrchu Paradajz. Patrí k najstarším stavebným pamiatkam v meste, pričom dokumentuje románsky, gotický, renesančný a barokový výtvarný sloh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #netflix #BBC #Dracula #Starý zámok