Nový dokument o Jacksonovi - desivé spovede či samé klamstvá?

"Už nikdy nebudete počúvať Michaela Jacksona tak ako predtým. Popravde možno ho nebudete počúvať už vôbec," napísal vo svojej recenzii na nový dokument o svetoznámej popovej ikone Leaving Neverland pre IndieWire David Ehrlich.

08.03.2019 12:00
debata (1)

Neuveriteľných 263 minút dlhý film rozpráva príbeh dvoch, dnes už tridsiatnikov – Wada Robsona a Jamesa Safechucka, detailne opisujúcich, ako ich ešte počas detstva Jackson sexuálne zneužíval. Dokument mal premiéru na najvýznamnejšom festivale nezávislých filmov Sundance v Spojených štátoch a slovenskí diváci si ho môžu pozrieť už oddnes cez službu HBO GO. Na televízne obrazovky sa dostane rozdelený na dva diely 10. a 11. apríla na HBO.

Snímka z najnovšieho dokumentu o Michaelovi... Foto: HBO
Leaving Neverland Snímka z najnovšieho dokumentu o Michaelovi Jacksonovi Leaving Neverland.

Už pri staršej tvorbe režiséra filmu Dana Reeda možno sledovať, že náročných tém sa nebojí. V roku 2014 nakrútil film o teroristickom útoku v nákupnom centre v Keni, o rok neskôr zase ďalší znepokojujúci dokument Charlie Hebdo: Tri dni teroru, hovoriaci o desivej masakre v kanceláriách satirického časopisu Charlie Hebdo v Paríži. Jeho najnovší kúsok Leaving Neverland však vyvolal nevídaný ohlas po celom svete. Pár dní po premiére filmu podľa britských novín The Guardian viacero významných rozhlasových staníc v Kanade, Holandsku, Anglicku či na Novom Zélande úplne stiahlo Jacksonovu hudbu zo svojich playlistov. Taktiež zatiaľ čo jedna skupina divákov označila vyhlásenia vo filme za čistý výmysel a snahu o zviditeľnenie sa, druhá vďaka podrobnému opisu sexuálnych scén označila vyhlásenia ako hrozivo autentické.

V stredu večer dokonca niekoľko desiatok Jacksonových fanúšikov protestovalo s transparentmi pri londýnskom sídle stanice Channel 4, ktorá uviedla spomínaný dokument. Už v roku 1993, keď bol spevák prvýkrát obvinený zo sexuálneho zneužívania detí, mnohí nemohli uveriť, že by sa zbožňovaný kráľ popu dopustil niečoho takého ohavného. Zatiaľ čo vtedy bol prípad vyriešený mimosúdnou dohodou, v roku 2005 sa Jackson už dostal pred súd a čelil viacerým obvineniam z rovnakého činu. Všetko však poprel a v júni toho istého roku ho súd označil za nevinného.

Paradoxné je, že práve Robson a Safechuck na danom pojednávaní svedčili v prospech Jacksona. K najnovšiemu dokumentu sa vyjadrila aj rodina zosnulého speváka. Tá poprela obvinenia a žaluje spoločnosť HBO, žiada od nej viac než 100 miliónov dolárov. Film podľa nich porušuje zmluvu HBO s organizátormi Jacksonových koncertov zo začiatku 90. rokov, v ktorej sa televízna spoločnosť zaviazala, že nikdy nebude speváka kompromitovať. Podľa portálu IndieWire Robson aj Safechuck povedali, že sa rozhodli svedčiť vo filme v nádeji, že pomôžu ostatným obetiam sexuálneho zneužívania a nedostali žiadnu finančnú odmenu. Robson dodal, že hľadali platformu, cez ktorú mohli povedať nahlas pravdu, aj keď sú si vedomí, že už nemôžu zmeniť to, čo sa stalo. Odvahu im mohlo dodať hnutie MeToo, ktoré vzniklo ako reakcia na obvinenia Harveyho Weinsteina zo sexuálneho násilia na mnohých ženách a od jeho vzniku na hriechy minulosti doplatili aj viacerí ďalší „nedotknuteľní“.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Jackson #Leaving Neverland