Hra o tróny sa končí, nie každý bude spokojný

Nesmrteľný Jon Sneh (Kit Harington), pôvabná Daenerys (Emilia Clarkeová), nebojácna Arya (Maisie Williamsová), krehká Sansa (Sophie Turnerová), krutá a pomstychtivá Cersei (Lena Headeyová), jednoruký Jamie (Nikolaj Coster-Waldau) či cynický a stále hláškujúci lilipután Tyrion (Peter Dinklage) sa po takmer dvoch rokoch čakania vracajú na televízne obrazovky.

14.04.2019 09:00
lena headey, hra o tróny, game of thrones, cersei, Foto:
Lena Headey ako Cersei Lannister v 8. sérii Hry o tróny.
debata (1)

Už v noci z nedele na pondelok si všetci seriáloví nadšenci a milovníci fantasy budú môcť pozrieť prvú časť záverečnej ôsmej série v súčasnosti najdrahšieho, najsledovanejšieho, ale aj najsťahovanejšieho seriálu na svete – Hra o tróny, ktorého tvorcami sú David Benioff a D. B. Weiss. Otázka, ktorá teraz visí vo vzduchu, je – bude táto séria ďalším míľnikom v histórii televíznej tvorby?

Okamžitá závislosť

Pre mnohých sa to začalo v roku 2011. Na obrazovky HBO mal prísť nový historicko-dobrodružný dramatický seriál. Vyzeral sľubne, už v traileri lákal mystikou, množstvom bitiek, krásnymi ženami či epickosťou. Na povrch sa však tlačila otázka – čím bude iný než všetky podobne žánrovo ukotvené príbehy videné dosiaľ? Kto by to bol povedal, že prvý diel s názvom Zima prichádza odštartuje niečo, čo nečakal hádam nikto – postupný svetový ošiaľ. U divákov sa začala okamžitá a prudká závislosť, vydržať zrazu týždeň do nového dielu si žiadalo miestami až nadľudskú silu, keďže abstinenčné príznaky v podobe nervozity a podráždenosti boli čoraz silnejšie. Nehovoriac o takmer ročnom čakaní na druhú sériu.

Herečka Sophie Turner (predstaviteľka Sansy...
Herečka Maisie Williams (predstaviteľka Arye...
+5Herečka Emilia Clarke (predstaviteľka Dračej...

Už po pár dieloch prišlo maximálne stotožnenie sa s hlavnými hrdinami či preklínanie všetkých zlovestných a krutých záporákov. A ako tak roky a série plynuli, prichádzalo aj viac fanúšikov. Prichádzali tiež šoky, sklamanie, rozhorčenie, hnev či otázky – ako môžu tvorcovia nechať zomrieť najobľúbenejšie postavy? Práve to autora predlohy, knižnej série Pieseň ľadu a ohňa, prefíkaného lišiaka Georgea R. R. Martina akoby bavilo najviac. Skúšať, koľko ešte fanúšikovia zvládnu, hnevať ich, prekvapovať, jednoducho, pohrávať sa s ich očakávaniami. Keď oni doma pred televízorom či monitorom plakali alebo zúfalo kričali, on sa len potmehúdsky usmieval a už v duchu premýšľal, ako ich rozhodí nabudúce.

Jeho prvá kniha zo ságy vyšla ešte v roku 1996. „Asi v dobe, keď sága vznikala, ma začali kontaktovať producenti z Los Angeles, chceli z nej spraviť celovečerný film. Odmietol som ich, pretože daný príbeh bol na taký formát príliš rozsiahly a zložitý. Muselo by sa to veľmi zjednodušiť. Ďalšou možnosťou bolo nakrútiť tradičný americký televízny seriál pre nejaký televízny kanál, s čím je však zase spojený celý rad iných problémov. Majú viacero obmedzení, čo sa týka sexu a násilia. Mal som pocit, že jedinou možnosťou, ako to celé zrealizovať, je HBO, pretože boli ochotní sa zaviazať, že nakrútia aspoň jednu celú sériu bez spomínaných obmedzení,“ povedal George R. R. Martin pre HBO.

Žiadna rozprávka

Čím tak vyniká tento seriálový fenomén plný drakov, obrov či incestu? Prečo je taký úspešný u kritikov aj divákov a prečo mu treba dať šancu? Hra o tróny nie je žiadna rozprávka pre malé deti. Nie je to skutočne nič na štýl trilógie Pána prsteňov (2001 – 2003), Hobbita (2012 – 2014) alebo Narnie (2005 – 2008). Hra o tróny je vo svojej najhlbšej podstate na daný žáner neobyčajne temná, melancholická, drastická, vulgárna, extrémne krvavá a šokujúca. Zároveň ponúka mimoriadne komplikovaný a rozvrstvený príbeh, ktorý má problém občas uchopiť aj ten najpozornejší divák. Nechýbajú, samozrejme, intrigy, stratégie a miestami skutočne šialené (v najlepšom zmysle slova) dejové zvraty.

Herec Pilou Asaek na premiére filmu Hra o tróny.
Herec Iain Glen na premiére seriálu  Hra o tróny.
+19Herec Nikolaj Coster-Waldau.

To však zďaleka nie je všetko. Prepracovaná psychológia postáv, ich ambivalentnosť, celková rozprávačská komplexnosť, kamerové kreácie a dlhočizné jednozáberovky, veľkolepá výprava a kostýmy či bezchybné herecké výkony sú ďalšími charakteristickými znakmi seriálu. To, čo sa podarilo legendárnemu Twin Peaks (1990 – 2018) a seriálom ako Sopranovci (1999 – 2007), The Wire – Špina Baltimoru (2002 – 2008) či Perníkový tatko (2008 – 2013), teda definovať dnes populárny pojem Quality TV, sa podarilo aj Hre o tróny. Je takisto nepredvídateľná, zložitá a autentická, navyše svojou výpravnosťou sa posúva ešte o level vyššie. To, čo dnes bežne môžu diváci vidieť v kine a otvárať pri tom nadšene ústa, môžu dnes rovnako zažívať z pohodlia domova na gauči pri obľúbenom seriáli. Koniec koncov podobnosti s filmom zodpovedá aj dĺžka epizód záverečnej série. Tá bude mať dokopy šesť častí. Aj keď prvé dve budú mať len niečo viac ako 50 minút, zvyšné štyri už budú mať okolo 80 minút, čo zodpovedá bežnej filmovej minutáži.

Incest aj vražda tehotnej ženy

Hra o tróny provokatívne a rafinovane posúva, respektíve zotiera pomyselné hranice medzi tým, čo by malo alebo, naopak, nemalo byť v televízii zobrazené. Explicitné sexuálne scény (aj párov rovnakého pohlavia), pohrávanie sa s témou incestu, vražda tehotnej nevesty počas svadby, vešanie či upaľovanie detí, stínanie hláv, vypichnuté oči, vybité zuby, vytekajúce črevá, potoky sĺz a krvi, to všetko ponúka tento celosvetovo úspešný seriál. Tak ako je však pre jednu skupinu ľudí jeho šťavnatosť a živelnosť sympatická a lákavá, pre iných zase poburujúca a škandalózna. V Hre o tróny sa skutočne nikto s nikým nemazná a v poslednej sérii to nebude inak. Očakáva sa v nej totiž nemalá dávka krvavých bojových scén, v ktorých sa stretnú Lannisterovci proti Starkovcom, pričom po boku oboch rodín budú bojovať ich spojenci. Oba rody však zároveň budú čeliť protivníkom, ktorí sa nezastavia pred ničím. Sú nimi Bieli chodci. Finále seriálu zarezonuje pravdepodobne u každého inak. Predstaviteľ Jona Sneha Kit Harington v rozhlasovej šou Zoe Ballovej povedal: „Predstavte si pocit, že dočítate poslednú stranu knihy, ešte by ste chceli pokračovať, ale ďalej už nič nie je. Tak som sa cítil, keď sa skončilo nakrúcanie. Vložil som do toho deväť rokov života a zrazu je koniec. A ja cítim, že som tým ukončením o niečo prišiel.“ Harington zároveň pre Entertainment Weekly výstižne skonštatoval, že nie každý bude spokojný so záverom niečoho tak veľkého.

V rozhlasovej šou Toma Greena a Daisy Maskellovej zase herec pobavil fanúšikov na celom svete, keď povedal, že po tom, čo prezradil svojej žene Rose Leslie, ktorá v seriáli hrala postavu Ygritte, ako sa seriál skončí, tri dni sa s ním nerozprávala. Podľa portálu Digital Spy však jeden z tvorcov David Benioff povedal: „Herci si myslia, že vedia, ako sa seriál skončí, pretože boli súčasťou nakrúcania, ale to ešte neznamená, že sme ich neoklamali.“ Už skôr sa hovorilo o tom, že sa dokonca nakrútilo viacero záverov, aby tvorcovia zmiatli samotných hercov a predišli tak úniku informácii. Nad tým, ako nakoniec seriál dopadne, dnes polemizujú nielen milióny fanúšikov, ale svojimi kurzami dokonca aj stávkové kancelárie. Najpravdepodob­nejším variantom je podľa nich to, že nebude žiaden vládca Siedmich kráľovstiev alebo ich, naopak, bude viac. Ak by mal byť iba jeden vládca, podľa kurzov na víťazstvo patria k favoritom Bran Stark, Jon Sneh a Daenerys Targaryenová, prípadne ich potomok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #finále #Emilia Clarke #Hra o tróny #Maisie Williams #Kit Harington