Nová Mária Terézia ponúkne viac prachu, blata a krvi

„Mysleli sme si, že skončíme prvým a druhým dielom. Keď som dostala ponuku napísať pokračovanie, bola som veľmi zaskočená,“ prezradila Mirka Zlatníková, scenáristka televíznej minisérie Mária Terézia, ktorá vznikla k 300. výročiu narodenia významnej panovníčky.

29.06.2019 09:00
Mária Terézia pokračovanie Foto:
Médiám bola sprístupnená scéna, kde viaceré grófky hrajú v tej dobe zakázanú kartovú hru.
debata (1)

Prvé dva diely mali premiéru pred dvoma rokmi na Vianoce a divákov čakajú tento rok opäť počas vianočných sviatkov ďalšie dva. V stredu 26. júna mali možnosť novinári zo Slovenska a z Česka nahliadnuť do zákulisia v brnianskom Mahenovom divadle. Okrem toho tiež porozprávali viac o pokračovaní samotní tvorcovia a herci.

Médiám bola sprístupnená scéna, kde viaceré grófky hrajú v tej dobe zakázanú kartovú hru, keďže Mária Terézia nenávidela hazard. Predstavili sa v nej herečky ako Tatiana Pauhofová, Zuzana Mauréry či Jenovéfa Boková. Zároveň z ukážky nakrúteného materiálu, ktorý bol odprezentovaný neskôr, bolo vidno, že sa je skutočne na čo tešiť. Tvorcovia dokonca prezradili, že v pláne je už aj tretia séria, teda piaty a šiesty diel. Všetko je však zatiaľ len v literárnej príprave a nevie sa, či sa opäť podarí na tento rozsiahly projekt štyroch televízií (ORF, RTVS. Česká televízia a maďarská MTVA) nájsť potrebné financie.

„Som ten typ režiséra, čo sa veľmi nerád opakuje. Novú Máriu Teréziu všetci milujeme a ak prostredie, doba a kostýmy, ktoré ste doteraz videli, budú rovnaké či podobné, všetko ostatné bude iné, “ povedal na tlačovej konferencii rumunský režisér Robert Dornhelm. Ten sa podpísal aj pod prvé dva diely minisérie. „Bolo pre mňa náročné nájsť správny spôsob vyjadrenia. Nie som úplne typ scenáristky, ktorá vie pripraviť úplne dokonalé historky. Mám skôr daný istý oblúk, cez ktorý sa nejako snažím prepracovať. Mária Terézia je v pokračovaní už ženou s viacerými starosťami a ktorá musí bojovať tvrdšie než ako keď začínala,“ priblížila scenáristka Mirka Zlatníková. „V pokračovaní bude viac prachu, blata a krvi,“ dodala.

Máriu Teréziu v pokračovaní stvárnila nová herečka Stefanie Reinspergerová, známa predovšetkým z divadelných dosiek. „Túto postavu som si zamilovala. A zároveň je pre mňa výzvou, keďže má v sebe istú ambivalentnosť, hrubosť a iné negatívne stránky,“ povedala Reinspergerová. Jej manžela Františka Štefana Lotrinského v minisérii stvárnil český herec Vojtěch Kotek. „Už keď som našu novú Máriu Teréziu videl na kamerových skúškach, vedel som, že ona je tá pravá pre túto úlohu,“ povedal o svojej kolegyni. Silné herecké zastúpenie má v minisérii aj Slovensko. Diváci budú môcť vidieť v pokračovaní Rebeku Polákovú, Alexandra Bártu, Milana Ondríka či Petra Kočiša.

Zvodkyňu Františka Štefana Lotrinského Elizu Fritzovú stvárnila Tatiana Pauhofová, ktorá sa čoskoro objaví aj v očakávanom seriáli Bez vedomia v réžii Ivana Zachariáša či v novom filme Martina Šulíka Muž so zajačími ušami. „Pokračovanie si ohromne užívam, je to tu veľmi priateľské, je tu veľa mne blízkych ľudí. A pre nás z Bratislavy s Milanom Ondríkom a Alexandrom Bártom vlastne ide o taký fakultatívny výlet. Obzrieme si hrady, zámky, krásne miesta a ideme naspäť,“ zažartovala Pauhofová. Mademoiselle de Chartres stvárnila zase Zuzana Mauréry.

„Mne v pokračovaní pribudol jeden syn, čiže som ešte protivnejšia a nervóznejšia, ale páči sa mi to. Taktiež sa teším zo skvelých, krásnych kostýmov. Aj keď nám všetkým je v nich v tomto horúcom počasí ešte teplejšie, stojí to za to. Ja si to užívam, ako keby som bola v rozprávke. V päťdesiatke sa hrať na princeznú si človek jednoducho musí užívať. Ešte k tomu mám fantastických kolegov. Je to tu príjemné, som rada, že môžem byť opäť súčasťou toho celého,“ prezradila Mauréry. Dej ďalších dvoch častí sa bude odohrávať v rokoch 1741 až 1745, teda v čase vojen o rakúske dedičstvo. Podľa slov tvorcov je štáb zhruba v polovici celého procesu nakrúcania a skončiť by sa malo koncom júla.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Televízia #Táňa Pauhofová #miniséria #Mária Terézia