Začína sa Projekt 100 - šesť týždňov a šesť dobrých filmov

Odteraz až do konca októbra sa diváci na celom Slovensku môžu tešiť na šesť týždňov a šesť dobrých filmov.

20.09.2019 15:19
Herec Josef Kemr ako Barnabáš Kos vo filme... Foto:
Herec Josef Kemr ako Barnabáš Kos vo filme Petra Solana z roku 1964.
debata

Začína sa Projekt 100, najstaršia filmová prehliadka na Slovensku. Jej 25. ročník otvorí oceňovaná slovenská snímka režiséra Marka Škopa Nech je svetlo. Film prvýkrát uviedli na prestížnom festivale v Karlových Varoch, odkiaľ si odniesol Zvláštne uznanie od ekumenickej poroty a Milan Ondrík získal hlavnú cenu za mužský herecký výkon.

Ondrík stvárňuje štyridsiatnika Milana, otca troch detí, ktorý aby zabezpečil svoju rodinu, chodí pracovať do Nemecka. Na Vianoce je však doma a zistí, že najstarší syn Adam je členom polovojenskej mládežníckej skupiny a zaplietol sa do šikanovania s tragickými následkami. Milan s manželkou postupne osvetľujú pravdu o svojom synovi, o svojej rodine, o sebe samých a aj o celej spoločnosti. Filmový príbeh Nech je svetlo bude putovať po Slovensku v rámci prehliadky Projekt 100 a od 26. septembra sa dostane aj do širokej kinodistribúcie.

Vo filmovom výbere sa popri slovenskej novinke ocitne aj film zo slovenského, respektíve československého archívu. V digitalizovanej podobe diváci spoznajú Prípad Barnabáš Kos režiséra Petra Solana z roku 1964. Nakrútil ho v "zlatých šesťdesiatych, no pôsobí veľmi moderne. Na čiernobielom filme sa odvíja plnofarebná satirická tragikomédia, nakrútená podľa poviedky Petra Karvaša zo súboru Čert nespí. Príbeh snaživého trianglistu, ktorý to dotiahne až na riaditeľa symfonického orchestra, ukazuje, ako človek, ktorý nikdy nehral „prvé husle“, podľahne zvodom funkcie, vyhrieva sa na výslní pod ochranou vyššie postavených a nechá si pochlebovať od podriadených. Čo na tom, že dianie v orchestri (a nielen tam) nadobúda čoraz viac absurdný charakter kafkovských rozmerov. Téma pokrytectva a diletantizmu žije a bude žiť, zdá sa, večne, lebo čert nikdy nespí…

Projekt 100 prináša divákom pravidelne aj filmy zo svetových festivalov. Do výberu sa tento rok dostala krimikomédia z hlavnej súťaže z Cannes – La Gomera rumunského režiséra Cornelia Porumboia. Hlavný motív je doslova akčný – skorumpovaný policajt z Bukurešti sa zamiluje a kvôli svojej láske – a tak trocha aj kvôli peniazom (veď ide len o 30 miliónov) sa odhodlá dostať z väzenia drogového priekupníka. Pre úspech akcie sa však má naučiť zvláštny jazyk el silbo, ktorý sa tvorí pískaním a poznajú ho len obyvatelia Kanárskych ostrovov.

Slovenským divákom sa predstaví aj víťaz festivalu v Cannes – čierna komédia Parazit režiséra Joon Ho Bonga z Južnej Kórey. Mnohí označujú Parazita za najzábavnejšieho víťaza festivalu od čias Pulp Fiction. Dráma s prvkami trilleru i satiry hovorí o tom, čo všetko sa môže stať, keď sa chudobná, ale prefíkaná rodina infiltruje do bohatej domácnosti biznismena. Parazit sľubuje vtipný a nepredvídateľný zážitok.

Britský film Také krásne šaty „klame telom“, nejde o žiadny sladký cukrík, ale o mysteriózny horor z dielne Petra Stricklanda. Hrdinkami strašidelného rozprávania z hektického obdobia zimných zliav v obchodnom dome sú prekliate šaty. Putujú od človeka k človeku a ich cestu sprevádzajú ničivé dôsledky. Štvoricu nových zahraničných noviniek uzatvára guatemalská dráma Chvenie režiséra Jayra Bustamanteho. Diváci uvidia, aké zdesenie zavládne v rodine milovaného brata, syna a manžela Pabla, keď sa zamiluje do iného muža.

Filmová prehliadka Projekt 100 vznikla v roku 1995 z podhubia filmových klubov (hlavným organizátorom je Asociácia slovenských filmových klubov v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom) a pôvodne mala počas desiatich rokov priniesť slovenským divákom spolu 100 filmov. To však už dávno nie je pravda. A navyše tento rok si všetky filmy uvedené v prehliadke nájdu ešte viac divákov, pretože neskôr poputujú aj do distribúcie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #Projekt 100 #kinematografia