Jeden svet: Čo to má spoločné so mnou?

Dnes o 14. hodine sa uskutoční krst knihy Čo to má spoločné so mnou aj diskusia s autorom. Švajčiarskeho novinára Sachu Batthyányho inšpirovala jeho prateta Margit Batthyány, po ktorej zostalo stoosemdesiat zavraždených Židov, stoosemdesiat zmárnených ľudských životov.

12.10.2019 08:00
debata
Sacha Batthyany: Čo to má spoločné so mnou? Foto: absynth
Sacha Batthyany Sacha Batthyany: Čo to má spoločné so mnou?

Čo to má spoločné so mnou? Tak znie názov knihy švajšiarskeho novinára Sachu Batthyányho, ku ktorej ho inšpirovala prateta Margit Batthyány. Zostalo po nej stoosemdesiat zavraždených Židov, stoosemdesiat zmárnených ľudských životov.

Dnes o 14. hodine v Dome Albrechtovcov na Kapitulskej 1 v Bratislave sa uskutoční krst tejto knihy a diskusia s autorom, ktorú moderuje Michal Hvorecký ako sprievodné podujatie filmového festivalu Jeden svet.

Sacha Batthyany (1973) sa vo svojej knihe A čo to má spoločné so mnou? usiluje rozpliesť záhadu masovej vraždy z konca druhej svetovej vojny a zároveň zistiť, akú úlohu pri tom všetkom zohrávala jeho prateta, ktorú prezývali „hostiteľka z pekla“.

Na krst knihy a diskusiu nadväzuje o 15:30 hodine komentovaná prechádzka po miestach, kde sú uložené pamätné kamene Stolpersteine obetiam fašistov. Záujemcovia sa zastavia na Klariskej 7 a Tolstého 9, kde sa dozvedia príbehy obetí. O 16.hodine nasleduje inštalovanie Stolpersteinu pri Úrade vlády a pietna spomienka na Jána Országha.

Ján Országh bol diplomatom na rôznych miestach v Južnej Amerike a Európe, bol vysokým predstaviteľom hospodárskej sekcie rezortu zahraničia. Po rozbití Československa začal tiež pôsobiť v protifašistickom odboji, venoval sa spravodajskej činnosti a udržiaval spojenie medzi domácim odbojom a exilovou vládou. Odhalili a zatkli ho na sklonku vojny, tesne pred oslobodením Bratislavy ho spolu s ďalšími vyše 100 ľuďmi transportovali do koncentračného tábora Mauthausen, kde ich 10. 4. 1945 zavraždili v plynovej komore.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jeden svet #jeden svet bez hraníc #A čo to má spoločné so mnou?