Ľalie poľné sa predstavia na festivale v Lyone

Tragikomédiu Ela Havettu Ľalie poľné uvedie vo svetovej premiére prestížny Festival Lumiére v Lyone, ktorého 10. ročník potrvá do 20. októbra.

14.10.2019 09:00
Lalie polne N 009 CB Foto:
Tragikomédia Ľalie poľné sa na Festivale Lumiére v Lyone uchádza o cenu za najlepší reštaurovaný film roka.
debata

„Ide o jeden z najväčších a najrešpektova­nejších medzinárodných festivalov klasického filmu. Jeho cieľom je objavovať zapadnuté klenoty svetovej kinematografie a predstaviť ich súčasnému publiku. Digitálne zreštaurovaný film Ľalie poľné (1972) bude uvedený na dvoch projekciách,“ uviedol riaditeľ Národného kinematografického centra Slovenského filmového ústavu Rastislav Steranka.

Pre jubilejný ročník festivalu vytvorili organizátori značku Lumiére Classics, zastrešujúcu tri programové sekcie venované reštaurovaným filmom – francúzsky film, medzinárodné filmy a poklady a kuriozity, do ktorej sú zaradené aj Ľalie poľné. Uchádzať sa budú o cenu za najlepší reštaurovaný film roka. Príbeh lyrizovanej tragikomédie, ktorá sa odohráva v čase po skončení 1. svetovej vojny, je situovaný do prostredia slovenskej dediny. Nadľahčená filmová mozaika rozpráva o vojnových vyslúžilcoch vracajúcich sa z krvavého besnenia. Vojnou vykorenení a domovov zbavení žijú zo dňa na deň ako tuláci a žobráci. Poznajú cenu slobody a kamarátstva, túžia však po istote, snažia sa nájsť zmysel života i lásku. Elo Havetta sa inšpiroval novelou Vincenta Šikulu Nebýva na každom vŕšku hostinec.

„Digitálne reštaurovanie filmu je dlhodobý a náročný proces. Každý rok vyberáme jeden nosný ,film', ktorý digitálne reštaurujeme s vyhliadkou prihlásenia na festival v Lyone. Pre tento rok to boli Ľalie poľné, formálne aj obsahovo výnimočný, neokukaný a pre publikum mimo Slovenska neznámy film,“ pokračoval Steranka. V našej kinematografii je podľa neho ešte stále čo objavovať. Pred dvoma rokmi videli festivaloví diváci v Lyone Kubalovu Krvavú pani (1980), minulý rok tam mal svetovú premiéru Solanov Prípad Barnabáš Kos (1964).

Digitálne zreštaurované Havettove Ľalie poľné uvidí aj slovenské publikum. Uvedie ich bratislavská Filmotéka Kina Lumiére v nedeľu 27. októbra pri príležitosti Svetového dňa audiovizuálneho dedičstva, ktorý si pripomína Slovenský filmový ústav ako jediná pamäťová filmová inštitúcia na Slovensku. Dva filmy Ela Havettu – Slávnosť v botanickej záhrade (1969) a Ľalie poľné – vydá ešte tento rok Slovenský filmový ústav na 2-DVD aj blu-ray nosičoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #filmový festival #Ľalie poľné #Elo Havetta