Kde je naša spoločnosť po tridsiatich rokoch?

Moderátor Michal Havran bude v utorok na Dvojke o 22.25 v diskusnej relácii Večera s Havranom analyzovať kam sa naša spoločnosť od pádu železnej opony posunula. Prvou z piatich tém je transformácia ekonomického systému.

22.10.2019 14:00
vecera s havranom Foto:
Témou dnešnej diskusie v relácii Večera s Havranom je transformácia ekonomického systému.
debata (3)

Diskutovať sa bude aj o tom ako fungujú súdy a polícia, či žijeme v spravodlivejšej spoločnosti a aké máme šance pri výbere vzdelania a povolania.

„Keď sme zostavovali dramaturgiu celého cyklu, povedali sme si, že 30. výročie je tým správnym momentom, aby sme sa na celé obdobie pozreli výnimočným spôsobom. Nechceli sme spraviť spomienkovú alebo historicko-pedagogickú reláciu, ale kritickú reflexiu vývoja spoločnosti počas 30 rokov. Preto sme sa bližšie pozreli na politické a občianske požiadavky, zverejnené v novembri 1989 Verejnosťou proti násiliu na Slovensku a Občianskym fórom v Čechách," hovorí Michal Havran a dodáva, že ich realizácia je problematická.

Diskusie sa vždy zúčastní aktér Nežnej revolúcie, český hosť, predstaviteľ mladšej generácie a odborník na konkrétnu problematiku. Podľa moderátora koncept funguje a účastníci Novembra 89 sa dostali do novej situácie. „Boli konfrontovaní ľuďmi, ktorí v podstate ani poriadne nevedeli, čo sa vtedy stalo. Počas diskusií som sa dozvedel mnohé veci, ktoré vyplávali na povrch práve vďaka konfrontácii medzi nimi.“

Večera s Havranom vysielaná 29. októbra na Dvojke sa bude venovať ochrane prírody, 5. novembra sa zameria na odideologizovanie kultúry, školstva a vedy. Diskusia 12. novembra sa pozrie na požiadavku právneho štátu a posledná časť cyklu 19. novembra zhrnie, kam sa dostalo Slovensko po 30 rokoch a aký by mal byť jeho ďalší vývoj.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #relácia