Festival Jeden svet sa bude niesť v duchu volieb

Už 21. ročník podujatia, ktorého hlavným usporiadateľom je nezisková organizácia Človek v ohrození, sa uskutoční od 5. do 11. novembra v Bratislave. Návštevníci a návštevníčky sa môžu tešiť na viac ako 50 dokumentárnych filmov ocenených na zahraničných festivaloch, domáce snímky v slovenskej premiére, diskusie, interaktívne výstavy, happeningy i koncerty.

21.07.2020 07:00
mrtoilet1-superjumbo Foto:
Poslali sme ľudí do vesmíru, ale nevieme zabezpečiť bezpečnú hygienu a čistú vodu pre polovicu svetovej populácie, upozorňuje bojovník za globálnu sanitáciu s prezývkou Kráľ záchodov. Kráľ záchodov / Mr. Toilet: The World’s #2 Man bol jedným z najžiadanejších titulov na festivale Jeden svet 2019.
debata

Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Jeden svet sa tento rok ponesie v duchu témy volieb, či už osobných, spoločenských a politických.

„Rok 2020 nie je len rokom koronavírusu, ale aj rokom volieb, ktoré budú mať dosah na smerovanie celého sveta. Náš program vyzve divákov, aby sa na pár dní zastavili a položili si otázku, ktoré spoločenské a individuálne voľby nás doviedli k ich výsledkom. A či máme všetci rovnakú možnosť (sa) rozhodovať,“ vysvetlila tému festivalu jeho výkonná riaditeľka Eva Križková.

„Mnohí naši filmoví hrdinovia museli spraviť voľby, ktoré navždy poznačili ich životy. Prostredníctvom silných filmových príbehov priblížime divákom napríklad, čo sa stane žene, ktorá sa odmietne vydať za človeka vnúteného rodinou, či sa nebodaj rozhodne zavraždiť vlastného otca, aby si uchránila zvyšky dôstojnosti, alebo aký osud čaká človeka v neslobodnej krajine, keď sa rozhodne zmeniť pohlavie,“ priblížila zase umelecká riaditeľka Jedného sveta Diana Fabiánová.

Dokumentaristka Diana Fabiánová, umelecká... Foto: Jeronimo Molero
Diana Fabiánová Dokumentaristka Diana Fabiánová, umelecká riaditeľka festivalu.

Ani tento rok nebude chýbať jedna z hlavných sekcií festivalu, Medzinárodná súťaž dokumentárnych filmov – Slovensko a Česko za ľudské práva. Filmári a filmárky môžu do nej svoje diela prihlásiť do 1. augusta. Víťaza vyberie medzinárodná porota – minuloročný víťaz, slovenský dokumentárny režisér Pavol Pekarčík, distributérka Stephanie Fuchs z rakúskej spoločnosti Autlook Films a česká novinárka, dokumentaristka, aktivistka a dula Ivona Remundová.

Projekcie festivalových filmov sa uskutočnia v bratislavských kinách Lumiere, Mladosť, Artkino za Zrkadlom a kultúrnych centrách Nová Cvernovka a A4 – nultý priestor. Festival tiež v spolupráci katedrou translatológie Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre uvedie aj špeciálne upravené premietania, ktoré budú môcť spoločne zdieľať všetci festivaloví diváci, vrátane sluchovo a zrakovo znevýhodnených. Súčasťou Jedného sveta bude aj viac ako 20 projekcií pre stredné školy s diskusiami.

Festival ponúkne aj viaceré sprievodné podujatia, ako napríklad multimediálnu výstavu, projekcie pre rodičov s deťmi, krst knihy z vydavateľstva Absynt, koncert, párty a živé aj streamované diskusie pripravené odborníkmi z neziskovej organizácie Človek v ohrození. Pre odbornú verejnosť organizátori festivalu pripravili workshop s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) pre študentov dokumentárnej réžie, konferenciu o ekologizácii filmových festivalov či iné diskusie a panely.

Predaj permanentiek a vstupeniek bude k dispozícii cez portál Tootoot. Permanentky early bird budú v predaji od 1. septembra. Organizátori Jedného sveta paralelne pripravujú festival aj v online priestore, pre prípad zvýšeného šírenia ochorenia COVID-19.

debata chyba
Viac na túto tému: #Jeden svet