Gérard Depardieu ako Brežnev. Chystá sa nový seriál o Dubčekovi, kde hlavnú rolu bude mať Oleg Meňšikov

Gérard Depardieu ako hlavná hviezda, medzinárodné herecké obsadenie, uznávaný chorvátsky režisér... S tým všetkým sa počíta v pripravovanom seriáli Dubček - ľudská tvár s podtitulom Sloboda alebo smrť. O tom, ako tento megaprojekt pokračuje, porozprával Pravde autor nápadu a hlavný producent Andrej Antonio Leca.

05.11.2020 08:36
debata (5)

Svoj projekt o Dubčekovi ste pôvodne plánovali ako veľkofilm. Prečo ste sa rozhodli spraviť z toho 10-dielny seriál?

Súčasnú krízu vnímame ako novú príležitosť. Aj keď spoluprácu hlavných tvorcov neustále obmedzujú pandemické nariadenia, práce sa nezastavili. Scenár sa v prostredí čiastočnej izolácie rozrástol do veľkosti epopeje, ktorá zobrazuje významnú epochu dejín – takmer celé 20. storočie. To sú dôvody, prečo sme sa rozhodli pre formu televízneho seriálu s následnou možnosťou dramaturgických úprav a strihovej komprimácie nakrúteného materiálu do formy veľkofilmu s nadštandardnou metrážou.

Oleg Meňšikov (vľavo), ktorý má vo filme... Foto: Archív Leca Production
Serial Dubcek Oleg Meňšikov (vľavo), ktorý má vo filme stvárniť Alexandra Dubčeka a hlavný producent Andrej A. Leca.

Poňali ste to ako historickú ságu, ktorej dej sa odohráva od roku 1918 do roku 1992, okrem Československa aj v USA, Sovietskom zväze, Turecku, Taliansku či v Nórsku. Budete na tých miestach i nakrúcať?

Samozrejme, počíta sa s tým. Možno však nie vo všetkých spomínaných krajinách, niektoré sa nahradia natáčaním v ateliéroch.

Seriál by mal mať pestré medzinárodné obsadenie, podarilo sa vám získať viacero zahraničných hviezd. Môžete prezradiť najznámejšie mená?

Za najväčší ťahák sa považuje svetoznámy filmový herec Gérard Depardieu, ktorý má stvárniť kontroverznú postavu Leonida Brežneva. Tak, ako sa Depardieu zaraďuje medzi top hercov v západnom svete, tak sa vo východnej časti sveta, teda najmä v Rusku, pokladá za absolútnu filmovú hviezdu Oleg Meňšikov. A práve Oleg stvárni hlavnú postavu, Alexandra Dubčeka, v kľúčových scénach, v celom jeho produktívnom veku. Môžem povedať, že je to veľmi milý človek, ktorý sa o projekt úprimne zaujíma. V snímke sa tiež objaví azda najslávnejšia slovenská herečka Barbora Bobuľová, ktorá už dlhé roky žije v Taliansku a natočila niekoľko filmov, ktoré sa dostali do svetovej distribúcie. Mám úprimnú radosť, že ponuku réžie prijal významný režisér Lordan Zafranović, ktorý je zároveň spolutvorcom scenára. Považujú ho za vrcholného predstaviteľa „čiernej“ vlny juhoslovanského filmu, na konte má viac ako sto filmových projektov, množstvo medzinárodných ocenení a dve nominácie na Oscara.

Krzysztof Zanussi (vpravo) a Lordan Zafranovič... Foto: TASR
dubcekfilm Krzysztof Zanussi (vpravo) a Lordan Zafranovič v roku 2018 na tlačovej konferencii k pripravovanému filmu o Alexandrovi Dubčekovi, z ktorého má teraz byť desaťdielny seriál.

Prečo ste do hlavnej úlohy nevybrali slovenského herca? Predsa len, je zvláštne, keď bude Dubčeka hrať ruský, teda bývalý sovietsky herec.

Je to vec názoru, nám sa to také zvláštne nevidí. Moderní Rusi sa dnes poväčšine dištancujú od bývalého sovietskeho režimu. Na mnohé by sa radšej zabudlo a vymazalo z kolektívnej pamäti. V prípade nášho projektu ide teda aj o akúsi očistu karmy. Martýra Dubčeka stvárni popredný ruský herec, ktorý predvedie, akých represálií bol obeťou.

Keď ste ešte uvažovali len o veľkofilme, rozpočet ste odhadli na 15 miliónov eur. S akými nákladmi počítate teraz, pri seriálovej verzii?

Pokiaľ nie je dopísaný kompletný scenár, nemôže byť vyčíslený presný rozpočet. Pochopiteľne sa číslami zaoberáme a na dosiaľ vypracovaný scenár máme vytvorený aproximatívny rozpočet. Ale ako hovorím, konečný rozpočet bude jasný po dopísaní poslednej strany scenára.

V minulosti u nás už vznikli podobne ambiciózne projekty (napríklad film Bathory Juraja Jakubiska či koprodukčný film Jánošík – Pravdivá história), no očakávania nenaplnili. Neobávate sa, že tak dopadne aj seriál o Dubčekovi?

Dovolím si spomenúť iný príklad, seriálový projekt Černobyľ, ktorý vznikol v koprodukcii americkej televíznej stanice HBO a britskej stanice SKY. Už prvý diel tejto minisérie sledovali takmer dva milióny divákov a získal si tak od nich, ako aj od odbornej kritiky nadšené reakcie. Prečo porovnávam náš projekt práve s Černobyľom? Tiež veľká téma, udalosť nedávnej histórie 20. storočia. Tiež seriál, ktorý mal ambíciu dostať sa do svetovej distribúcie. Diváka môže navyše prilákať veľkosť témy, hviezdne herecké obsadenie, ale v menších krajinách aj to, že v sérii sa objavia herci z týchto krajín.

V oblasti filmovej produkcie ste nováčikom. Vaša spoločnosť sa jej venuje len piaty rok a zatiaľ ste sa nepodieľali na žiadnom filme. Napriek tomu ste si hneď trúfli na taký veľký projekt. Nebude to nad vaše sily?

Pozrite, ľudia sme rôzni. Niekto má ambície väčšie a iný sa uspokojí s menšími. Keď pred piatimi rokmi vznikla idea tohto veľkého projektu, bolo zrejmé, že to bude náročné a vzhľadom na tému nám bolo tiež jasné, že sa stretneme aj s mnohými neprajníkmi. Čo sa týka ambicióznosti, pravda je, že som bol od začiatku presvedčený, že náš filmový projekt môže zrežírovať len zahraničný režisér, odťažitý, s univerzálnym myslením. A, samozrejme, veľké ambície sme od začiatku mali aj s predstavami o obsadení.

V akom štádiu je príprava seriálu?

Hlavný scenárista Karol Hlávka a Lordan Zafranović aj tento rok pokračujú v náročnej práci na scenári. K prvým piatim dielom ho už máme hotový. Dopísanie scenára máme v pláne do apríla budúceho roka. Ja ako producent som doteraz absolvoval množstvo zahraničných ciest, desiatky stretnutí, konzultácií a rokovaní – či už so sponzormi a štátnikmi, alebo s možnými investormi. Absolvoval som rokovania s potenciálnymi koproducentmi – za všetky uvediem stretnutie s generálnym riaditeľom filmového koncernu MOSFILM, svetoznámym režisérom Karenom Šachnazarovom, či v Paríži uzatvorenie dohody s agentom Gérarda Depardieua, renomovaným francúzskym producentom Arnaudom Frilleym. Niekoľko dní som strávil v Kirgizsku, kde Dubček prežil detstvo a dospievanie. Výsledkom nie je len nadšenie na strane diplomatických zástupcov a záštita ministra kultúry Kirgizskej republiky, ale aj uzavretie koprodukčnej dohody s významným kirgizským filmárom Akzholom Bekbolotovom. Prvá klapka by mohla dať zelenú samotnej produkcii na začiatku roka 2022 s predpokladom svetovej premiéry v roku 2024.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #seriál Dubček