Mrkvička točil Staříkov ako lev, Českého leva aj získal

Po dlhej chorobe zomrel vo veku 81 rokov český herec Ladislav Mrkvička. Umelec trpel Parkinsonovou chorobou, ktorá mu už nedovoľovala pracovať.

28.12.2020 13:57
Starici4 Foto:
Ladislav Mrkvička s Milenou Steinmasslovou vo filme Staříci.
debata

V roku 2019 ešte stihol s kolegom Jiřím Schmitzerom nakrútiť výnimočný film Staříci, za ktorý obaja herci získali Českého leva – Schmitzer za hlavnú rolu, Mrkvička za vedľajšiu. Film režisérov Martina Dušeka a Ondřeja Provazníka sa do našich kín dostal začiatkom septembra 2020.

V snímke Schmitzer a Mrkvička stvárňujú vyše osemdesiatročných veteránov, bývalých politických väzňov, ktorí sa nezmierili s minulosťou. Chcú potrestať prokurátora, ktorý ich kedysi dostal do väzenia – a rozhodnú sa ho zabiť.

Námet vychádza zo skutočnosti, aj bývalý politický väzeň, emigrant Pravomil Raichl, chcel spáchať atentát na skutočného prokurátora Karola Vaša, ktorého zločiny boli premlčané. Prvý pokus mu nevyšiel, pri druhom pokuse v roku 2002 Raichl pár hodín pred demonštratívnym činom náhle zomrel na infarkt.

Ladislav Mrkvička s Milenou Steinmasslovou vo...
Ladislav Mrkvička s Milenou Steinmasslovou vo...
+3Ladislav Mrkvička ako Tonda vo filme Staříci z...

Mladým režisérom utiekli

Tesne pred slovenskou premiérou filmu sme robili interview s Mrkvičkovým kolegom Schmitzerom (sám Mrkvička sa už na rozhovor necítil), ktorý nám povedal: "S Láďom Mrkvičkom, hoci to znie neuveriteľne, sme sa nikdy, pri žiadnej práci nestretli. Ale, ako sa hovorí, sadli sme si, a to možno aj preto, že sme sa dostali pod tlak až príliš veľkej disproporcie veku a skúseností medzi režijným tandemom a nami. To z nás dvoch takmer okamžite urobilo tím.“

Predstavitelia "staříkov“ – vtedy 70-ročný Schmitzer a 80-ročný Mrkvička – si z mladého režisérskeho dua (obaja mali len tesne po štyridsiatke) dokonca aj vystrelili.

Schmitzer uznal, že s Mrkvičkom s nimi pomerne ľahko dokázali nájsť cestu, pretože režiséri vedeli, čo chcú nakrútiť. "Ale keď nás, starčekov s tvárami polepenými gumou kvôli výraznejším vráskam, odviezli niekam do poľa, a tam začali premýšľať, kam postavia kameru, tak sme im utiekli späť na základňu s tým, že nech nám dajú vedieť, keď to budú mať pripravené…,“ smial sa Schmitzer.

Nakrúcanie Staříkov označil Jiří Schmitzer za náročné pre všetkých, no dodal: "Buď schody zdoláte, alebo nie. Láďa Mrkvička točil ako lev.“ Pre českú reláciu Rozstřel sám Mrkvička vlani svoju rolu starca Antonína komentoval: "Občas som hrával starého aj ako mladík. Režisér Evald Schorm mi vysvetlil prečo. Mladý má silu hrať starého, ale starý starého nie. Často som si naňho pri nakrúcaní Staříkov spomenul.“

Okrem Českého leva získal Ladislav Mrkvička aj činohernú Cenu Thálie za celoživotné majstrovstvo. "Mám strašnú trému a mám parkinsona,“ začal vtedy svoju reč. Tú potom ukončil vďaka obecenstvu: "Za celých šesťdesiat rokov ma nikdy nevypískali.“

Z Národného divadla odišiel v máji 2016, kde dohral rolu Karpa v inscenácii Les. Mal vraj hrôzu, aby hry pre svoju chorobu nepoškodzoval.

Od lúpežníka po policajta u majora Zemana

Ladislav Mrkvička sa narodil 2. februára 1939 v Prahe, pred kamerou začal už detskými úlohami. Neskôr na seba upozornil vo filme Atentát z roku 1964, kde stvárnil postavu inšpirovanú výsadkárom Jozefom Gabčíkom.

Opakovane sa hlásil na DAMU, ktoré napokon absolvoval v roku 1962. Začínal v ostravskom Divadle Petra Bezruča, kde hral v Čapkovom Loupežníkovi alebo v Nezvalovej Manon Lescaut. Jeho divadelná kariéra bola spätá najmä s pražským Divadlom Na Zábradlí, kde účinkoval napríklad v adaptácii Bratov Karamazovcov či dramatizácii

Príliš hlučnej samoty Bohumila Hrabala. Do Národného divadla nastúpil začiatkom 90. rokov, kde účinkoval napríklad v hrách Jak se vám líbí, Mirandolína, Peer Gynt, Idiot alebo Rómeo a Júlia. Ďalej však hosťoval aj na iných scénach, vrátane Divadla Bez zábradlí či Divadla Na Fidlovačce.

Veľa účinkoval aj v televízii či vo filmoch, objavil sa v snímkach Bloudění (1965), Hotel pro cizince (1966), Metráček (1971) alebo Dostih (1981). Popularitu si získal ako policajt Stejskal v obľúbenom seriáli 30 prípadov majora Zemana (1974 – 1979) a tiež ako Janýr v sérii Dobrá voda (1982).

K jeho posledným postavám patril Emil Kintzl zo seriálu Policie Modrava (2015 – 2019). Objavil sa aj vo filme Tenkrát v ráji z roku 2016 o horolezcoch v časoch protektorátu podľa predlohy Josefa Urbana, kde hrala aj Vica Kerekes, alebo v o rok staršej rozprávke Korunní princ. Známejší bol rolou Franza vo filme Grandhotel z roku 2006 režiséra Davida Ondříčka.

Presadil sa aj v rozhlase a dabingu (do češtiny daboval Robina Williamsa, Al Pacina, Paula Newmana či populárneho Čierneho korzára teda Kabira Bediho), pričom si vyslúžil i cenu Františka Filipovského za celoživotné majstrovstvo.

Keď Ladislav Mrkvička rozprával o svojom živote, rád spomínal svojich päť detí, ktoré mal s rôznymi partnerkami, päť trezorových filmov, v ktorých hral, a množstvo džokejských úloh, ktoré získal pre malý vzrast a lásku ku koňom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #nekrológ #Ladislav Mrkvička