Jánošík ako ho nepoznáte: fakty a legenda. Už dnes večer na Jednotke

Juraj Jánošík, Ľudovít Štúr, Jozef Gabčík, Andrej Hlinka či Cyril a Metod, Alexander Dubček aj Gustáv Husák, ale tiež Milan Rastislav Štefánik či Anton Srholec. Slovenský panteón predstavuje osobnosti, ktoré formovali dejiny Slovenska.

16.01.2021 13:00 , aktualizované: 17.01.2021 18:08
Juraj Baca ako Juraj Janosik  Slovensky panteon... Foto:
Legendárneho Juraja Jánošíka stvárnil herec Juraj Bača.
debata (4)

Na obrazovkách Jednotky ich divákom každú nedeľu predstavuje nový cyklus dokumentárnych drám z dielne režiséra Petra Núñeza.

Desať osobností – desať filmov

Desať samostatných filmov postupne predstaví desať osobností Slovenska, ako ich vybrali diváci v ankete Najväčší Slovák.

Pripomeňme, že prvý diel o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi odvysielala RTVS už minulý rok, k výročiu tejto výraznej osobnosti, ktorá si vyslúžila označenie Najväčší Slovák.

Osobnosť Antona Srholca predstavila minulú nedeľu a diváci do Slovenského panteónu zaradili aj športovca Petra Sagana.

Ľudovíta Štúra si zahral Juraj Ďuriš. Foto: RTVS
Juraj Duris ako Ludovit Stur, Slovensky panteon RTVS 11 Ľudovíta Štúra si zahral Juraj Ďuriš.

„Ak sa pozriete do archívu Slovenskej televízie, nájdete veľmi málo dokumentov, ktoré hovoria o tom, kto je kto na Slovensku a prostredníctvom objektivizovaných faktov predstavujú aj neznalému človeku slovenské osobnosti. Preto som rád prijal, že môžem pracovať na tomto cykle,“ povedal režisér Peter Núñez pri uvedení prvého filmu z cyklu Slovenský panteón o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi.

Nový cyklus Slovenský panteón kombinuje dokument s hraným filmom a režisér Núñez sa pri ňom inšpiroval dánskou verejnoprávnou televíziou.

Moderátor vstupuje priamo do deja a zoznamuje divákov s postavami príbehu aj s prostredím, nechýbajú však historické dokumenty ani historické kostýmy a hrané scény dopĺňajú komentáre významných historikov. Príbehovou líniou prevedie divákov hlas Dušana Jamricha.

Jánošík je Bača

Najbližšie sa diváci zoznámia s postavou Juraja Jánošíka, ktorého stvárnil herec Juraj Bača, a to už v nedeľu 17. januára o 20.30 hodine na Jednotke.

O týždeň 24. januára si Ľudovíta Štúra zahrá Juraj Ďuriš a 31. januára sa v úlohe Jozefa Gabčíka predstaví Michal Režný.

Vždy po odvysielaní dokumentu Jednotka uvedie aj tematicky nadväzujúci film, najprv to bude Jánošík – pravdivá história, potom Zemianska česť, Lidice a ďalšie.

Poviete, si: čo už nové nám môžu povedať o Jánošíkovi, veď Juraj Jánošík je jednou z najznámejších postáv slovenskej histórie, zapísal sa do legiend, piesní a príbehov ako ľudový hrdina. Stačilo mu len 25 rokov života, aby sa stal symbolom boja za spravodlivosť.

Ale čo o ňom naozaj vieme? Kde sa narodil? Ako vyzeral? A aký v skutočnosti bol? Jeho životný príbeh má dnes dve verzie. Tú prvú môžeme sledovať vďaka historickým zápisom a dokumentom. Tú druhú prostredníctvom legiend a povestí.

Obe sa začali písať približne v roku 1688. Ak si aj na ľudové tradície veľmi nepotrpíte, hádam vás bude zaujímať, ako a prečo sa zbojník ocitol v Slovenskom panteóne. Zaujímavé informácie prinesú aj historička SAV Mgr. Diana Duchoňová, PhD. a literárny historik Peter Cabadaj. Hrané scény nedeľnej časti Slovenského panteónu tvorcovia nakrúcali aj v Terchovej, Liptovskom Mikuláši, na Trenčianskom hrade, či v lesoch pri Lozorne.

Herec Juraj Bača nakrúcal Jánošíka v Liptovskom Mikuláši, keď tam bolo dvadsať stupňov pod nulou, len v košeli a cestou na šibenicu ešte aj bosý, takže postavu precítil „naozaj autenticky“, ako vraví. V tom čase zároveň účinkoval v divadle ako Milan Rastislav Štefánik aj v hranom filme Amnestie.

„Mohol som najmä mladým ľuďom približovať postavy z našej histórie, ktorú treba demýtizovať. Každý režim si ju prispôsoboval, z hrdinov vieme spraviť zloduchov a zo zlodejov zas hrdinov,“ hovorí Juraj Bača.

Práve Jánošíka vníma ako príliš mýtizovanú postavu, okolo ktorej sa vytvorila legenda „zvláštneho dobra“, ale treba sa držať faktov: vnímame ho ako hrdinu, no na konci dňa to bol stále zbojník, vedel sa však podeliť s chudobou.

„Som rád, že sa nevykresľuje čierno-bielo, keď som si robil o Jánošíkovi rešerš, vzbudilo to vo mne záujem o túto historickú postavu. Keby sa z jeho života vystrihla a zvýraznila časť, keď bol husárom, vnímali by sme ho zas inak. Ale žiadna dokudráma by nemala podsúvať názor, mala by vzbudiť záujem,“ myslí si Juraj Bača.

Všetky časti cyklu Slovenský panteón si diváci môžu pozrieť aj dodatočne, z archívu RTVS po odvysielaní televíznej premiéry. Na začiatku februára Jednotka uvedie dokumentárnu drámu o Andrejovi Hlinkovi (7. februára) a Cyrilovi a Metrodovi (14. februára), neskôr budú nasledovať filmy Alexander Dubček, Gustáv Husák a Peter Sagan.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Televízia #história #dokumentárna dráma #Slovenský panteón