Ako zatočiť s krízou? Prehliadka severského filmu Scandi to robí filmami

Prehliadka čerstvej severskej kinematografie Scandi sa začína v pondelok 25. januára a vo virtuálnom on-line kine bude vítať divákov do 31. januára. Okrem štyroch premiérových titulov sú v programe aj filmy z minulých ročníkov. Scandi uvedie aj drámu natočenú podľa manifestu Dogma 95 Rodinná oslava Thomasa Vinterberga či komédiu o svojráznych súrodencoch O kuratách a ľuďoch.

25.01.2021 07:00
debata

Téma siedmeho ročníka je aktuálna v každom počasí. Výber filmov reflektuje rôzne podoby krízy. Od krízy identít až po globálne problémy, akým je napríklad ekologická kríza a s ňou spojená kríza jednotlivca vyplývajúca z kolektívnej viny.

Téme sa venuje dokumentárny film Greta o v súčasnosti najpopulárnejšej ekologickej aktivistke na svete Grete Thunbergovej. Koronavírus je podľa nej len úvodným entrée do udalostí, ktoré budú kvôli globálnemu otepľovaniu planéty omnoho náročnejšie.

Film o najpopulárnejšej ekologickej aktivistke Grete Thunberovej otvorí v pondelok 25. januára o 18:00 prehliadku Scandi.

Už dnes je totiž neskoro odvrátiť prírodné katastrofy, no rozhnevaná tínedžerka Greta nerezignovala a neúnavne volá po zmene myslenia. Film odhaľuje jednu z najkontrover­znejších aktivistiek a konfrontácia s jej názormi na súčasnosť i budúcnosť planéty a človeka je o to naliehavejšia, že bojujeme s pandémiou.

Švédsky filmár Nathan Grossman sledoval Gretu dva roky, sprevádzal ju napríklad na ceste po Atlantiku, smerujúc na summit o klimatickej kríze v roku 2019. Väčšinu materiálu natáčal sám bez štábu a kuriozitou je, že protagonistka ho upodozrievala z neprofesionál­nosti. Výsledok ich dvojročnej spolupráce posúdia diváci, pravdou však je, že medzinárodní kritici prijali film Greta vlažne.

Čierno-čierny humor Andersa Thomasa Jensena

Festival v Rotterdame zakrátko otvorí film Rytieri spravodlivosti s azda najslávnejším škandinávskym hercom Madsom Mikkelsenom, oceneným vlani za stvárnenie stredoškolského profesora experimentujúceho s alkoholom Chľast. V rámci Scandi uvidia film diváci na Slovensku ešte skôr ako publikum rotterdamského festivalu.

Po Thomasovi Vinterbergovi (Chľast) obsadila Mikkelsena ďalšia hviezda dánskej kinematografie Anders Thomas Jensen. Tuzemskému divákovi ho netreba špeciálne predstavovať. Kto videl jeho predošlé čierne komédie Adamove jablká, O kuratách a ľuďoch či Mäsiari, dobre vie, že od severského scenáristu a režiséra môže čakať precízny príbeh, čierno-čierny humor, nepredvídateľný vývoj situácií oscilujúcich na tenkom ľade absurdity a skvelé herecké výkony.

Dánsky film Rytieri spravodlivosti je nový film režiséra Andersa Thomasa Jensena s Madsom Mikkelsenom.

Pri natáčaní Rytierov spravodlivosti mal režisér podľa magazínu Variety najväčšiu zábavu. Znie to ironicky, veď príbeh filmu sa začína tragédiou. Vojak Marcus sa vracia domov, dostal totiž správu, že jeho manželka zahynula pri vlakovom nešťastí. Hneď v úvode ho však trojica bizarných postavičiek vyvedie z omylu poriadne prehnanou teóriou o tom, že jeho žena mohla byť obeťou vražednej konšpirácie.

Hejteri na Eurovízii

Kapela Hatari hrá techno a jej členovia majú vyhranený názor na spoločensko-politické dianie vo svete, predovšetkým na izralesko-palestínske vzťahy. Počas vystúpenia v súťaži Eurovízia sa pokúsia "zmeniť” svet a poriadne si pri tom zavaria. Dokument Hejteri si kladie otázku, do akej miery je možné kultúrou formovať verejnú mienku, ale nahliada aj na problematickosť spoločensky angažovanej tvorby.

Dokument Hejteri.

Islandská filmárka Anna Hildur Hildibrandsdóttir nenatáčala film o hudbe, ale o umení zaujať postoj. Na členoch kapely Hatari ju zaujal ich radikálny politický postoj. Sú známi tým, že v rozhovoroch manipulujú s verejnými médiami a poukazujú na problematiku vymyslených či skomolených správ šíriacich sa na internete, ale aj oficiálne vydávaných konšpiračných periodík či vysielania pofidérnych rádiostaníc. Keď kapela prihlásila svoju skladbu do súťaže Eurovízia, filmárka vycítila, že z toho bude zaujímavý film. Aj preto, že členovia kapely sú nielen hudobníci, ale aj performeri a svojimi vystúpeniami provokujú. Ich kontroverzné vystúpenie na súťaži videlo dvesto miliónov divákov a film zobrazuje, aké môže mať verejná angažovaná provokácia následky.

Súčasťou prehliadky Scandi je päť comebackov, medzi nimi je aj islandský film Woman at War.

Zoznam všetkých filmov nájdu diváci na stránke Edisonline, kde sú za poplatok sprístupnené on-line.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Scandi #prehliadka severského filmu