Larry King bol kráľom všetkých moderátorov

Keď prišiel v roku 2011 na Slovensko, bol usmiaty, ústretový a dobre naladený. S českým moderátorom Janom Krausom, ktorý ho označil za moderátora planéty, viedol uvoľnený rozhovor a keď sa ostrovtip oboch vytratil v preklade, sily si merali v počte manželiek. Larry King suverénne vyhral. Bol osemkrát ženatý so siedmimi ženami.

24.01.2021 17:25
larry king Foto: ,
Larry King počas návštevy na Slovensku v roku 2011.
debata (9)

Legendárny moderátor vo veku 87 rokov v sobotu zomrel v losangelskej nemocnici Cedars-Sinai na komplikácie spojené s COVID-19. Oznámila to jeho spoločnosť Ora Media. Majster žánru interview počas svojej kariéry urobil viac ako 50-tisíc rozhovorov s významnými osobnosťami z rôznych oblastí.

Metóda zvedavého dieťaťa

Neuveriteľných 25 rokov bol tvárou, telom aj dušou relácie Larry King Live, večernej hodinovej živej relácie, ktorú vysielala americká spravodajská televízia CNN. Do programu o najdôležitejších udalostiach telefonovali ľudia z celého sveta a spovedal v ňom celebrity, ako bol Frank Sinatra, Al Pacino, Michail Gorbačov, Michael Jordan, Madonna, Margaret Thatcherová, ruský prezident Vladimir Putin, a v roku 2001 dokonca aj slovenského premiéra Mikuláša Dzurindu. Mal svoj typický imidž nonšalantného pracujúceho intelektuála: traky a košeľu s vyhrnutými rukávmi. Hovoril ním, že je súčasťou elity, ale pritom človek z ľudu.

Jeho metóda bola klásť pálčivé otázky prominentným hosťom neútočným, prívetivým spôsobom, jednoducho a so zvedavosťou dieťaťa. Akoby hostí spovedal niekto z ulice, kto o nich nič nevie.

Z rodiny prisťahovalcov

Larry King sa narodil ako Lawrence Harvey Zeiger v newyorskom Brooklyne 19. novembra 1933. Bol potomkom prisťahovalcov, matka Jennie pochádzala z Litvy, otec Aaron z Ukrajiny, patriacej vtedy pod Rakúsko-Uhorsko. Obaja boli ortodoxní Židia.

Keď jeho otec ako 44-ročný zomrel na infarkt, bol ešte iba chlapec. S mamou a bratom sa ocitli bez príjmu, závislí od štátnej podpory. Po dokončení verejnej Lafayette High School v Brooklyne začal zarábať, aby pomohol mame. Ako 18-ročný sa oženil, ale manželstvo trvalo krátko. Mladý Larry túžil po práci v rozhlase. Dozvedel sa o mieste poskoka na Floride, v miamskom lokálnom rádiu WHAR.

Jeho chvíľa prišla jedného dňa v roku 1957, keď sa moderátor neukázal a Larry Zeiger sa chopil mikrofónu. Čoskoro sa stal moderátorom správ a športu. Pseudonym Larry King si dal na návrh generálneho manažéra rádia, podľa ktorého bolo priezvisko Zeiger príliš „etnické“. Postupne pracoval vo viacerých lokálnych médiách.

Na archívnej snímke z 18. apríla 2007 Larry...
Larry King v rozhovore s Victoriou Beckhamovou,...
+7Tibetský duchovný vodca dalajláma a moderátor...

Larry ide do sveta

V roku 1978 odštartovala jeho celoštátna kariéra, keď sa stal moderátorom The Larry King Show. Večernú kontaktnú šou vysielala rozhlasová sieť Mutual Broadcasting System celonárodne, pre celé Spojené štáty americké. Tým Larrym Kingom, ktorého poznal celý svet, sa stal v roku 1985, pre CNN moderoval viac ako 6 000 vydaní Larry King Live. Traky v CNN zavesil na klinec v decembri 2010 po poklese sledovanosti, oficiálnym dôvodom malo byť, že sa chce venovať rodine. Dva roky po odchode, v marci 2012, založil s mexickým magnátom Carlosom Slimom spoločnosť Ora TV, ktorá produkovala a vysielala jeho šou Larry King Now. Relácie streamovali aj spoločnosti HULU a RT America. Na týchto platformách sa v týždennej periodicite objavoval od roku 2013 až do svojej smrti aj v politickej talk šou PoliticKING with Larry King.

Larry King bol nositeľom mnohých cien, okrem iného Peabody či Emmy, napísal 12 kníh. So svojimi siedmimi ženami mal päť detí, každé manželstvo však trvalo pomerne krátko. Výnimkou bolo posledné, so Shawn Southwickovou, ktorá však v roku 2010 požiadala o rozvod, zdôvodňujúc, že manžel ju podvádzal s jej sestrou. Pre svoje dve deti zostali spolu, v roku 2019 však pre neprekonateľné rozdiely požiadali o rozvod obaja. V roku 2017 Larrymu Kingovi diagnostikovali rakovinu pľúc a podstúpil úspešnú operáciu, popri tom mal dlhodobo trvajúce problémy so srdcom.

Larry King bol otcom piatich detí, mal deväť vnúčat a štyri pravnúčatá. Minulý rok ho zasiahla tragédia, keď v priebehu troch týždňov zomreli dve z jeho detí – dcéra Chaia King (rakovina pľúc) a syn Andy King (infarkt).

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #nekrológ #Larry King