Režisér Ridley Scott pokukuje po scenári Cormaca McCarthyho

Ridley Scott patrí k najuznávanejším režisérom svojej generácie, a to aj pre filmy Votrelec (1979) a Blade Runner (1982), ku ktorým sa teraz vracia. Pre herečku Charlize Theronovú je to filmár, s ktorým vždy túžila nakrúcať. Stalo sa a v júni ju diváci uvidia v Scottovej novinke Prometheus. Otázka znie, čo režisér ponúkne potom. Naplánovaných má totiž viacero projektov. A najnovšie sa hovorí o jeho možnej spolupráci so spisovateľom Cormacom McCarthym, ktorý sa dal aj na scenáristiku.

08.02.2012 07:00
Charlize Theron a Idris Elba v snímke Prometheus. Foto:
Charlize Theron a Idris Elba v snímke Prometheus.
debata

McCarthy je držiteľom Pulitzerovej ceny za román Cesta, podľa ktorého vznikol pred tromi rokmi rovnomenný film v réžii Johna Hillcoata s Viggom Mortensenom v hlavnej úlohe. Príbeh sa odohráva v postapokalyp­tickom svete a zachytáva putovanie otca so synom, ktorí sa musia vyhnúť zdivočeným ľuďom, zohnať niečo pod zub a nájsť nové útočisko. McCarthy je však aj autorom predlohy pre oscarový triler bratov Coenovcov Táto krajina nie je pre starých (2007). Na oscarový film je až drzo drsný, ale nepochybne pozoruhodný. Javier Bardem v ňom stvárňuje brutálneho zabijaka bažiaceho po smoliarovi, ktorý nešťastnou náhodou prišiel k peniazom.

The Counselor
Ridley Scott sa teraz údajne zaujíma o projekt s názvom The Counselor, ktorý je vôbec prvým filmovým scenárom Cormaca McCarthyho. Má ísť o príbeh právnika, ktorý sa zapletie do obchodovania s drogami, ale podsvetie ho až nebezpečne pohltí. „Je to mužský svet, do ktorého sa netradične votrú dve ženy ako predstaviteľky hlavných úloh. Pre McCarthyho inteligenciu a humor v dialógoch je tá nočná mora ešte desivejšia. Toto môže byť jedno z jeho najsilnejších a najrozrušujúcejších diel,“ citujú zahraničné médiá slová producenta Steva Schwartza, ktorý spolupracoval aj na spomínanom Hillcoatovom filme Cesta.

Azda to bude práve The Counselor, do ktorého sa Scott pustí po dokončení svojho očakávaného sci-fi Prometheus. O ňom sa zatiaľ zapálene diskutuje a rieši sa najmä otázka, v akom vzťahu bude k pôvodnému Votrelcovi. Podrobnosti sa ešte taja, no režisér naznačil, že v jeho novinke sa dá vytušiť DNA 33 rokov starého filmu. Isté je, že v príbehu skupiny prieskumníkov, ktorá sa vydá do vesmíru hľadať kľúč k počiatkom ľudskej civilizácie, účinkujú Charlize Theronová, Michael Fassbender, Noomi Rapaceová či Guy Pearce. Slovenská premiéra Pomethea je naplánovaná na 7. júna.

Blade Runner 2 s Harrisonom Fordom?
Scott má na konte aj ďalšie slávne sci-fi Blade Runner, ktoré nakrútil tri roky po Votrelcovi. S jeho výrobou sa spájalo množstvo problémov vrátane prekračovania rozpočtu a konfliktov medzi režisérom a členmi štábu. Keď ho napokon uviedli do kín, očakávaný komerčný úspech sa nedostavil. Z Blade Runnera sa však stal kultový film a Scott by naň teraz rád nadviazal novou príbehovou kapitolou.

Pôvodný film sa odohrával v Los Angeles v roku 2019. Bolo to upršané mesto preplnené ľuďmi rôznych rás, národností, náboženstiev, mesto, v ktorom sa miešala móda, dizajn a architektúra minulosti s lietajúcimi vozidlami a obrovskými reklamnými pútačmi. Tmavými ulicami vtedy chodil Harrison Ford ako samotársky Rick Deckard – lovec vyspelých humanoidných robotov, ktorí sa vymkli spod kontroly a rozhodli sa pomstiť svojmu stvoriteľovi za to, ako neľudsky sa k nim ľudia postavili.

Ani Ford nebol z nakrúcania Blade Runnera nadšený, ale podľa najnovších správ už začal prvé rozhovory o svojej účasti v pokračovaní snímky. Andrew Kosove, prezident filmovej spoločnosti Alcon Entertainment, pritom minulé leto uviedol, že s ním neráta, pretože chystaný projekt má byť čosi celkom nové, a to sa týka aj hereckého obsadenia. Harrison Ford však do pôvodného Blade Runnera perfektne zapadol a jeho návrat na pľac pod režijným vedením Scotta by mohol byť zaujímavý. Čo všetko ešte Ridley Scott stihne pred novým Blade Runnerom, nevedno, ale „poletuje“ okolo neho viacero ďalších projektov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba