Projekcie Kina Lumiére doma videlo od januára vyše 6 000 domácností

Bratislavské Kino Lumiére od začiatku roka pre protipandemické opatrenia premieta len online vo virtuálnej kinosále projektu Kino doma. Na jeho projekcie od januára vydali už 6 000 vstupov.

21.04.2021 08:00
debata

„Až 25 percent všetkých predstavení tvorili slovenské filmy. Najviac divákov si pozrelo v online premiére dokument Pavla Barabáša Everest – najťažšia cesta spojený s diskusiou,“ informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Kino Lumiére doma od januára do polovice apríla vydalo na projekcie vo virtuálnej kinosále 6 071 vstupov, celkovo uviedlo až 157 predstavení. Najväčší záujem vzbudili slovenské a koprodukčné filmy uvádzané v online premiére a spojené s diskusiou s tvorcami.

Prvé tri miesta rebríčka TOP 10 obsadili snímky Everest – najťažšia cesta režiséra Pavla Barabáša, Šarlatán Agnieszky Holland a Krajina ve stínu Bohdana Slámu.

Päticu dopĺňajú poľský nominant na Oscara v kategórii najlepší medzinárodný film Corpus Christi Jana Komasu a taliansky film Vitajte na juhu Lucu Miniera, ktorý sa premietal ako súčasť prehliadky Taliansko: Krajina. Film. Fotografia.

„Najväčšie zastúpenie v programe mala európska kinematografia,“ poznamenala Nôtová. Aktuálne čaká divákov Kina doma online premiéra oceňovanej snímku Služobníci Ivana Ostrochovského.

„Premiéru mala na vlaňajšom Berlinale, ktorý sa ako posledný z prestížnych festivalov konal za účasti tvorcov a divákov, než na hromadné podujatia doľahla celosvetová pandémia a s ňou spojené opatrenia,“ dodala Nôtová k uvedeniu čierno-bieleho filmu odohrávajúceho sa v totalitnom Československu v roku 1980 na bohosloveckej fakulte.

Do slovenských kín sa mal dostať už pred rokom, jeho pôvodne plánovanú premiéru však zastavila prvá vlna pandémie a náhradný novembrový termín zasa lockdown krajiny. Napriek tomu film videli diváci v Kanade, Austrálii, Belgicku, Luxembursku, Turecku, Rumunsku, Srbsku či v Maďarsku.

Domácu online premiéru Služobníkov v piatok 23. apríla o 20.20 h si diváci na Slovensku môžu pozrieť spolu s diskusiou s režisérom filmu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kino Lumiere #kino doma