Polanski chystá film o Dreyfusovej afére

Režisér Roman Polanski dobre vie, ako to človeka zomelie, keď sa stane stredobodom ostro sledovanej aféry. Nedávno sa dostal pod veľký tlak, keď ho vo Švajčiarsku zatkli a zvažovali jeho vydanie americkým súdom pre viac ako 30-ročný prípad sexuálneho zneužitia neplnoletej dievčiny. Opäť sa na neho útočilo, ale zároveň sa na jeho stranu postavilo množstvo umelcov a známych osobností. Teraz chce Polanski nakrútiť film o afére, ktorá rezonovala už koncom 19. storočia. Jej stredobodom bol krivo obvinený francúzsky armádny dôstojník Alfred Dreyfus. Chystaná snímka sa má volať D.

14.05.2012 15:00
Roman Polanski Foto:
Roman Polanski
debata

Už dlho som chcel urobiť film o Dreyfusovej afére, nie však ako kostýmovú drámu, ale ako špionážny príbeh. Takýmto spôsobom sa dá poukázať na prepojenosť s tým, čo sa deje v súčasnom svete," citujú Polanského zahraničné médiá. Ako režisér dodáva, tie spojitosti sa ukazujú v honbe na čarodejnice vnútri menšinových skupín, v bezpečnostnej paranoji, tajných vojenských súdnych procesoch, krycích manévroch vlád, akciách tajných služieb, ktoré sa vymkli spod kontroly, či fanatizme médií.

Alfreda Dreyfusa, ktorý mal židovský pôvod, obvinili za velezradu a odsúdili na základe sfalšovaného dokumentu, ktorý vraj dokazoval jeho špionážne aktivity pre Nemecko. Dôstojník sa pritom vo Francúzsku dostal pod tlak z viacerých strán – „obúvala“ sa do neho armáda, ale aj politickí a cirkevní predstavitelia. Naopak, na jeho obhajobu sa postavili také osobnosti ako Émile Zola či Marcel Proust. Trvalo viac ako desať rokov, než sa Dreyfus dočkal úplnej rehabilitácie.

Polanski sa pre svoj pripravovaný projekt opäť spojil s anglickým spisovateľom Robertom Harrisom, autorom literárnej predlohy aj spoluscenáristom trileru Ghost Writer (2010). Ani ten nevrhal na vysokú politiku dobré svetlo. Ukázalo sa to cez príbeh muža (hral ho Ewan McGregor), ktorý mal napísať knižné memoáre bývalého britského premiéra Adama Langa (Pierce Brosnan), a zaplietol sa tým do nebezpečnej hry.

Harris teda scenáristicky podchytí aj film D, ktorý sa má začať nakrúcať ešte tento rok v Paríži a jeho herecké obsadenie zatiaľ nie je známe. Vo svojej predchádzajúcej snímke Carnage, ktorá mala slovenskú premiéru koncom januára, zase Polanski spolupracoval s francúzskou spisovateľkou a dramatičkou Yasminou Reza. V tomto prípade si vystačil s prostredím jedného bytu a štyrmi dobrými hercami – Kate Winsletovou, Jodie Fosterovou, Christophom Waltzom a Johnom C. Reillym.

debata chyba