Významný filmový režisér, Andrej Tarkovskij, sa narodil pred 90 rokmi

Psychologické a emocionálne vypäté drámy pre náročného diváka, v ktorých dominujú filozofické otázky, mnohoznačnosť, poetické a vizuálne pôsobivé obrazy, prezentujú tvorbu ruského filmára Andreja Tarkovského. Jeho filmy získali uznanie na Západe, hoci ich sovietske úrady doma cenzurovali. Od narodenia slávneho filmového režiséra dnes uplynulo 90 rokov.

04.04.2022 06:00
TARKOVSKY Andrej Tarkovskij Foto: ,
Andrej Tarkovskij.
debata

Andrej Arsenjevič Tarkovskij sa narodil 4. apríla 1932 v bývalom Sovietskom zväze v dedine Zavražie. Jeho otcom bol jeden z najvýznamnejších ruských básnikov Arsenij Alexandrovič Tarkovskij. Keď však v roku 1937 opustil svoju rodinu, pre malého Andreja to bola smutná udalosť, ktorá ho zasiahla.

Spolu s matkou a sestrou sa presťahovali z Jurjevca do Moskvy, z ktorej počas vojny na istý čas utiekli, no späť sa vrátili v roku 1943.

Tarkovskij sa v detstve učil hrať na klavír a zaujímal sa o literatúru, najmä o poéziu. V rokoch 1951 až 1952 študoval arabčinu na Inštitúte orientálnych štúdií v Moskve, no vzdelávanie nedokončil. Počas pobytu na výskumnej expedícii na Sibíri sa rozhodol pre štúdium filmovej réžie.

Po návrate sa zapísal na prestížny Všeruský štátny inštitút kinematografie S. A. Gerasimova (VGIK) v Moskve (1956–1960), kde vznikli jeho pozoruhodné študentské práce Zabijáci (1956), Dnes sa nikam nejde (1959) či Valec a husle (1961).

Začiatok Chruščovovej éry ponúkol mladým filmovým tvorcom nové príležitosti a do určitej miery umožnil prístup k západnej literatúre, filmom a hudbe. Tarkovskij sa tak dostal k tvorbe talianskych neorealistov či predstaviteľov francúzskej novej vlny, ktorí ho výrazne ovplyvnili. V roku 1957 sa oženil s herečkou Irmou Raushovou. Ich manželstvo trvalo do roku 1970.

Medzinárodné uznanie a zisk Zlatého leva (1962) na filmovom festivale v Benátkach mu priniesol jeho celovečerný film Ivanovo detstvo (1962). V lyrickej snímke na motívy poviedky Ivan od Vladimira Bogomolova režisér rozpráva príbeh o tých, ktorých detstvo drasticky poznačila vojna.

Trailer k filmu Nostalgia.

Do historického životopisného filmu Andrej Rubľov (1966) o ikonopiscovi z 15. storočia režisér zakomponoval témy umeleckej slobody, náboženstva aj politiky. Dielo bolo považované za alegóriu na vtedajší režim v Sovietskom zväze a nevyhlo sa cenzúre.

V roku 1970 sa ruský filmový tvorca po druhýkrát oženil so svojou asistentkou a herečkou Larisou Kizilovou. Jeho mysteriózna dráma Solaris (1972) síce vznikla na motívy rovnomenného románu Stanislawa Lema, no od predlohy sa v konečnej podobe značne líšila. V príbehu o misii psychológa, ktorý je vyslaný na vesmírnu stanicu, aby objasnil sled záhadných udalostí, Tarkovskij otvoril otázky svedomia, osamelosti, lásky a obety.

Dielo v roku 1972 získalo Veľkú cenu poroty na Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) v Cannes. Silné zážitky z obdobia detstva, ktoré predstavoval útek pred vojnou či rozchod rodičov, sa neskôr stali námetom pre jeho životopisný film Zrkadlo (1975).

V roku 1979 nakrútil snímku Stalker, v ktorej sa dvaja muži a ich sprievodca vydávajú na nebezpečnú cestu, aby sa dostali na vytúžené miesto. Mnohoznačné dielo, ktorého predlohou bola próza Piknik pri ceste bratov Arkadija a Borisa Strugackovcov je dodnes predmetom mnohých analýz.

Filmárovo umenie a jeho osobnosť sa čoraz častejšie dostávali do konfliktu s oficiálnym kurzom sovietskej kultúrnej politiky. V lete 1979 Tarkovskij odcestoval do Talianska, kde spolu so svojím priateľom Toninom Guerrom nakrútil dokumentárny film Cesta v čase (1983), ktorý mapuje prípravu nakrúcania psychologicko-poetickej drámy s názvom Nostalgia (1983).

V nej je hlavným hrdinom emigrant, ktorý túži po svojej domovine. Námet filmu sa pretavil aj do reálneho života talentovaného filmára, ktorý v roku 1984 oznámil, že sa do svojej rodnej vlasti kvôli tvorivej neslobode už nevráti.

Posledným filmom Tarkovského je apokalyptická dráma Obeť (1986). V tejto a rovnako aj v predchádzajúcich snímkach Tarkovskij nastolil tému blížiaceho sa konca sveta a stanoviska človeka k tejto situácii. O uznaní filmu odbornou verejnosťou svedčia až štyri ceny na MFF v Cannes aj cena BAFTA.

Významný režisér, Andrej Tarkovskij, zomrel v dôsledku rakoviny pľúc 29. decembra 1986 v Paríži.

debata chyba
Viac na túto tému: #film #jubileum #Andrej Tarkovskij