Recenzia filmu Menu: Ralph Fiennes podáva diabolské špeciality

Návšteva luxusnej rešturácie môže byť nezabudnuteľným zážitkom. Prahne po nej mladý fajnšmeker Tyler (Nicholas Hoult), ktorý chce ohúriť svoju priateľku aj splniť si vlastný kulinársky sen. Lenže priateľka sa s ním rozíde, a tak vezme náhradníčku. Krásna Margot (Anya Taylor-Joy) sa to však dozvie až vtedy, keď ju pred vstupom do nóbl podniku oslovia nesprávnym priezviskom... Tak sa začína odvíjať príbeh filmu Menu, ktorý filmové portály označujú ako komédiu, horor aj triler.

30.11.2022 10:00
The Menu Foto:
Ralph Fiennes a Anya Taylor-Joy vo filme Menu, ktorý je aktuálne v slovenských kinách.
debata

Menu je tak trochu všetkým a pomerne veľa času aj vydarenou spoločenskou satirou, ktorá miestami pripomína aj Trojuholník smútku, víťazný film Rubena Östlunda z Cannes. Aj tam bolo v centre pozornosti snobské osadenstvo s vysokými nárokmi a kapitánska večera sa zmenila na desivú grotesku, no nepredbiehajme.

Delikatesy

Vo filme Menu, ktorý režíroval Mike Mylod (držiteľ televíznej ceny Emmy za seriály Hra o tróny a Boj o moc) sa neocitneme na výletnej lodi, ale loďou sa za jedlom predsa cestuje, konkrétne na ostrov kúsok od pobrežia. Práve na ostrove sídli luxusná reštaurácia Hawthorn – a keby sa hostia lepšie zamysleli, možno by si uvedomili, že hloh, po ktorom je pomenovaná, je ker, ktorého kvety zapáchajú. Reštaurácii kraľuje samotársky, výstredný, no celosvetovo chýrny šéfkuchár Julian Slowik, ktorého s pasiou hrá Ralph Fiennes. Ten pre svojich zhýčkaných hostí vymýšľa umelecké chody a k jedlu pristupuje hlboko filozoficky.

Okrem mladého páru sa medzi šéfkuchárovými hosťami ocitne aj trojica trochu nepríjemných zamestnancov úspešnej firmy, jeden starší bohatý pár, postarší štamgasti Anne a Richard, známa kritička reštaurácií Lillian Bloom a jej oddaný novinár, ktorý súhlasí s každým jej slovom. Nesmie chýbať ani slávny filmový herec v stredných rokoch a jeho asistentka.

Protihráčmi hostí je personál oddaný svojmu šéfkuchárovi, medzi ktorými vyniká Elsa (Hong Chau). Tá hosťom po vystúpení z loďky podrobne ukazuje ostrov, upozorní na rybárov, ktorých úlovok sa ocitne na ich tanieri, ukáže udiareň, kde mäso údia fascinujúcich 152 dní. Na všetečnú otázku jedného z návštevníkov, čo by sa stalo, keby mäso v udiarni viselo o deň dlhšie, diabolsky poznamená čosi o pekle v útrobách konzumenta, no dodá: ešteže sme profíci.

Ralph Fiennes a Anya Taylor-Joy vo filme Menu,... Foto: Cinemart
A3 Menu02 Ralph Fiennes a Anya Taylor-Joy vo filme Menu, ktorý je aktuálne v slovenských kinách.

Najneskôr v tejto chvíli začne byť Elsa podozrivá a to sa na scéne ešte nezjavil samotný šéfkuchár. Kým Tyler je z každého detailu nadšený, vrátane alginátu, ktorý mu naservírujú už na lodi (Je z morských rias, objasní svojej znechutenej partnerke počas cesty na ostrov.), Margot by sa už radšej dostala k jedlu.

Aj na to príde a film sa začne namiesto kapitol členiť tak, ako menu: začína sa amuse bouche, čo v titulkoch preložili ako predjedlo, no v skutočnosti ide o ukážku šéfkuchárových schopností, ktorý minijedlom na jeden či dva hlty navnadí stravníkove chuťové bunky. Hoci šéfkuchár robí, čo môže, Margot jeho výtvory nijako nenadchýnajú. Už počas cesty na ostrov ju Tyler popudene upozornil, nech nefajčí, lebo nebude vnímať rafinované chute.

superžena Čítajte viac Superžena odkrýva karty. Aký je nový film s Dianou Mórovou, Zuzanou Šebovou a Markom Igondom?

Kto odíde živý?

S ďalšími chodmi, ktoré sú v titulkoch vždy rozpísané podobne ako na jedálnom lístku luxusnej reštaurácie, stúpa rozladenie ryšavej Margot, ale aj šéfkuchára. Nech sa snaží akokoľvek a hosťom okrem jedla servíruje aj svoje filozofické úvahy o chlebe, Margot sa jeho delikates nechce dotknúť. Nechce dostať namiesto chleba, ktorý podľa Slowika jedli aj najchudobnejšie národy, len pikantné omáčky. V tom je zajedno aj s mladíkmi z bohatej firmy, ktorá financuje aj samotnú Slowikovu reštauráciu. Tí privolajú asistentku Elsu a spýtajú sa drzo, či môžu dostať kúsok chleba. Elsa im s úsmevom povie: nie, nemôžete. Mladíci žiadosť zopakujú znova a atmosféra začne hustnúť. Súčasťou ďalšieho chodu sú tortilly, do ktorých je s láskou čosi laserom vyrezané. Keď hostia začnú placky študovať, ustrnú – postarší chlapík je na tortille vygravírovaný spolu s mladou neznámou, ktorá pripomína Margot, arogantní mladíci vidia na placke záznam podozrivých finančných prevodov…

scenárista Petr Kolečko Čítajte viac Príbeh z vlaku zažil Petr Kolečko na vlastnej koži

Šéfkuchár si všimne, že Margot o jeho rafinované chody nestojí, neoslovilo ju ani predjedlo pripomínajúce ostrov s riasami a lišajníkmi. Prenasleduje ju až na toaletu a naliehavo žiada, aby mu prezradila, kto je. Margot trvá na tom, že je Margot z ktoréhosi amerického štátu, no šéfkuchár vie, že klame. Úpenlivo sa jej pozrie do očí a povie, že si bude musieť vybrať, na čej je strane – či na strane hostí alebo personálu. A má pätnásť minút, aby mu dala vedieť svoju odpoveď. Ukážka kulinárskeho umenia sa začína preklápať do hororu. Hostia pochopia, že sa na ostrove ocitli v pasci, diabolský šéfkuchár v nevďačných stravníkoch vidí nepriateľov a je schopný všetkého. S úsmevom ich ubezpečí, že z ostrova živí neodídu ani oni, no ani verný personál. Začína sa boj o život, svoju úlohu zohrá aj Margotina žiadosť o obyčajný cheeseburger, no žiaľ, záver film trochu potopí, ako keby čerešnička na torte bola už trošku nahnitá. Celý zvyšok je však parádna hostina aj pre tých, čo inak horory nemusia.

HODNOTENIE PRAVDY: 4/5
Menu / USA 2022 / réžia: Mark Mylod/ hrajú: Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy, Nicholas Hoult, Hong Chau, Janet McTeer, Paul Adelstein, John Leguizamo, Aimee Carrero, Reed Birney, Judith Light
 

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ralph Fiennes