Slávni režiséri majú problém s marvelovkami. Pridal sa aj Tarantino

Už v roku 2019 kritizoval Martin Scorsese vplyv filmov z dielne spoločnosti Marvel na dnešnú kinematografiu - nazval ich "zábavnými parkami". Francis Frank Coppola, ktorý režíroval slávnu trilógiu Krstný otec, s ním súhlasí. K slávnym režisérom sa najnovšie pridal aj Quentin Tarantino.

01.12.2022 08:00
Režisér Quentin Tarantino. Foto: ,
Ku kritikom spoločnosti Marvel sa pridal aj režisér Quentin Tarantino.
debata

„Keď Martin Scorsese hovorí, že Marvel filmy nie sú kino, má pravdu, pretože očakávame, že sa z filmov niečo naučíme, očakávame, že niečo získame, nejaké osvietenie, nejakú múdrosť, nejakú inšpiráciu. Nepoznám nikoho, kto by si niečo odniesol zo sledovania toho istého filmu stále dokola. Martin mal pravdu, keď povedal, že to nie je kino. Nepovedal, že je to opovrhnutiahodné, ale ja hovorím, že je.“

Scarlett Johanssonová ako Čierna vdova v snímke...
Chris Evans na Comic Cone uviedol snímku...
+12Chris Evans hrá Kapitána Amerika vo filme...

Ako 20-ročný by ich miloval

Najnovšie sa k slávnym režisérom pridal aj Quentin Tarantino, ktorý svoj názor prezentoval v podcaste s názvom 2 bears, 1 cave (2 medvede, 1 jaskyňa). „Zvykol som zbierať komiksy od Marvelu ako šialený, keď som bol dieťa,“ povedal. Ďalej uviedol, že ak by tieto snímky vychádzali v čase, keď mal 20 rokov, miloval by ich. „Lenže by to neboli jediné filmy, ktoré by sa robili, boli by to filmy medzi inými filmami. Mám takmer 60, takže z nich nie som až taký nadšený.“

Kill Bill, réžia Quentin Tarantino, trailer

Problém vidí v tom, že podľa neho to jediné v súčasnosti spôsobuje úžas medzi filmovými fanúšikmi. „Teraz sú úplným zastúpením tejto éry filmov. Na nič iné tu takmer nezostalo miesto. To je môj problém. Je to problém zastúpenia.“

Ide o diskutabilné tvrdenie, nech sa na to človek pozrie z ktoréhokoľvek uhla. V súčasnosti je totiž vo filmovom priemysle rozšírených viacero rôznych žánrov, ktoré sa síce netešia takému veľkému komerčnému úspechu ako marvelovky, na druhej strane však uspokojujú ako bežných divákov, tak aj odbornú obec. Či už sú to alternatívne filmy štúdia A24, epické fantasy ako Duna či Godzilla, alebo nadčasové snímky z neamerickej produkcie.

Casino, réžia Martin Scorsese, trailer

Ak sa na vec pozrieme z hľadiska žánru, Marvel a jeho najväčšia konkurencia DC nie sú jediné štúdiá, ktoré produkujú filmy o superhrdinoch. V posledných rokoch vzniklo niekoľko zaujímavých snímok, ktoré sa na túto tému pozerajú trochu inak. Príkladom je Syn temnoty, Kick-Ass, Fast Color či Thelma.

Čierna vdova, trailer

Hviezda Marvelu vracia úder

Tarantino sa pustil aj do samotných hercov, ktorí superhrdinov či ich protivníkov stvárňujú. „Súčasťou marvelizácie Hollywoodu je, že všetci tí herci sa preslávili hraním týchto postáv. Ale nie sú to hviezdy, však? Captain America je hviezda, Thor je hviezda. Nie som prvý, kto to hovorí.“ Podľa režiséra to začiatkom nového milénia fungovalo tak, že keď sa ľuďom páčil herec v nejakej úlohe, túžili ho vidieť aj v ďalších veciach.

„Teraz to tak nie je. Chceme toho chlapa vidieť aj naďalej hrať Wolverina.“ Napriek tomu sa však hercom z Marvelu darí – či už ide o Chrisa Hemswortha, Toma Hollanda, Scarlett Johanssonovú alebo Florence Pughovú. Navyše sa vo filmoch objavujú stále nové tváre, z ktorých väčšina už sa môže pochváliť titulom hviezda. Príkladom je Angelina Jolieová, Kurt Russell či Kit Harington. Na Tarantinove vyjadrenia zareagoval herec Simu Liu, predstaviteľ superhrdinu Shang-Chiho. Podľa jeho slov by pri Tarantinovi a Scorsesem nikdy nemal príležitosť byť protagonistom takej úspešnej snímky, akou je Shang-Chi: Legenda o desiatich prsteňoch, ktorej sa podarilo zarobiť vyše 400 miliónov dolárov.

„Obdivujem ich filmárskeho génia. Sú to transcendentní autori. Nemôžu však ohŕňať nosom nado mnou ani nad nikým iným,“ napísal Liu v statuse na twitteri.

Okrem toho kritizoval aj fakt, že v Tarantinovej „zlatej ére“ boli filmy príliš biele. Je pravda, že v súčasnosti sa snímky Marvelu pokúšajú o pestré zastúpenie menšín, na druhej strane sa na to treba pozrieť z hľadiska kontextu doby, ktorá si to jednoducho žiada – ich úmysly teda nemusia byť také čisté, ako sa môže na prvý pohľad zdať, a pravdepodobne ide len o jednoduchú marketingovú stratégiu. Je síce skvelé, že ponúkajú široké spektrum rôznych postáv, ktoré nie sú len bieli heterosexuálni muži, vzhľadom na súčasnosť však ide skôr o štandard než o niečo výnimočné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Quentin Tarantino #Marvel