Recenzia: Má Česko ďalšieho Amadea? Snímka Il Boemo sa nebojí provokovať

Vo svojom najnovšom filme s názvom Il Boemo sa český režisér Petr Václav rozhodol priblížiť život jedného z najvýznamnejších českých skladateľov 2. polovice 18. storočia Josefa Myslivečka. Ten sa rozhodol stráviť väčšinu svojho života v Taliansku, kde sa venoval výlučne hudbe. Snímka získala niekoľkých Českých levov, a veru oprávnene.

24.03.2023 07:00
debata (3)

Plnenie snov cez posteľ

Myslivečka stvárnil Vojtěch Dyk, ktorý sa na túto úlohu pripravoval naozaj svedomito. Taliančinu totiž predtým neovládal, jeho repliky napriek tomu pôsobia nanajvýš presvedčivo a v žiadnom úseku filmu nepôsobí jeho taliančina akokoľvek rušivo.

Nielen z tohto hľadiska je jeho výkon obdivuhodný. Zo začiatku je Mysliveček plachý, no cieľavedomý, úslužný a zároveň priamy. Postupne sa jeho povahové črty menia následkom toho, ako sa syn českého mlynára dostal do vyššej spoločnosti – ide však len o veľmi jemné náznaky.

Príbeh talentu: český film Il Boemo ovenčený levmi

Pozrite si snímky z filmu o skladateľovi Josefovi Myslivečkovi v hlavnej úlohe s Vojtěchom Dykom.

Fotogaléria
Vojtěch Dyk a Lana Vlady v snímke Il Boemo....
Vojtěch Dyk ako Josef Mysliveček, spočiatku...
+5Film Il Boeme rozpráva o najslávnejšom českom...

Jeho postava je napísaná presvedčivo, na jednej strane má pevne dané isté charakteristiky, na druhej sa často necháva strhnúť vášňou k ženám. Hudba je však uňho na prvom mieste, dáva do nej všetko – peniaze, čas, energiu, vôľu aj emócie. To, ako o sebe ako o hudobníkovi nikdy nepochybuje, je vlastnosť, vďaka ktorej sa dokázal dostať do takých výšin. Pre svoj sen sa ochotne vzdal aj rodiny, ktorú zanechal v rodnom Česku aj so všetkým majetkom.

Il Boemo, trailer

Postupne sledujeme, ako Mysliveček využíva kontakty vo vyššej spoločnosti, aby sa presadil. Jednoducho povedané – cez posteľ. Takto sa z neho stáva významný a žiadaný hudobný skladateľ, ktorý so svojimi operami slávi úspech za úspechom. Bohatstvo mu to však neprinesie a sláva je, ako sa hovorí, pominuteľná.

Na záchode s kráľom

Dej plynie celý čas v rovnakom tempe a niekde v strede začína trochu nudiť. Filmu by vôbec neuškodilo, keby bol aspoň o pol hodinu kratší. Ďalším negatívom je, že sa človek po čase začne strácať v Myslivečkových milenkách, ktoré akosi splývajú.

To, že sú súčasťou aristokracie, dávajú jasne najavo tým, že ani zomrieť nedokážu obyčajne – jedna dramaticky skočí z balkóna v opere, ale nič sa jej nestane, pretože šaty zachytené o balkón spomalia jej pád. Ďalšia rozdrví klenoty a primieša si ich do jedla – vskutku drahá smrť!

V historickej snímke Il Boemo hrajú dôležitú... Foto: Richard Hodonický
Il Boemo maskovanie V historickej snímke Il Boemo hrajú dôležitú úloh dobové kostýmy aj maskovanie hercov.

V posledných rokoch sú v historických snímkach populárne naturalistické a provokatívne prvky, inak to nie je ani v prípade Il Boema. Divák sa tak nevyhne scéne znásilnenia či vskutku bizarnému stretnutiu Myslivečka s mladým kráľom, ktorý priamo pred ním vykonáva potrebu a potom sa ho pýta, ako sa mu pozdáva výsledok.

Film tvoria nádherné kulisy a kostýmy, typické povrchné a bezvýznamné rečičky príslušníkov vyššej spoločnosti, ale aj krátky pohľad na tých menej šťastných, ktorým bohatstvo nebolo súdené. Svoje trpké životy tak trávia v opojení alkoholu a hazardu, trápia ich dlhy a pohlavné choroby. Nuž a Myslivečkovi nie je ani jedna strana cudzia.

Barbara Ronchi ako operná diva v snímke Il Boemo. Foto: Richard Hodonicky
IL BOEMO Barbara Ronchi Barbara Ronchi ako operná diva v snímke Il Boemo.

Okrem vynikajúceho Vojtěcha Dyka je nevyhnutné vyzdvihnúť aj herecký výkon Barbary Ronchi (ktorej úžasné árie naspievala slovenská operná speváčka Simona Šaturová). V krátkych úlohách bez dialógu sa v snímke objaví aj Karel Roden, Zdeněk Godla či Lenka Vlasáková.

Film Il Boemo v istých veciach trochu pokrivkáva, po vizuálnej a hudobnej stránke však ide o naozajstný skvost. Tvorcom sa podarilo vierohodne vykresliť nielen prostredie Talianska 18. storočia, ale aj osobnosť Josefa Myslivečka – nielen jeho hudobný talent a ambície, ale aj vnútorný svet.

HODNOTENIE PRAVDY: 4 H

Il Boemo / Česko, Taliansko, Slovensko 2022 / r. Petr Václav, h. Vojtěch Dyk, Barbara Ronchi, Lana Vlady, Elena Radonicich, Lino Musella, Phillippe Jaroussky a ďalší.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #film #recenzia #filmová novinka #Il Boemo