Božidara Turzonovová o zosnulom Danovi Heribanovi: Mal vynikajúci všestranný talent

Prečítajte si, ako na úmrtie herca a muzikanta Dana Heribana reaguje herečka Božidara Turzonovová, režiséri Braňo Mišík a Mariana Čengel Solčanská, herečka Zuzana Norisová či hudobníci Yxo Dohňanský, Adam Ďurica, Tomáš Sloboda a Juraj Hnilica.

24.05.2023 10:18 , aktualizované: 14:18
Dano Heriban druhá šanca Foto:
Dano Heriban v seriáli Druhá šanca.
debata

Osud herca Dana Heribana sa nestihol naplniť. Zdalo sa, že je ešte dosť času, aby sa vyslovovali komplexnejšie súdy o jeho umení, ale nečakaná smrť všetko urýchlila. Našťastie mal dosť príležitostí uplatniť svoj talent na rôznych slovenských scénach. Nezabudnuteľné úlohy vytvoril na javisku SND, kde hral aj s Božidarou Turzonovovou. Na mladého kolegu, ktorý nedávno z divadla odišiel, zaspomínala s úprimnou bolesťou v hlase.

Aký bol pre vás Dano Heriban kolega?

Vnímala som ho od začiatku ako mimoriadne talentovaného a nadaného herca. Ako láskavého chlapca.

Bolo to v roku 2004, čo ste s ním hrali po prvý raz. Mali ste potom ešte veľa príležitostí?

Áno, hrala som s ním ešte úplne na začiatku v hre Evy Maliti Fraňovej Jaskynná panna. Potom som s ním hrala v Lomidrevovi, v Neveste hôľ a tiež v Divadelnom románe. Všade sa ukázal ako vynikajúci všestranný talent.

Herečka Božidara Turzonovová. Foto: Profimedia
Božidara Turzonovová Herečka Božidara Turzonovová.

Poznali ste ho aj po osobnej stránke?

Bol to veľmi hlboký chlapec, ako som už povedala, veľmi dobrý a láskavý.

Dobre, že hovoríte aj o jeho divadelnom pôsobení a jeho dobrých vlastnostiach. Ľudia ho poznajú skôr ako herca zábavných rolí, čo tiež nie je málo, ale v tejto tragickej chvíli je dôležité, aby bolo jeho hodnotenie úplné…

Samozrejme, ako každý z nás, musel pracovať pre svoju rodinu, pre svoje deti (tu poznamenávam, že mimoriadne nadaná a talentovaná je aj jeho manželka Kamila) a potreboval širší priestor. Nebola som však rada, keď odišiel od nás z divadla. Bola to veľká škoda. A nesmierne smutné je, že taký mladý chlapec odišiel teraz aj zo života. Bol veľmi zaujímavý, je to naozaj smutné. Spomínam si napríklad na jeho martinské pôsobenie, na jeho Dosky, na to, ako robil veľmi inteligentné jedinečné inscenácie. Jeho je naozaj velikánska škoda!

Osobnosti sú v šoku

Zuzana Norisová, herečka

Ťažko sa mi hľadajú slová. Najhoršie pre všetkých je, že je to nečakané. Potom vám príde ľúto, že si pri všetkých povinnostiach nestihnete s kamarátom dať kávu, ktorú sme si sľubovali. Nestihnete si povedať veci, ktoré ste chceli. Som šťastná, že som ho spoznala. Obaja sme zo Svätého Jura, stretávali sme sa, keď sme dávali deti do škôlky a do rôznych krúžkov. Mala som možnosť viac ho spoznať cez projekt Druhá šanca, kde sme hrali pár.

Zuzana Norisová. Foto: Profimedia
Zuzana Norisová Zuzana Norisová.

Danko bol veľmi talentovaný hudobník a herec, hlavne to však bol neskutočne dobrý človek, ktorý miloval svoju rodinu. To mi je asi najviac zo všetkého ľúto – ako to zvládne jeho rodina. Veľmi mi chýba, tak, ako veľa ľuďom. Okrem toho obrovského talentu bol veľmi citlivý a dobrý človek, skvelý kolega. Keď bolo treba, rozosmial vás alebo vás objal. Takých ľudí na svete nie je veľa.

Braňo Mišík, režisér

Som v šoku, predýchavam tú správu. Dana som mal veľmi rád, je mi to nesmierne ľúto. Ešte nedávno mi dával svoje nové cd pesničiek pre deti. točili sme spolu seriály Hniezdo, Červené páskx, aj na budúci rok som ho chcel obsadiť do nového seriálu. Nemali sme len pracovný vzťah, boli sme viac ako kolegovia, boli sme dobrí kamaráti, poznali sme sa desať rokov, volali sme si, rozprávali sa, ako sa komu darí a aké má starosti, vedel som aj o jeho súkromí, spoločne sme sa tešili aj z úspechov jeho manželky Kamily, ktorá teraz hrá v seriáli Mama na prenájom rolu Beaty.

Režisér Braňo Mišík. Foto: TV Markíza
Braňo Mišík Režisér Braňo Mišík.

Naposledy sme sa videli asi pred dvoma mesiacmi, keď sa pýtal na môj názor na jeho cédečko. Teraz si premietam, čo mi rozprával. Dano zostane v našich mysliach, všetci sme ho mali radi. Uznával som ho aj ako umeleckú osobnosť, výborného a talentovaného hudobníka. Je to veľká strata. Priznám sa, že na divadlo som pre pracovnú vyťaženosť nemal veľa času, rozprávali sme sa skôr o hudbe a dokonca sme rozmýšľali aj nad tým, že by mi zložil hudbu k rozprávke.

Mariana Čengel Solčanská, režisérka

Dano Heriban bol pri práci veľmi sústredený. Potreboval chvíľu osamote a potom prišiel na pľac a celý štáb sme boli svedkami niečoho mimoriadneho. Pamätám si situáciu, keď mal mať vo filme Únos scénu s Milanom Ondríkom a pred natáčaním prišiel za nimi kameraman, že sa veľmi teší na dialóg najlepších slovenských hercov. Naozaj patril medzi najväčšie talenty. Bol veľmi pokorný a citlivý, aj za jeho komediálnym talentom sa skrývala krehkosť.

Dano Heriban vo filme Únos režisérky Mariany... Foto: Elena Rakúsová
Dano Heriban v pripravovanom filme Únos. Solčanská Dano Heriban vo filme Únos režisérky Mariany Čengel Solčanskej.

Tomáš „Yxo“ Dohňanský, hudobník zo skupiny Hex

Minulý týždeň sme sa bavili, že dáme kávu, že podebatíme o hudbe, o živote, a ty tu zrazu nie si. Kamarát môj, nech ti je zem ľahká.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa & (@yxohex)

Adam Ďurica, hudobník

Úprimnú sústrasť rodine a celej kultúrnej spoločnosti. Ďakujeme.

Juraj Hnilica, spevák a skladateľ

To nie je ani možné. Danko, ďakujeme za všetky tie krásne chvíle, čo sme s tebou mohli prežiť. Bolo to, ako si sám hovoril, „čosi úsmevné“. Nech tvoja umelecká duša nájde pokoj a zmierenie. Bolo mi cťou s tebou zdieľať rovnaký čas života.

Tomáš Sloboda, hudobník zo skupiny Le Payaco

Dano Heriban, jeden z najlepších hlasov, textárov a hudobníkov! Odpočívaj v pokoji, kamarát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #film #úmrtie #seriál #reakcie #Dano Heriban